Curiosul caz al celui mai recent conflict iscat de reprezentanţii Tesla
Sub pseudonimul Montana Skeptic, o persoană a criticat Tesla pe Internet şi l-a enervat atât de tare pe CEO-ul companiei, Elon Musk, încât a făcut săpături pentru a-i descoperi identitatea. Ulterior, a luat legătura cu angajatorul lui şi i-a publicat numele real într-un răspuns la o solicitare venită din partea presei.
Prin urmare, Montana Skeptic şi-a şters contul de Twitter şi a anunţat că nu va mai scrie despre companie.
Potrivit sursei citate, acesta e un exemplu al unui milionar care își exercită puterea, un fenomen care pare îl întâlnim din ce în ce mai des în ultima perioadă. Totuşi, e intrigant. De ce a mers Elon Musk până în pânzele albe de această dată? Ce are mai special acest critic al Tesla, în condiţiile în care alte persoane adresează atacuri mai virulente la adresa companiei, folosindu-se de numele lor reale?
Cale Guthrie Weissman a contactat reprezentanţii Tesla. Însă răspunsul lor a fost şi mai straniu decât acţiunea în sine. În astfel de situaţii, în mod normal, o companie poate adopta una din cele două poziţii: A) să refuze să facă comentarii sau B) să confirme cele întâmplate, dar să încerce să ofere nişte explicaţii.
Tesla a făcut însă ceva diferit. În răspunsul formulat la solicitarea adresată jurnalistului Fast Company, reprezentanţii companiei s-au referit la criticul respectiv după numele lui real, nu după pseudonim, precum şi firma la care lucrează. În esență, compania de 50 de miliarde de dolari a vrut să hărțuiască pe cineva care a îndrăznit să o critice. Ar fi fost ciudat, dar nu surprinzător dacă acest răspuns venea direct de la Elon Musk. Dar mesajul a venit din partea PR-ului Tesla, deci pe cale oficială, astfel că ne aşteptam la o abordare mai etică a problemei.
Deși s-ar putea spune că numele acestui critic a devenit o ştire, este important să ne gândim la motivul pentru care s-a întâmplat aşa ceva. Cuvântul "doxx" a devenit destul de puțin folosit în ultima vreme, dar acesta este un caz interesant. Montana Skeptic nu hărțuia pe nimeni, având în vedere că a scris pur și simplu o analiză în care explica de ce crede el că acţiunile Tesla nu merită succesul de care au parte.
Există nenumărate alte persoane care scriu pe Internet sub pseudonime, iar oamenii îi citesc şi le distribuie materialele fără să îi intereseze identitatea lor. Deci, rezonabil ar fi să îl lăsăm pe Skeptic Montana să rămână anonim, dacă asta își dorește.
Cu toate acestea, Musk a făcut exact pe dos. Mai mult, echipa sa a făcut un pas mai departe divugând presei adevărata sa identitate. Deși compania poate susţine că oricine poate descoperi cine e cu adevărat Skeptic Montana, acest lucru nu înseamnă că reprezentanţii Tesla au procedat corect. Ba mai mult, ei i-au dezvăluit adevărat identitatea chiar şi după ce persoana respectivă a capitulat şi a spus că nu va mai face comentarii despre Tesla, ceea ce face ca incidentul să fie şi mai uluitor.
În ultimele luni, Musk a fost implicat într-o serie de mici conflicte pe Twitter. De obicei, ele funcționează așa: Cineva – adesea o persoană complet necunoscută – pune la îndoială acțiunile lui, iar Musk se aprinde şi are reacţii deplasate, arată sursa citată.
Dar nu este vorba doar de el – echipa sa îi ţine isonul, după cum reiese din recentul conflict. Ideea este că toate aceste mișcări sunt extreme și reacționare.
Aşa ceva nu este în regulă. Comportamentul ciudat devine norma în domenii, inclusiv în politică. Și acum şi în mediul de afaceri. Una e să ai un lider volatil, alta este să îi copiezi comportamentul şi să spui că totul face parte dintr-o strategie a companiei.
Sursa citată spune că nu e deloc în regulă ca oamenii să urmeze orbeşte un şef, mai ales dacă are un comportament deviant, năucitor sau neprofesionist. Astfel situaţii nu trebuie trecute cu vederea şi nu ar trebui să permitem să devină o obişnuinţă.