Secretul Fericirii la locul de muncă și în Viață
Ce diferențiază munca de pasiune? Ce trebuie să se întâmple în noi pentru a putea privi o acțiune ca pe o corvoadă sau ca pe o plăcere? Cum putem să facem ce avem de făcut, ce trebuie făcut, într-un mod plăcut și cu o stare de împlinire?
Acestea sunt întrebări la care fiecare angajator și-ar dori să poată răspunde. Această „cheie” reprezintă bagheta fermecată care poate ajuta un om să fie mult mai productiv, mai eficient și mai loial la locul de muncă.
Pentru a putea răspunde la aceste întrebări, a fost necesară apariția unei noi ramuri în domeniul psihologiei numită psihologia pozitivă.
Citim în fiecare zi despre noi studii care ne arată cum se comportă oamenii și atitudinea pe care o au când realizează o anumită acțiune. Dar cum se realizează aceste studii, de fapt? Ei bine, se iau toate răspunsurile de la participanți, se trage linie și se face o medie. Această medie ne arată starea în care se află aceste persoane și, prin extrapolare, starea generală și tendințele întregii populații.
Aceste studii se realizează de obicei pentru a observa un trend negativ, o problemă sau o patologie. Dacă în aceste studii apar date care sunt în dezacord radical cu restul de răspunsuri, acestea sunt pur și simplu șterse datorită diferenței mult prea mari de valoare.
Este ca și cum aceste răspunsuri nu au existat vreodată.
Ei bine, psihologia pozitivă face exact opusul. Nu este interesată de medie, nu este interesată de probleme și patologii ci studiază exact pe acei „ciudați” care sunt eliminați din graficele obișnuite.
Raportul dintre cercetările care studiază patologia și cercetările care studiază excelența este de 17:1. Cu alte cuvinte, pentru fiecare studiu axat pe excelență, există 17 care se focalizează pe probleme.
Știm cu toții că „de ce ți-e frică de-aia nu scapi” motivul fiind unul foarte simplu. Avem parte de acele lucruri pe care ne concentrăm.
De aceea psihologia pozitivă spune: focalizează-te pe excelență!
În prezentarea sa de la TED, Shawn Anchor ne explică faptul că „formula succesului” cu care suntem obișnuiți nu doar că este una greșită, ci mai mult, una menită să ne pună pe o traiectorie sigură către eșec. Care este această formulă? „Dacă muncesc tare și din greu, o să am succes. Și dacă am succes, o să fiu fericit!”
Acest concept este greșit din start. Ori de câte ori ai succes, schimbi targetul pe care ți l-ai stabilit și pui unul nou. Ai luat note bune la școală, acum trebuie să iei note și mai bune. Ai un job bun, vrei unul și mai bun, și tot așa. Ajungi astfel să alergi mereu după un morcov pe care nu îl poți ajunge iar dacă fericirea este la capătul opus al bățului numit „succes”, nu vei ajunge niciodată la ea.
Creierul nostru funcționează exact invers. Dacă poți eleva nivelul de fericire în prezent, creierul tău va trăi ceea ce Shawn numește „avantajul fericirii”. Fericirea ne face să funcționăm mult mai bine, mai eficient, mai inspirat și mai practic decât atunci când suntem triști sau pur și simplu într-o stare neutră. Crește nivelul de energie, de inspirație și de inteligență.
Dar ce putem face pentru a fi mai pozitivi și mai fericiți în momentul prezent?
Shawn ne sugerează un exercițiu simplu, de doar două minute, pe care îl poți realiza foarte ușor în fiecare zi.
Fă-ți un jurnal și notează în câteva propoziții o experiență pozitivă pe care ai trăit-o în ultimele 24 de ore. Astfel, vei retrăi acel eveniment iar creierul tău învață automat că poate să aibă o stare pozitivă în orice moment, la comandă, printr-o acțiune simplă cum ar fi scrisul.
În fiecare zi, găsește trei aspecte din viața ta pentru care ești recunoscător. Poate fi o persoană, un eveniment sau frunza din copac. Important este să trăiești starea!
Fă cel puțin o faptă bună în fiecare zi. Fă o faptă bună la întâmplare. Bucură pe cineva, ajută pe cineva la nevoie chiar dacă nu știe că ajutorul vine de la tine.
Acestea sunt doar câteva dintre acțiunile pe care le poți realiza pentru a fi mai fericit chiar acum, în această clipă.
Ai alte idei? Te rog să ne scrii și/sau comentezi mai jos sugestiile tale.
Eugen Popa este Trainer Personal și Profesional.
Sloganul său este Învață Crește Dăruiește. Eugen își împarte timpul între Cursurile pe car le susține, consultații și dezvoltare personală. Afli mai multe despre el dând click AICI.