Managerii romani din multinationale vs. managerii din companii nationale
Exista cateva diferente semnificative intre managerii romani din companiile multinationale si aceia din companiile nationale. Din pacate, in aceasta analiza, managerul roman din companiile nationale iese, asa cum ne asteptam, cu o imagine nefavorabila.
Prima diferenta se refera la tipul de management. Conducerea din companiile nationale manifesta tendinta de a folosi un management intuitiv, inspirational, puternic centrat pe experienta, spre deosebire de managerii din multinationale care manifesta mai multa rigurozitate si aplica o parte din instrumentele managementului stiintific.
O alta diferenta se refera la abordarea performantei. Managerii din multinationale se orienteaza spre consolidarea si dezvoltarea performantei si pe termen mai lung, in timp ce managerii din companiile nationale sunt mai puternic centrati pe prezent si pe rezolvarea de probleme. Si, din pacate, se confrunta cu multe, foarte multe probleme.
Motivarea este o lacuna atat la managerii din multinationale, cat si la cei din nationale. Din pacate, si la acest capitol, managerii din companiile locale sunt in dezavantaj – 70% dintre acestia nu stiu cum sa motiveze.
Una dintre concluziile clare ale acestui studiu este faptul ca, in Romania, managerii care fac parte din companiile multinationale sunt semnificativ mai coerenti in gandirea manageriala decat majoritatea managerilor din cadrul companiilor nationale. De asemenea, dovedesc mai multa congruenta intre cum se proiecteaza (cum se vad) si cum sunt in realitate. Aproximativ 80% din conducerea din campaniile nationale se descrie ca fiind centrata pe rezultate, dar in realitate nu este.
Persoanele care ocupa functii de conducere in companii nationale considera ca managerul ideal trebuie sa fie un model de integritate si trebuie sa exceleze in organizare, spre deosebire de managerii din multinationale, care proiecteaza un model de conducere cu viziune, strategie si leadership. Iata ca se confirma ipoteza noastra ca, in companiile nationale, inechitatile si lipsa de organizare sunt boli cronice, care sufoca performanta si profitabilitatea.
Diferentele dintre managerii romani din multinationale si companiile locale nu se opresc aici, ci dimpotriva, se regasesc si in modul in care isi privesc subordonatii. Managerii din companiile nationale acuza in mai mare masura decat semenii lor din cadrul multinationalelor lipsa de implicare si neasumare a responsabilitatilor la subordonatilor lor.
Cred ca cea mai grava problema in companiile romanesti locale este lipsa unei conduceri cu un comportament constant si predictibil. Sa nu uitam ca predictia rezultatelor unei afaceri incepe cu predictia managementului ei.
Toate aceste diferente intre managerii romani din multinationale si managerii romani din companiile nationale coreleaza cu indicatorii financiari ai companiilor lor, cu diferente procentuale semnificative in ceea ce priveste rata profitului si productivitatea medie. Rezultatul este urmatorul: atat rata profitului, cat si productivitatea in companiile multinationale este in medie de 2 ori, chiar de 3 ori mai mare decat in companiile romanesti.
Ce e de facut?
Este foarte urgent ca managerii din companiile nationale sa-si gasesca repere, modele managerial valide si sa foloseasca intr-un mod coerent instrumentele manageriale: obiective, delegare, motivare etc. Cu alte cuvinte, este timpul sa treaca de la un management dupa ureche catre unul stiintific, predictibil.
Dorin Bodea
Senior Consultant, Result Development