Și tu desenezi în timpul ședințelor interminabile? Bine faci!
În graba noastră către diverse lucruri găsim scuza NU am timp: nu am timp să mă duc la piață să cumpar fructe și legume proaspete, nu am timp să fac mișcare etc. E aproape imposibil să nu găsești 30 de secunde să urmezi câteva sfaturi antistres.
Cum reacționezi când cineva îți întrerupe conversația
În timpul serviciului, mai ales într-o ședință, există mereu discuții contradictorii, care se vor a fi constructive. Este foarte enervant și stresant atunci când încerci să explici ceva și cineva intervine, fără să te las emăcar să îți termini ideea. Ce faci în situația asta? Cea mai des întâlnită metodă este aceea de a-l asculta pe cel care te întrerupe și să îți termini ideea imediat după ce acea persoană își va încheia monologul. De asemenea, trebuie să fii și pregătit cu argumente solide pentru a-ți suține punctul de vedere. În felul acesta nu te enervezi și dai dovadă de diplomație.
Sfat: Respiră adânc
70% din reziduuri sunt eliminate cu ajutorul plămânilor. Pune mâna pe abdomen și simte cum se mărește și se micșorează cu fiecare respirație. Doar 30 de secunde de respirație adâncă pot face minuni.
Ședințele prelungite
Ședințele prelungite la serviciu pot să-l scoată din sărite chiar și pe cel mai calm și răbdător dintre oameni. Firește, poți cere scurtarea discuției, dar asta îi va nemulțumi pe cei care mai au multe de spus. Ca urmare, s-ar părea că trebuie să admiți resemnat supliciul, cu singura grijă ca, din greșeală, să nu ațipești șezând.
Psihologul Jackie Andrade de la Universitatea din Plymouth, Marea Britanie, are însă multă încredere într-un procedeu vechi și neglijat de mulți: desenează.
Nu trebuie să faci capodopere. Poți schița orice, poți face forme geometrice, sau linii fără niciun sens, hașuri, curbe, umbre, cifre, cuvinte cu sau fără înțeles, formule matematice. Memorialiștii amintesc de cunoscutul obicei al fostului premier britanic Winston Churchill de a nu lăsa creionul din mână și a nu scăpa nicio hârtie necreionată. A ajuns în istorie șervețelul de la restaurant, unde a schițat cum le vinde România rușilor, împreună cu alte câteva țări, ca să-și salveze pentru dânsul Grecia. Numai așa și-a păstrat el calmul englezesc, chiar și în timpul războiului. Notițele și schițele sale de la întâlniri încă se mai ivesc uneori pe la licitații și se vând la prețuri, de parcă ar fi capodopere.
Sfat: Rostește propoziții motivaționale
Repetă o afirmație puternică, motivațională, timp de 30 de secunde. Dacă este o propoziție scurtă, de exemplu: „Sunt puternic!” sau „Nu mă voi enerva”, vei realiza că o poți repeta de foarte multe ori în doar 30 de secunde. Efectul este garantat.
Vacanța ploioasă
Este un motiv serios să te calce pe nervi, după ce ai așteptat un an de zile să pleci și să stai la soare, dar ai ajuns să regreți că ai plătit biletul până în Caraibe.
Iar dacă te-ai grăbit, specialiștii în turism spun că meriți lecția, pentru că astăzi prognoza pentru zonele de agrement se anunță chiar și cu un an înainte. Meteorologul Bill Kirck, căpitan în US Air Force a elaborat un procedeu modern de prezicere a vremii cu o precizie, verificată în practică, de 76%.
Dar ce te faci dacă ai nimerit în golul neșansei de 24%?
Sfat: Nu mai face nimic
Oprește-te, stai pur și simplu pe loc și privește în gol. Uită-te pe fereastră sau chiar în tavan. Dar nu face nimic. Nu te gândi la nimic, nici la problemele de la birou, nici la cele de acasă. Uită de tot, preț de 30 de secunde. Creierul se va relaxa și cu siguranță vei găsi soluția problemei.
Odihna este importantă în calmul și eficiența angajaților
„Am devenit obsedați de somnul din timpul nopții și am uitat să apreciem beneficiile siestei de la amiază”, a declarat neurologul Vicent Walsh, de la University College London, Marea Britanie. „Trebuie să-ți lași creierul să se odihnească. Eu trag câte un pui de somn în fiecare zi. De când cu revoluția industrială am devenit obsedați de somnul din timpul nopții și tragem de el cât se poate, în loc să dormim de mai multe ori în timpul zilei”, a adăugat profesorul. Walsh este de părere că un somn scurt la amiază, cu o durată cuprinsă între 30 și 90 de minute, poate îmbunătăți productivitatea multor companii.