Superstar la tine-n firma
Cum va simtiti dupa o zi ultra-productiva? Cum va simtiti cand ati dat tot ce aveati mai bun si ati facut pentru un client mai mult decat intra in atributiile dv.? Cum va simtiti cand puneti suflet in ceea ce faceti si va atingeti obiectivele? Cel mai probabil, excelent. De aceea, Robin Sharma sustine ca pentru lucrul bine facut, nu trebuie sa avem cine stie ce functie. Mai degraba, asa cum spunea Martin Luther King junior, daca un om este chemat sa mature strada, trebuie sa faca acest lucru cu aceeasi ardoare cu care picta Michelangelo, cu care compunea Beethoven sau cu care isi scria Shakespeare sonetele.
De fapt, Sharma vrea sa spuna ca indiferent ce meserie am practica, ar fi de dorit sa profesam la nivel de performanta. El incurajeaza pe fiecare sa fie un star la locul de munca, spunandu-i: Fiti un Bono al vanzarilor sau o Lady Gaga a resurselor umane! Fiecare zi care trece este viata noastra in miniatura. Cum ne traim orele, asa ne vor fi si anii. Viitorul depinde de ceea ce facem astazi. Cuvintele pe care le rostim, gandurile pe care le avem, hrana pe care o consumam, actiunile si gesturile noastre, toate determina destinul, persoana care vom deveni, viata pe care o vom avea.
„Constientizarea este cea care precede schimbarea care la randul ei precede rezultatele”
De aceea nici o zi nu e lipsita de importanta si micile progrese zilnice aduc in timp rezultate uimitoare. Cu cat petrecem mai mult timp concentrandu-ne pe a avea, cu atat ne ramane mai putina energie pentru a deveni. Or scopul vietilor noastre este sa devenim ceea ce ne dorim. Intrebarea care trebuie sa ne preocupe zilnic este „Sunt pe cale sa devin o persoana care ii inspira pe ceilalti?”
Iata de ce nu ne putem permite sa ramanem blocati in rutina zilnica. De la tatal sau, Robin a invatat ca e bine sa actionezi si sa nu amani proiectele la infinit, ca sa nu cumva sa fie prea tarziu: „Cantecul pe care ma pregateam sa-l cant a ramas necantat pentru ca am fost ocupat cu acordajul instrumentului.” Tot asa, sa faci mereu aceleasi lucruri si sa astepti rezultate diferite e o dovada de nebunie. Adevarata satisfactie vine numai dupa ce „ti-ai pus pielea la bataie si ti-ai asumat riscuri”.
Din punctul sau de vedere, singurul esec posibil este sa nu visezi, sa nu incerci, sa nu indraznesti, iar adevaratul risc este sa traiesti o viata fara riscuri. In legatura cu aceasta, nu uitati vorbele lui Mark Twain care spunea cam asa: „peste douazeci de ani vom fi mai dezamagiti de lucrurile pe care nu le-am facut, decat de cele pe care le-am facut.”
Fotogalerie Robin Sharma la Bucuresti
Cum ii vorbiti unui superstar?
Cuvintele pe care le folosim ne determina starea de spirit. Limbajul pe care il alegem determina modul in care percepem realitatea. Vocabularul nostru imprima vietii un anumit sens. Limbajul pe care il folosim determina masura performantei, iar cuvintele au puteri miraculoase asupra noastra si a celor din jur. Limbajul pozitiv este cel care, in imprejurari dificile, declanseaza o serie de sentimente pozitive, care ne ajuta sa adoptam atitudinea unor invingatori si nu a unor victime. De aceea, liderii prefera sa foloseasca doar cuvinte care sugereaza reusita, care ii inspira pe cei din jur sa se concentreze asupra posibilitatilor si ii ajuta sa isi pastreze concentrarea pe obiectiv.
„Cei mai multi oameni sunt adormiti la volanul masinii care se cheama viata”
Profetiile autoimplinite
Privim lumea prin prisma temerilor, limitarilor, falselor noastre ipoteze si prejudecati. Indoiala este filtrul prin care percepem realitatea si noi nu suntem altceva decat ceea ce gandim. De aceea, cel mai bine este sa nu facem presupuneri. Presupunerile nu sunt decat convingerile noastre, repetate de mii de ori, incat ajung sa devina adevaruri.
Convingerile noastre devin profetii auto-implinite, deoarece convingerile ne determina actiunile si niciodata nu vom actiona intr-un mod care sa nu fie in concordanta cu gandirea noastra. Daca credem ca ceva nu se poate intampla in viata, atunci nu vom face nimic din ceea ce ar duce la realizarea acelui lucru.
De aceea, cel mai bine ar fi sa ne propunem o misiune in viata si odata ce am gasit-o, sa ne dedicam in intregime ei. Misiunea este cea care ne alimenteaza cu energie. Despre cei care n-au descoperit inca ceva pentru care merita sa isi dea viata, Martin Luther King junior spunea ca „nu traiesc o viata care merita traita”.
