Omul-creier – Povestea unei minti exceptionale
De data aceasta este vorba despre un om al carui creier este considerat de comunitatea stiintifica deopotriva un mister si o minune – Daniel Tammet.
Daniel este un asa numit „savant autist”, o persoana cu un talent cu totul neobisnuit pentru numere care, pentru el, sunt ca niste prieteni apropiati, spre deosebire de oameni, cu care ii este ceva mai greu sa relationeze.
Ceea ce il face insa exceptional pe Daniel este nu doar capacitatea lui incredibila de a face calcule in gand (poate calcula radacina patrata a unor numere cu zeci de cifre), nici memoria lui prodigioasa (a stabilit un record absolut recitand din memorie, timp de 5 ore si 9 minute, 22,514 zecimale ale constantei Pi si poate retine la prima vedere orice aranjament aleator al unor piese pe tabla de sah), si nici abilitatea lui aproape supranaturala de a invata limbi straine (a reusit incredibila performanta de a invata Islandeza intr-o saptamana, dupa care a dat un interviu in direct la televiziunea locala, vorbind limba fluent). Cu adevarat exceptionala este capacitatea lui de a analiza si descrie in cuvinte ceea ce se petrece in mintea lui – capacitate care l-a transformat intr-o adevarata comoara pentru lumea stiintifica.
Oameni precum Daniel sunt extrem de rari (se estimeaza un maxim de 50 de astfel de persoane in lume), si, din pacate, de obicei geniul lor este insotit de grave dizabilitati – uriase dificultati in comunicare. Cel mai cunoscut exemplu de „savant autist” din lume este Kim Peek, cel care a inspirat faimosul personaj interpretat de Dustin Hoffman in filmul „Rain Man”.
Peek nu era capabil sa se imbrace singur sau sa faca lucruri extrem de simple, cum ar fi aprinsul si stinsul luminii. In schimb, avea o memorie aparent nelimitata, retinand practic tot ce citea. Creierul lui Peek era o uriasa enciclopedie plina de date istorice, cifre, locuri, si nenumarate alte informatii. Era capabil sa citeasca doua pagini in 10-15 secunde, folosind in paralel ochii (stangul pentru pagina din stanga si dreptul pentru cea din dreapta) si sa reproduca apoi 95% din continut. Cu toate astea, uimitoarele sale capacitati au ramas un mister pentru oamenii de stiinta, pentru ca Peek nu putea explica ce se petrecea in mintea sa. A ramas dependent de ingrijirea tatalui sau pana la 58 de ani, cand s-a stins in urma unui atac de cord.
Daniel in schimb poate si vrea sa dea acces stiintei in secretele mintii sale si ar putea fi deschizatorul unui nou capitol in intelegerea potentialului creierului uman. Mai mult, este convins ca fiecare dintre noi avem o multime de capacitati ascunse si si-a facut o misiune din a ajuta oamenii sa capete acces la potentialul extraordinar al mintii lor. A scris doua carti – o autobiografie intitulata „Born on a Blue Day” si o analiza a modalitatilor in care oamenii „normali” pot accesa resursele ascunse ale creierului lor – „Embracing the Wide Sky”. Ambele s-au bucurat de un succes enorm – prima a fost chiar un bestseller pe lista New York Times si a fost tradusa in 18 limbi.
In 2004, Daniel a fost protagonistul unui documentar exceptional, in care sunt prezentate diferitele fatete ale geniului sau. Il vedem recitand din memorie cele peste 22.000 de zecimale ale lui Pi, batand un cazino din Las Vegas la Black Jack si invatand islandeza intr-o saptamana.
Sper ca acest film sa va faca sa va ganditi o clipa la uimitoarele resurse ale creierului uman. Daniel este intr-adevar exceptional, insa exista din ce in ce mai multe voci in comunitatea stiitifica care sustin ca astfel de capacitati nu sunt deloc un accident, ci dimpotriva, reprezinta un potential pe care majoritatea oamenilor il poarta cu ei zi de zi, fara a fi macar constienti de el.
Cred ca este pacat sa trecem prin viata fara a ne pune macar problema „geniului ascuns” in fiecare dintre noi. Acesta este si subiectul unui articol extrem de interesant de pe BBC News, unde sunt descrise ultimele descoperiri legate de uimitoarea flexibilitate a creierului nostru. Nu suntem nicidecum victimele propriilor limitari, ci dimpotriva, putem fi actorii principali ai propriei dezvoltari. Conditia? Sa fim convinsi de existenta comorii din mintea noastra, a fiecaruia.
Va doresc o calatorie frumoasa si plina de inspiratie in secretele propiei minti si astept cu drag comentariile voastre despre povestea lui Daniel si despre legatura pe care o vedeti cu propria voastra poveste.
Alis Anagnostakis
Partner Mind Learners