Nu spune niciodată: nu se poate!
„Practic, sarcina mea este să coordonez activitatea celor opt companii care acționează pe teritoriul României, în relația lor cu acționariatul Grupului CEZ, privind atingerea obiectivelor operaționale, dar și în raport cu aplicarea întocmai a legislației române în activitatea de zi cu zi", spune Doina Vornicu. De asemenea, ea coordonează toate proiectele promovate în Masterplanul Grupului CEZ în România.
Împreună cu echipa a creionat o nouă viziune, dar și cele mai bune soluții pentru companiile Grupului CEZ în România. Principalele obiective sunt: reducerea pierderilor de energie, creșterea productivității muncii și a eficienței proceselor, dar și găsirea unor oportunități de afaceri complementare care să confere garanția realizării indicatorilor financiari. „Dorim să continuăm să îmbunătățim relația cu autoritățile locale în calitatea noastră de parteneri pe termen lung în acțiunile de creștere continuă a nivelului serviciilor publice în aria de operare CEZ”, mai spune Doina Vornicu.
Dorința de a învăța
În toată perioada de tranziție către această nouă funcție, Doina Vornicu s-a ghidat după cuvintele lui Iorga: „Nu spune niciodată «nu se poate», ci începe cu «să vedem”. A folosit acest motto, deoarece crede că fiecare nouă funcție înseamnă muncă, perseverență, noi responsabilități și un efort intens pentru a dovedi că rezultatele așteptate sunt posibile. De altfel, de-a lungul timpului a intrat în contact cu diverse activități, de la dezvoltare, investiții, relații cu clienții, marketing, audit, analiză și control până la mentenanță, energie eoliană, distribuția energiei electrice și consultanță pentru afaceri și management. Spune că toate aceste domenii au în comun dorința de a învăța strategie, tactică, politici, omenie și meserie, dar și cultura organizațională pe care CEZ o cultivă: „Am reușit să trec cu ușurință de la o funcție la alta, deoarece în cadrul CEZ am simțit că mă integrez total, dar și datorită faptului că am avut în jurul meu o echipă de excepție.”
De jos în sus
Practic, Doina Vornicu a pornit la drum în cadrul CEZ din funcția de Director de Mentenanță, perioadă în care una dintre reușite a fost înființarea Departamentului Pierderi Netehnice. Acesta a fost un moment important în activitatea CEZ Distribuție. Pentru prima dată s-a pus atunci accentul și pe reducerea pierderilor din rețeaua electrică, într-un concept consolidat la nivelul grupului. Totodată, a inițiat și condus proiectele de Meter Reading, Mentenanță, Facility Management, Transport. De asemenea, a susținut proiectul de Unbundling în urma căruia fosta „Electrica Oltenia” s-a divizat în trei companii: CEZ Distribuție – operatorul de distribuție a energiei electrice din zona Olteniei, CEZ Vânzare – compania care asigură servicii de vânzare a energiei electrice, și CEZ Servicii – care deservea la momentul respectiv toate companiile din Grup, asigurând serviciile comune: HR, IT, Facility Management etc.
Primul contact cu mediul privat
Provocările pentru ea au început mai de mult, odată cu intrarea în mediul privat, când a luat contact cu proiecte mai mici şi mai mari, într-un mediu de lucru antrenant, în care toată lumea implicată viza termene şi obiective. „Una dintre provocări a fost funcția de Manager de Risc la parcul eolian Fântânele Cogealac, cel mai mare parc de pe uscat din Europa, deoarece proiectul a început de la zero, provocarea constând în găsirea de soluții la problemele ce apăreau într-un mediu în care cadrul legislativ nu era foarte clar trasat.” O altă provocare a fost însăși poziția de Director Executiv și Membru al Directoratului CEZ Distribuție. Acum Doina coordonează o echipă formată din 13 oameni, tineri și foarte tineri, valoroși și îndrăzneți, după cum îi caracterizează, în spatele cărora lucrează și creează alți peste 2.000 de oameni. „Sunt mândră de fiecare dintre cei 2.000 de oameni!”
Ce v-a atras pentru prima dată să lucrați în sistemul energetic? Ce vi se mai pare încă fascinant după atâția ani?
De la primul contact cu meseria de inginer energetic, am început s-o îndrăgesc cu tot sufletul, ea îmbinând caracterul realist cu componente emoționale deosebite, misiunea de bază fiind de a aduce lumina în casele oamenilor. Continui să lucrez în acest domeniu, deoarece, pe lângă meserie, îi iubesc pe oamenii implicați, care alături de mine manifestă un grad ridicat de dăruire și dedicare pentru aproapele său.
Lucrul care mă fascinează este evoluția, faptul că într-o bună zi, energia ar putea ajunge la becuri sau televizoare fără fir, deși acum pare puţin probabil. Sunt convinsă că în viitor energia va putea fi transmisă şi fără reţele. Îmi place acest caracter inovativ al sistemului energetic, în care au loc modernizări impresionante, transformări ce țin de dimensiunile, fiabilitatea, mentenanța, securitatea echipamentelor, și nu numai. În energie se vor face pași uriași. Cred că fascinația pentru sistemul energetic este strâns legată de dorința mea continuă de a găsi soluții noi la probleme vechi, cu inventivitate și curaj.
Care este cel mai important sfat pe care l-ați primit de la părinți?
Am primit de la părinții mei dragostea de pământ și țară, mândria de a fi român și datoria de a duce mai departe povestea unui popor harnic și dârz. Tot de la bunii mei am primit învățătura creștină care mi-a călăuzit fiecare pas în viață. Cultul familiei este un alt jalon pe care l-am moștenit și pe care mă străduiesc să-l sădesc mai departe urmașilor.
Dar cel pe care l-ați oferit dvs. copiilor?
Cele mai importante lucruri în viața unui om sunt: patria, familia, Biserica și onoarea. Cel mai bun prieten al omului este cartea. Cele mai puternice arme sunt zâmbetul și cuvântul.
Lecția cea mai importantă învățată la școală? Dar în viață?
Școala a fost pentru mine un continuu izvor de apă vie. Să nu uităm că am urmat școala într-o perioadă fără computere, Google ș.a. M-au fascinat încontinuu profesorii mei care știau atât de multe lucruri și ne împărtășeau toate aceste cunoștinţe cu dragoste și cu speranță. Cărțile erau comori nedescoperite, iar învățătura însemna garanția viitorului. Cea mai importantă lecție învățată în școală a fost: să fii capabil să înțelegi cât știi și cât nu știi, iar ceea ce știi să folosești pentru binele omenirii. În viață am învățat o lecție de neprețuit: oamenii sunt cei care pot face totul și tot ei sunt cei care pot distruge totul.
Întotdeauna liderii charismatici creează cadrul de dezvoltare, însă în cazul în care charisma este împletită cu viziune şi încredere, atunci nu există limite în ceea ce poate realiza o echipă.