De ce sunt milenialii cei care vor resuscita sectorul non-profit
Judith Rodin, Preşedinte al Fundației Rockefeller, face pe LinkedIn o analiză detaliată despre modul în care sectorul non-profit are șanse cu mult mai mari de a se dezvolta decât mediul privat, dar și despre modul în care trebuie să gestionăm acest nou val. Pentru România, ca toate schimbările care se petrec în Vest, aceste schimbări vor veni probabil după alți cel puțin cinci ani.
Cinci direcții potențiale pentru următorii cinci ani în sectorul non-profit:
1. Vom fi un nod al noului val de talente. Se așteaptă ca sectorul non-profit să genereze mai multe locuri de muncă decât sectorul privat în următorii cinci ani. Pe măsură ce mai mulți mileniali intră în piața muncii în scopul de a face bine, sectorul non-profit va ajunge un magnet pentru talentele de top, creând o rețea de viitori lideri pricepuți în a integra obiectivele sociale și de mediu cu scopul final. Diversitatea va fi o caracteristică mai importantă ca niciodată, și nu doar în termeni de egalitate de șanse, cu femei și minorități în funcții de conducere – ceea ce reprezintă deja un trend – dar și în privința incluziunii a mai multor actori din economii emergente.
2. Vom dispune de mai mult capital privat destinat binelui public decât oricând. Odată cu accelerarea investițiilor cu impact în binele public, alături de milenialii care acumulează, moștenesc și creează mai multă bogăție, tot mai mult capital privat va fi direcționat către provocările sociale și de mediu. Ceea ce, per total, e un lucru bun. Pentru a ne asigura însă că aceste finanțări se traduc în impact, vom avea nevoie să ne asigurăm că întreprinderile sociale au capacitatea de a absorbi aceste fluxuri.
3. Guvernele și sectorul privat vor căuta deopotrivă inovație și experiență. Creșterea numărului de inițiative comune și valul de corporații care se vor implica în dezvoltarea societății, dar și al afacerilor de inovare socială, vor fi nevoite să respecte țintele sociale și de mediu.
4. Vom dispune de o mai bună înțelegere a potențialului de impact înainte de a ne angaja în finanțarea diverselor proiecte. Avem acum la dispoziție unelte sofisticate, bine puse la punct, de evaluare a impactului. Cu toate acestea, sectorul abia începe să sistematizeze modul în care va identifica impactul și potențialul înaintea acțiunii propriu-zise. În cinci ani, vom avea acest set robust de unelte, capabile să identifice cele mai promițătoare și inovative soluții; va fi joncțiunea dintre capitalul pentru start-up-uri și evaluarea impactului.
5. Vom fi în mod egal preocupați de rezolvarea problemelor și de ameliorarea impactului situațiilor grele. Filantropia timpurilor moderne și-a petrecut primul veac privind către cauze, întrucât am crezut că, dacă le analizăm și muncim suficient pentru asta, putem rezolva problemele întregii lumi. Astăzi, este tot mai clar faptul că ritmul schimbării nu va ține niciodată pasul cu ele. Ne vom concentra așadar pe intervențiile care sprijină populațiile să își revină mai rapid din șocurile și situațiile dificile ale secolului XXI, încercând totodată să rezolvăm aceste chestiuni. Asta nu înseamnă că abandonăm lupta – mai degrabă, ne vom strădui să consolidăm sisteme fragile.
Este adevărat că avem mult de muncă pentru a ne asigura că utilizăm la maximum beneficiile lumii secolului al XXI-lea, minimizând totodată vulnerabilitățile. Dar în același timp numeroase realizări ne așteaptă în viitor.