De la optimism la pesimism record. Prudența prevalează în noul raport global CEO Survey PwC
38% dintre executivii români consideră că economia globală își va încetini creșterea. Procentul este aproape de trei ori mai mare față de cel înregistrat anul trecut (13%). Pesimismul directorilor nu are nicio legătură cu Blue Monday.
Gradul de optimism a scăzut, raportat la anul trecut când 49% se așteptau ca economia globală să aibă o creștere mai mare. La nivel global aproximativ 30% dintre liderii de afaceri consideră că ritmul creșterii economice globale va scădea în următoarele 12 luni. Procentul este de aproape 6 ori mai mare față de cel înregistrat anul trecut (5 %) – un salt record în ceea ce privește pesimismul.
Acestea sunt câteva dintre concluziile celei de-a XXII-a ediții a raportului anual CEO Survey derulat de PwC la nivel global, pe un eșantion de peste 1.300 de executivi. Raportul a fost lansat în cadrul întâlnirii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos.
Rezultatul este în antiteză cu recordul de optimism privind perspectivele de creștere ale economiei mondiale, înregistrat în ediția de anul trecut a raportului, de la 29% la 57%.
Nu toate concluziile sunt sumbre
Cu toate acestea, nu toate concluziile sunt sumbre: 42% dintre executivi văd în continuare o îmbunătățire a perspectivelor economice. Procentul este semnificativ mai mic comparativ cu cel din 2018 (57%).
Per ansamblu, așteptările executivilor cu privire la creșterea economică globală sunt mai polarizate anul acesta, dar tendința generală este de a previziona scăderi ale ritmului de creștere.
Cea mai pronunțată schimbare a fost observată în rândul directorilor executivi din America de Nord. Aici optimismul a scăzut de la 63% în 2018 la 37%, cel mai probabil din cauza estompării efectelor stimulentelor fiscale și a tensiunilor comerciale tot mai crescute.
Executivii din Orientul Mijlociu se așteaptă de asemenea la o scădere a ritmului creșterii economice. Procentul celor care se declară optimiști în privința perspectivelor economiei globale a scăzut de la 52% la 28%, datorită incertitudinilor economice tot mai crescute în regiune.
„Directorii generali au în continuare încredere în tendințele de creștere economică atât la nivel mondial, cât și în ceea ce privește propriile companii. Există premise bune pentru dezvoltarea afacerilor, dar pentru ca acest lucru să fie posibil este nevoie de un mediu economic stabil și predictibil. Această din urmă caracteristică este elementul pe care mulți executivi își planifică creșterea și dezvoltarea afacerilor. Este important dialogul permanent între factorii decizionali în politica economică și fiscală și mediul de afaceri astfel încât dezvoltarea afacerilor din România și continuarea programelor investiționale să poată fi planificate pe baze solide.” a declarat Ionuț Simion, Country Managing Partner, PwC România.
De la terorism la războaie comerciale
Pe măsură ce indicatorii previzionează o încetinire a economiei globale, executivii și-au îndreptat atenția spre modul în care companiile se pot adapta la creșterea populismului din țările în care își desfășoară activitatea.
Terorismul, schimbările climatice și creșterea poverii fiscale au fost înlocuite în topul incertitudinilor de războaiele comerciale, politicile publice și protecționismul.
Din rândul directorilor executivi „extrem de preocupați” de războaiele comerciale, cei mai mulți (88 %) sunt neliniștiți de disputele dintre China și Statele Unite ale Americii. 98% dintre executivii americani și 90% dintre cei chinezi și-au exprimat aceste îngrijorări.
***
Aceasta este prima ediție a Global CEO Survey în care executivii au fost întrebați despre incertitudinile politice și războaiele comerciale.