Zona de confort stă în calea succesului tău. Scapă de ea!
Zona de confort ne-o putem imagina ca un cerc de acţiuni ce radiază în jurul nostru. Aceste acţiuni din cerc sunt de obicei acţiuni pe care le facem des, în viaţa de zi cu zi, cu care suntem obişnuiţi. În afara cercului sunt acţiuni ce le facem rar, ce adesea ne displac. A ieşi din zona de confort înseamnă a te forţa să faci acţiuni ce se află în afară cercului de acţiuni cu care eşti obişnuit.
Spre exemplu poate nu eşti un om tocmai sociabil – foarte rar vorbeşti cu cineva de pe stradă, cu cineva necunoscut. A ieşi din zona de confort înseamnă să te forţezi să intri în vorbă cu oameni necunoscuţi. De ce ai face asta? Tocmai ca să progresezi, ca să evoluezi, ca să devii şi tu un om sociabil.
Ce oferă şi ce nu oferă zona de confort
Da, e adevărat… când suntem în zona de confort ne simţim în siguranţă, putem sta relaxaţi, ştim clar ce avem de făcut, cum se face etc. Dar zona de confort nu ne permite să evoluăm. Stând în această zonă confortabilă foarte rar vom face lucruri şi vom trăi experienţe noi.
De ce trebuie să ieși din zona de confort
1. Nu înveți. Când stai în zona de confort nu evoluezi. Prin natura procesului de învățare trebuie să ăeși din zona de confort pentru a îmbrățișa idei, concepte noi. Atâta timp cât refuzi să părăsești zona de confort, nu permiți informațiilor noi să pătrundă în mintea ta și stagnezi atât din punct de vedere profesional cât și personal. Dezvoltarea sau creșterea performanței tale nu va exista.
2.Nu te dezvolți. Dezvoltarea personală include activități și expereințe care au scopul final de a îmbunătăți starea de conștientizare, dezoltare a talenetlor și abilităților personale, îmbunătățirea calității vieții și contribuirea la realizarea aspirațiilor și viselor personale. Cunoscut și sub denumirea de "self help" sau "evoluție personală", conceptul de dezvoltare personală include și acitivăți formale sau informale pentru a dezvolta în alții roluri precum cel de profesor, ghid, consilier, manager, coach sau mentor.
3.Riști să devii prada propriilor tipare comportamentale. Nu doar că nu înveți lucruri noi, strategii noi, însă riști să te obișnuiești prea mult cu ideile învechite. Astfel involuția ta se accelerează pe zi ce trece.
Când trebuie să ieși din zona de confort
Unii ar zice că mereu sau cât mai des… De ce să nu optăm pentru varianta: „Ieşi din zona de confort atunci când ai nevoie să ieşi din zona de confort.”? Ieşirea din zona de confort este un exerciţiu foarte bun prin care ne învăţăm pe noi înşine cum să ne comportăm în situaţii cheie.
Cum ieși din zona de confort
1. Înțelege propriile tale tipare mentale, trăsături de personalitate și tipare comportamentale. Toate acestea îți dau dimensiunile zonei de confort. Ca să ieși din zona de confort, mai întâi trebuie să știi foarte bine care îi sunt limitele.
2. Învață direct de la ceilalți diferiți de tine. Poți citi o carte, un articol, te poți duce la o conferință sau poți vorbi direct cu un expert. Învață din surse neconvenționale, din punctul tău de vedere. Dacă ești marketer, învață de la un artist sau un medic… și invers. Învață cum fac alții lucrurile să se întâmple.
3. Pune în aplicare ce ai învățat la punctul 2. Atât timp cât nu folosești noi strategii pentru a face noi lucruri, rămâi în zona de confort. Bineînțeles, adaptează ceea ce înveți de la alții în propria viață.
Nu rămâne decât să treci la treabă! Acceptă provocări, dezvoltă-te profesional și personal! Ai curaj? Demonstrează!