„Cea mai mare tragedie a vietii este sa lasi viata sa se stinga in tine”
Asadar, cat de indraznete ne sunt visurile? Desigur, a vedea posibilitati acolo unde nimeni nu a visat, a provoca status-quo-ul, ii poate contraria pe ceilalti. Dar sa nu uitam ca marii lideri si vizionarii au fost ridiculizati mai intai. Abia apoi, venerati. De aceea, Robin Sharma ne indeamna sa dam tot ce avem mai bun, sa cautam inadins performanta. Sa inovam sistematic si sa dam frau pasiunii pentru ceea ce facem. Chiar daca ar fi sa fim considerati diferiti, ciudati sau chiar nebuni.
Cele opt tactici prin care poti sa ajungi la performanta
Leadershipul incepe din interior. Leadershipul organizational incepe cu leadershipul personal. Nu poti avea performante profesionale daca nu te simti excelent. Nu ii poti ajuta pe altii sa aiba respect de sine, daca nu te respecti pe tine insuti. Nu poti fi o sursa de energie pozitiva, daca iti lipseste energia.
Asadar, ce practici ne aduc in forma maxima? Ce ritualuri ne aduc intr-o stare pozitiva, ne inspira cel mai mult si ne fac sa stralucim? Cu totii avem nevoie de ceea ce Sharma numeste tactici de succes, pe care sa le introducem in programul fiecarei saptamani, pentru a ne asigura ca ne mentinem in cea mai buna forma.
Iata ce a descoperit el ca functioneaza foarte bine in cazul liderilor fara titlu: contactul saptamanal cu cel putin o persoana care ii inspira, invatatul si exersatul timp de o ora in fiecare zi, un plan zilnic de cinci actiuni, progrese zilnice de 1% in domeniul dorit, munca intensa intrerupta de cateva episoade de reflectie, ignorarea orgoliului propriu, dezvoltarea vocabularului de leadership si renuntarea la capricii. Succesul nu apare pur si simplu, e un proiect la care se lucreaza zi de zi. Trebuie sa ii iesi in intampinare, sa il faci sa vina. Asadar ce veti face astazi pentru a va pune in miscare?
„Nu putem ajunge in varful Everestului dintr-un salt. Ajungem in varf inaintand treptat, cu pasi mici. Ne atingem tinta pas cu pas. Asa se intampla si in viata. Pasii mici, facuti in fiecare zi aduc in timp marile realizari. De ce? Pentru ca zilele se transforma in saptamani, saptamanile devin luni iar lunile devin ani. Daca viata oricum se va sfarsi, de ce sa nu trecem linia de finish ca niste persoane extraordinare?”
Directori fara functie
Calitatile de leadership nu au nimic de-a face cu functia trecuta pe cartea de vizita, cu marimea biroului sau grosimea mochetei din birou. „Cele mai bune idei de leadership le-am auzit de la soferii de taxi. Sunt adevarati filozofi pe roti.” Leadershipul este o atitudine, o stare de spirit. Un mod de a proceda, care sta la indemana fiecaruia, indiferent cu ce ne ocupam. „Adevarata capacitate de leadership nu sta in prestigiu, autoritate sau statut, ci in responsabilitate.” Indemnul pe care il adreseaza Robin Sharma oricarui angajat este acesta: „Fiti director, chiar daca oficial, nu sunteti.”
Sunt 7 ritualuri dupa care recunosti liderii fara functie:
– sunt al naibii de buni la ceea ce fac;
– sunt extraordinar de curiosi;
– se folosesc in egala masura de maiestrie si de tehnica;
– ii schimba in bine pe oamenii pe care ii intalnesc;
– „alearga” maratoane, nu sprinturi;
– corecteaza si imbunatatesc;
– privesc si asculta cu atentie egala.
Patru toxine
Potrivit lui Sharma, cele patru toxine letale care distrug o companie sunt barfa, critica, negativismul si lamentatiile. La toate acestea, el propune un antidot: entuziasmul. Recomandarea sa este sa ne facem aparitia la serviciu incarcati de intreg entuziasmul de care suntem capabili. Sa facem intotdeauna mai mult decat ne cer atributiile, pentru a impresiona in mod placut un client. Gandirea pozitiva, asumarea raspunderii pentru greselile noastre, respectul aratat oamenilor, munca asiduua, inovarea si nu imitarea, toate acestea completeaza portretul unui lider fara titlu.
„Pe oameni ii sperie genialitatea. Fiecare mare geniu al omenirii a fost considerat nebun. Fiti asa de buni la ceea ce faceti incat sa-i enervati pe ceilalti”
El ne indeamna sa fim vii si sa ne raportam la tot ce e mai bun in colegii nostri. Performantele personale, precum si cele organizationale nu inseamna revolutie, ci evolutie cu pasi mici, facuti prin consecventa. Cu timpul vor aduce rezultate uimitoare. Sa nu uitam ca Richard Branson a inceput cu un mic magazin de discuri, Steve Jobs si-a infiintat compania intr-un garaj, iar Robin Sharma insusi a inceput prin a-si publica singur o carte, intr-un tiraj restrans. De altfel, la primul sau seminar au participat 23 de persoane, dintre care 21 faceau parte din familie.