Liderul schimbarii
Se pare ca in arena luptatorilor, cei mai castigati sunt liderii care ocupa locul favorabil, de unde au vizibilitatea cea mai buna la spectacolul desfasurat sub ochii lor. Spectacolul este reprezentat in cazul liderilor de astazi, de schimbarile de ordin economic prin care trece intreaga lume. Zoltan Major, membru al International Advisory Board al CEU Business School si Executive Vice President Retail Banking UniCredit Tiriac Bank, considera ca in functiile de conducere este nevoie de oameni care inteleg atat cultura, oamenii si piata locala, cat si ce se petrece dincolo de granite. Aceasta cunoastere generala duce la anticiparea schimbarilor care apar destul de des, pentru ca, nu-i asa, "sistemul este atat de generos cu criza".
"Trebuie sa intelegem si sa constientizam ca scolile de afaceri au o imensa responsabilitate: ele pregatesc liderii viitorului. Criza actuala demonstreaza ca mai degraba este nevoie de o mai mare si mai profunda constiinta de afaceri care sa intensifice valorile sociale, decat de un focus exact asupra oportunitatilor de afaceri si a modului de a face bani, atat de prevalente in trecut", a mai adaugat Zoltan Major.
Scolile de afaceri trebuie sa isi readapteze stilul de predare si sa puna accent intr-o mai mare masura pe factorii socio-politici si pe mediul care influenteaza afacerile.
Decanul CEU Business School, Paul Garrison, a anuntat ca scoala pe care o conduce a regandit un program adaptat la nevoile noii generatii de lideri. Acesta a aparut inainte de declansarea crizei, astfel incat, noul MBA transnational a fost creat pentru a-i ajuta pe oamenii de afaceri sa inteleaga mai bine motoarele si barierele sociale, politice si culturale.
Noul program imbina studiul economic cu cel socio-politic.
Curricula MBA Transnational a fost dezvoltata de Yusaf Akbar, MBA Director CEU Business School si Oliver Olson, MBA Director Bucuresti. Astfel, cei care vor parcurge acest program vor dobandi o gandire atat globala, cat si locala, si vor cunoaste teoriile de "best practice" in marketing, finante, resurse umane etc. In noua curricula, studentii incep cu un exercitiu de leadership intens, denumit Discovery Camp, care are scopul de a-i ajuta sa constientizeze mai bine propriile abilitati si slabiciuni ca lideri. Apoi, pe parcursul celor 18 luni de program, elemente importante ale procesului de invatare sunt transformate in aplicatii pentru lumea reala prin exercitii interactive de tipul boardroom.
Adrian Stanciu, fondatorul Human Synergistics, care tine un curs despre conducerea schimbarii la CEU Business School, a prezentat in cadrul conferintei, cateva statistici legate de subiect. Conform acestora 80% dintre schimbari se produc sub un management nou si in perioada de criza, dar se pare ca 70% dintre acestea esueaza. "Conducerea schimbarii incepe cu schimbarea conducerii. Si asta nu inseamna neaparat inlocuire; poate insemna si o profunda reflectie asupra rolului pe care fiecare dintre noi il avem in crearea organizatiilor noastre si a responsabilitatilor care ne revin", a spus Adrian Stanciu.
In opinia profesorilor si consultantilor CEU Business School, pana acum, liderii nu aveau viziune. Tocmai de aceea s-a si produs blocajul, pentru ca viziunea acestora era orientata pe termen scurt si caracterizata de lacomie.
Schimbarile ii sperie pe oameni care, de cele mai multe ori, opun rezistenta atunci cand se incearca implementarea a noi obiceiuri. Tocmai de aceea modificarea trebuie facuta la varful ierarhiei.
Oamenii au nevoie de lideri noi, de modele, de exemple, au nevoia sa urmeze persoane in care cred. "Cultura unei organizatii este construita dupa chipul si asemanarea liderului. Noi suntem adeseori chemati de clienti sa-i ajutam sa-si schimbe cultura organizatiei. De cele mai multe ori, ni se cere sa facem ceva cu oamenii, dar problema e chiar la ei, la lideri. Cand se intampla asta, folosim un instrument de prioritizare a actiunilor corective. E foarte simplu si din fericire il gasim instalat in baia oricarui sediu al clientilor. Se numeste oglinda".
Se pare ca nu mai sunt valabile cuvintele "meseria, bratara de aur". Acum traim epoca: "MBA-ul, meseria de aur."