Eşti dependent de smartphone-ul tău. Iată cum te „vindeci”
Un studiu al Universității din Derby despre „dependența de smartphone și legătura sa cu caracteristicile psihologice”, relevă că riscul de a deveni dependent de telefonul tău crește pe măsură ce îl folosești. Logic, nu? Totuși, îngrijorător este faptul că utilizatorii petrec până la 3,6 ore pe zi la telefon, iar 13% dintre participanții studiului s-au descris a fi „dependenți”.
„Prea mult social media sau smartphone-ul tău te poate costa mai mult decât timpul. Studiile arată că acest obicei îți poate fura fericirea, poate afecta dezvoltarea copiilor, ba chiar și potențialul social a populației studențești”, a afirmat psihologul Dr. Deepika Chopa pentru mashable.com.
Alte studii au avut ca și concluzie faptul că timpul petrecut pe rețeaua de socializare Facebook tocmai din cauza aplicațiilor pentru telefoanele inteligente, iar asta nu face decât să accentueze sentimentul de singurătate. „Frica mea este că acest obicei distruge capacitatea de interacționare între ființele umane. Cred mai mult decât oricând că trebuie să reechilibrăm balanța și să creem noi legături”, a mai adăugat Chopra.
Iată 5 trucuri pentru a scăpa de dependența de smartphone:
1. Dezactivează notificările: Rezumă-te la a verifica notificările de pe rețelele sociale doar de două ori pe zi, dacă nu chiar o singură dată. Ştim, sună destul de urât, pentru că ești învățat să fii la curent cu toate informațiile, dar asta nu înseamnă că ești mai puțin informat dacă îți faci un program clar cu privire la notificări.
2. Află cât de mult folosești telefonul în fiecare zi: Există diferite aplicații care îți pot spune cât timp petreci pe telefon. Când vei vedea cât timp irosești, poate o să te gândești serios să schimbi ceva la modul în care se desfășoară lucrurile în viața ta.
3. Stabilește perioade ale zilei în care să nu folosești telefonul: Nu ai nevoie de telefon la masa de seară, când te uiți la un film sau citești o carte. Spre exemplu, un început ar fi să îți închizi telefonul pentru o oră seara când ajungi acasă de la muncă, să te decuplezi de tot și să îți readuni gândurile.
4. Nu folosi telefonul pe post de alarmă: De fapt, nici nu trebuie să îți iei telefonul lângă tine noaptea. Cel mai probabil, toată lumea folosește alarma de la telefon în loc de un ceas pentru a se trezi dimineața. Dacă nu ai telefonul în cameră, nu vei mai fi tentat să stai non-stop cu el în mână.
5. Antrenează-ți creierul să ia pauze de la tehnologie: „Pornește prin a te uita la telefonul tău pentru un minut și verifică toate formele de comunicare, inclusiv mesaje, apeluri și social media. Apoi închide tot, setează alarma la 15 minute și așază telefonul cu fața în jos undeva la vedere. Faptul că este asezat cu fața în jos îi amintește creierului tău să nu se streseze, să nu îți dea stări de anxietate”, sugerează Dr. Larry D. Rosen, profesor de psihologie la California State University.
Spor la treabă şi mai lasă telefonul din mână!