Laura Ştefan este „Femeia curajoasă” a anului 2015: “Mă motivează schimbarea României”
„Aceste femei cu origini diferite lucrează în sectoare diferite ale societăţii, dar sunt unite de dorinţa lor de a aborda unele dintre cele mai dificile probleme cu care se confruntă România. Le suntem recunoscători pentru eforturile continue şi suntem mândri să le acordăm recunoaştere în această seară”, a declarat Dean Thompson în deschiderea evenimentului.
Descrisă drept "un lider care distruge bariere şi impulsionează comunităţile spre progres şi egalitate", Laura Ştefan a câştigat premiul „Femeia curajoasă” a anului 2015 datorită luptei sale împotriva corupţiei din România şi a eforturilor depuse în acest sens.
„Laura Ştefan este expert în domeniul anti-corupţiei şi statului de drept şi o curajoasă susţinătoare a statului de drept, reformei judiciare şi drepturilor omului. Chiar şi atunci când se confruntă cu insulte şi ameninţări la adresa sa, ea pledează neobosit pentru toate acestea, iar ONG-ul în cadrul căruia activează, Expert Forum, este un model pentru societatea civilă din România”, a susţinut oficialul american.
„Ea demonstrează nu doar neînfricare, luând public poziţie împotriva abuzurilor, ci şi o capacitate unică de a identifica posibile lacune legislative care pot genera abuz. Recent, ea a atras prima atenţia asupra unor acte legislative adoptate tacit de Parlament, care subminau cadrul juridic anticorupţie şi făceau prevederile Codului Penal neaplicabile în cazul aleşilor. Laura Ştefan a jucat de asemenea un rol esenţial în alegerile trecute”, a mai spus Dean Thompson.
„Marţea neagră, un moment extrem de greu”
După câştigarea premiului, Laura Ştefan a declarat că este motivată de “schimbarea României ca rezultat al muncii societăţii civile” şi a precizat că cea mai dificilă situaţie prin care a trecut a fost "marţea neagră".
"Consider că este o distincţie pentru societatea civilă românească, care ani de-a rândul a încercat să aducă pe agenda publică toate problemele spinoase ale lumii în care trăim, de la copiii instituţionalizaţi la condiţiile din arest şi puşcării", a declarat Laura Ştefan, citată de Mediafax.
Întrebată care este cea mai dificilă situaţie prin care a trecut, Ştefan a precizat că primul eveniment care-i vine în minte este "marţea neagră, un moment extrem de greu în care a contat foarte mult puterea de convingere a celor câtorva voci care încă susţineau, împottiva establishmentului, că ceea ce făcuse Parlamentul României nu era în regulă".
"Noi încercăm să ne asigurăm că legile nu sunt ciuntite, că instituţiile nu sunt decapitate, că instituţiile nu sunt desfiinţate. Au fost astfel de cazuri, dacă vă aduceţi aminte în 2007, imediat după intrarea în UE, s-a încercat eliberarea din funcţie a unor oameni cheie din DNA", a mai spus Laura Ştefan.
Recunoaştere pentru alţi trei lideri
Alături de Laura Ştefan, alte trei persoane au primit recunoaştere din partea Ambasadei SUA. Este vorba despre Nicoleta Biţu, Rodica Mihăilă şi Carmen Ungurean.
Director executiv al Romano ButiQ, Nicoleta Biţu este „o activistă energică pentru drepturile romilor şi o susţinătoare neînfricată a femeilor rome”, care pledează nebosit pe o serie amplă de teme. Între acestea, se numără egalitatea de gen, intervenţia socială prin educaţie şi sănătate, pregătirea liderilor şi mentorat şi proiecte generatoare de venit în comunităţile rome.
Rodica Mihăilă este Profesor Emerit al Universităţii din Bucureşti, fondatoare a programului de Studii Americane din cadrul Universităţii Bucureşti şi director executiv al Comisiei Fulbright. Distincţia Ambasadei SUA i-a fost oferită pentru "curajul şi hotărârea pe care le aduce în activitatea sa de educator”.
La rândul său, doctorul Carmen Ungurean, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, coordonează Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin. Recunoaşterea a fost acordată pentru analiza sa profundă a acestui program, precum şi pentru „îndrăzneala şi curajul de a face publice descoperirile sale”.