Viața este suma unor experiențe care te îmbogățesc, dacă treci peste obstacole
În adolescență, Loredana Van de WAART, astăzi avocat asociat în cadrul Cabinetului de Avocat Gruia Dufaut, era interesată de Științe, pentru că își dorea să devină medic. A existat şi o disciplină umanistă care a pasionat-o, istoria, care, predată de un profesor extraordinar din – Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța, i-a marcat destinul profesional.
„Pasiunea pentru istorie, coroborată cu un spirit combativ şi cu o vocație oratorică argumentativă mi-au animat simțurile civice şi dorința de a face justiție. Aşa am ajuns să optez, în final, pentru cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității Bucureşti”, spune Loredana Van de Waart.
Avocat de business
După absolvire şi înscrierea în Baroul Bucureşti, în anul 2000, a decis să urmeze o carieră în avocatura de business, disciplinele legate de Dreptul afacerilor fiind cele care au interesat-o şi stimulat-o cel mai mult în facultate. „Foarte probabil, aplecarea spre aceste discipline s-a datorat şi familiei, ambii părinți activând în domeniul afacerilor. Or, a fi avocat de business specializat în Drept internațional presupune şi o cunoaştere a principiilor aplicabile şi celorlalte sisteme de drept, în special a celor în care clienții îşi desfăşoară activitatea în mod constant”, explică Loredana Van de Waart.
Ea a urmat mai multe cursuri de specializare în SUA, Franța şi Italia, precum şi în cadrul Academiei de Drept European. Cunoaşterea atât teoretică, cât, mai ales, practică a altor sisteme de drept mai depărtate (sistemul american) sau apropiate (cel francez, italian) au ajutat-o nu doar în consolidarea carierei juridice, dar şi în relațiile cu clienții.
În cadrul Cabinetului de Avocat Gruia Dufaut a început să lucreze în anul 2001, imediat după ce a revenit din SUA de la cursul de formare pe drept american. „Inițial am fost rezervată, Cabinetul fiind recunoscut mai ales pentru experiența cu investitorii francezi. Or, eu îmi doream după recenta, la acel moment, experiență americană, să lucrez mai mult cu cei de peste Ocean. Cu toate acestea, am găsit în Cabinet şi în doamna Gruia Dufaut acel loc care mi-a permis să mă dezvolt, să inovez şi să îmi pun în aplicare inclusiv cunoştințele de drept american.”
Pasiunea pentru profesie, combinată cu logica şi rigoarea date de latura ei realistă au reprezentant atuurile sale în ascensiunea profesională. Au existat însă și provocări: prima privatizare, prima achiziţie publică, de la ofertare la decizia definitivă, prima achiziție de active, urmată de construirea unei fabrici, prima restructurare complexă, primul arbitraj internațional în cadrul căruia a fost avocat pledant în fața Curții Internaționale de la Paris etc. „Toate acestea au reprezentant şi reprezintă cele mai mari provocări, pentru că m-au determinat să cercetez, să inovez împreună cu echipa, în principal, să evoluez ca avocat, ca om şi, de ce nu, ca om de afaceri.”
Ce înseamnă o femeie influentă, de top?
Cred că fiecare are o definiție proprie a femeii influente sau de top, în funcție de ceea ce îşi doreşte de la viață. O femeie de top poate fi un CEO al unei mari companii, un avocat de succes, dar poate fi şi o mamă a patru copii, care renunță la cariera ei pentru a-i creşte, pentru a se dedica familiei.
Pentru mine femeile de top sunt mama şi bunica mea, pentru că, deşi diferite ca structură şi mod de viață, ele m-au influențat în mod determinant, prin exemplul dat. Mama mi-a spus să nu renunț niciodată la ideea că reprezint o îmbinare a doi factori: carieră, pentru că ea face parte din mine şi din ceea ce sunt astăzi, şi familie, pentru că îmi dă energia şi este resortul care mă împinge să merg mai departe. Bunica, prin exemplul vieții ei (crescută de părinți adoptivi, a reuşit să treacă peste război, colectivizare, ororile comunismului) mi-a transmis că viața este suma unor experiențe care te îmbogățesc, dacă reuşeşti să treci peste obstacole.
Acest material a apărut în numărul 225 al Revistei CARIERE