Urăști minciuna? Cum să-i „miroși” pe cei care nu spun adevărul
Dar cum ne comportăm când mințim? Tot ce știam până acum despre oamenii care mint era că își ating fața, că evită contactul vizual și că își mișcă mâinile și picioarele într-un mod din care ne dăm seama că sunt nervoși.
Citește și Când minciuna se plătește… mai bine
Potrivit unui nou studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sussex, există un mod mult mai eficient prin care ne putem da seama când cineva minte. Și nu are nimic de-a face cu limbajul nonverbal!
Studiul, la care au participat 1.000 de respondenți, a fost reprezentat de o întrebare deschisă, care a oferit posibilități nelimitate de răspuns. De exemplu, dacă cineva spune că lucrează la Starbucks și credem că este o minciună, putem să ne dăm seama dacă este adevărat sau nu cu ajutorul unei alte întrebări: „Cu ce ajungi la muncă în fiecare dimineață?”.
Citește și Cum îţi manipulezi, subtil, colegii
Folosind această metodă, cercetătorii i-au prins pe mincinoși în 70% dintre cazuri, ceea ce înseamnă că metoda este cu 20% mai eficientă decât cea prin studierea limbajului corporal.
„Nu există semne evidente care să indice ce facem atunci când mințim. Eu chicotesc într-un mod nervos, dar alții devin serioși. Alții sunt capabili să aibă contact vizual cu persoana pe care o mint, iar alții evită contactul vizual”, a explicat Tom Ormerod, de la Universitatea din Sussex.
Citește și Ce poți păți dacă scrii minciuni în CV
Concluzia este următoarea: dacă șeful te întreabă cum îi stă cu noua cravată și tu îi spui că nici că se putea mai bine, trebuie să ai răspuns și la eventuala întrebare „Dar de ce ți se pare că-mi stă bine?”.