Imprimantă 3D made in România, disponibilă publicului larg
„Cu timpul am ajuns să înțelegem ce efect major poate avea eliberarea de constrângerile prelucrării tradiționale asupra felului în care proiectăm și în care ne exprimăm prin design. Și asta ne-a motivat să începem să oferim și publicului larg posibilitatea de a experimenta și de a se juca cu propria creativitate.
Am știut că trebuie să oferim un produs bun, bazat pe toată experiența noastră în ingineria mașinilor cu comandă numerică, un produs compact și ușor de utilizat, și, poate cel mai important, un produs open-source ușor de personalizat”, spun băieții de la Control 3D.
Imprimanta realizată de aceștia pentru publicul larg, denumită „The Bug” este construită în jurul unui microcontroller alimentat cu software open-source, ceea ce înseamnă că beneficiază de îmbunătățirile constante generate de o comunitate extraordinară de pasionați și că poate fi modificat și personalizat după bunul plac.
Software-ul este ușor de folosit, iar programele se transferă pe imprimantă prin intermediul unui card SD. Întregul produs costă doar 1.500 de lei, din suma aceasta fiind acoperite costurile necesare realizării lui.
Imprimanta folosește patru motoare ce consumă aproximativ 100 W putere electrică, adică la fel de mult ca și un bec cu incandescență.
Dimensiunile exterioare ale imprimantei sunt de aproximativ 30 cm x 30 cm x 50 cm. Astfel, toată mașinăria ocupă mai puțină suprafață de birou decât o imprimantă tradițională cu jet de cerneală.
În ceea ce privește volumul util pe care The Bug îl poate utiliza este de 190 mm x 125 mm x 115 mm. „Din experiență știm că 90% dintre piesele printate vor fi de cel puțin nouă ori mai mici decât volumul disponibil.
Ce se poate turna în acel volum? Totul ține de imaginație și de proiectare. De exemplu, The Bug poate printa toate elementele unei mâini protetice, corpul unui carburator sau un prototip de carcasă de telefon mobil. Lucrând cu plastic și duze de dimensiuni mici se pot obține rezoluții suficient de bune pentru a realiza obiecte folosite în tehnica dentară, sau machete de implanturi medicale. Una dintre realizările de care suntem mândri este că imprimantele noastre au fost folosite în cercetare medicală pentru a printa implanturi dentare folosite în combinație cu celule stem”, au declarat pentru Revista CARIERE