Medicul care a refuzat un salariu de 100.000 de euro pentru a-și împlini visul în țară
Dan Mitrea ştie ce înseamnă să faci gărzi de mic şi este convins că nu există ceva mai interesant şi frumos, pentru că a crescut printre medici. Bunicul său a fost medic radiolog, mama este medic de laborator, iar tatăl generalist. Pasiunea pentru medicină în familia Mitrea este atât de mare, încât şi sora sa, Oana Tudorache este tot medic, stomatolog.Şi, de puţin timp, din familia Mitrea mai face parte un medic, Viviana Mitrea, soţia lui Dan, medic militar radiolog
Spre deosebire de mulţi tineri, care oscilează în alegerea carierei, Dan Mitrea a ştiut dintotdeauna ce îşi doreşte să facă, medicină. Şi a ales un drum care multora li s-a părut ciudat ca să ajungă acolo, liceul sportiv.
„Cu liceul sportiv a fost o chestie foarte interesantă. În anul întâi de facultate ne întrebau pe toţi ce liceu am făcut. Şi toţi spuneau mate-info, licee grele, olimpici. Şi eu… liceul sportiv. Adevărul e că am făcut fizică până în clasa a X-a, chimie, până în clasa a XI-a, matematică, o oră pe săptămână. Am avut însă timp să mă ocup de viaţa privată”, a povestit Dan Mitrea pentru Revista Cariere.
A făcut timp de 12 ani atletism şi karate. Acum a renunţat parţial, la sport, mai face înot, ciclism şi îi place să meargă pe munte, braşovean fiind.
Spiritul de antreprenor, învățat din familie
A avut doar un scurt moment de ezitare în ceea ce priveşte medicina. Atunci când a făcut primele cursuri de management. Dar a ascultat de sfatul părinţilor, care i-au spus să aibă răbdare şi să termine medicina.
„Părinţii mei au o clinică în Braşov şi la un moment îmi spuneau că ar fi bine, indiferent de ce o să mă hotărăsc eu să fac, să am şi cunoştinţe generale de management. Şi, prin anul 2 de facultate, am început să fac Codecs Open University. A fost foarte interesant. Cel puţin în anul 2, când înveţi partea asta de medicină generală, e cam plictisitor. În general nu înţelegi de ce trebuie să ştii toate chestiile astea, de ce trebuie să citeşti atâta şi la un moment am fost tentat să renunţ la medicină, dar mi-am revenit repede. Mi s-a părut altfel şi abordarea, la Codecs. Era altfel decât să stai trei ore la curs, după care aveai cadavre şi anatomie şi tot felul de chestii din astea. Multă, multă, multă informaţie şi oarecum plictisitor. Aici era aşa, oarecum aplicat”, povesteşte Dan Mitrea.
Tot părinţii au fost şi cei care l-au ajutat să îşi cultive spiritul de antreprenor. L-au învăţat că, pentru a clădi ceva, trebuie să începi de jos. Aşa că, în timpul studenţiei, făcea practică la clinica din Braşov. Iar practica a început prin tot ce face un infirmier sau un asistent, de la spălat de jos, până la recoltarea de analize. O experienţă mai mult decât utilă pentru că acum, la Intermedicas, Dan Mitrea nu are asistentă, el este cel care recoltează, pune perfuzii, branule sau sonde.
“Abia prin anul 2 am avut voie să stau de vorbă cu doctorii şi să mă duc cu ei, să fac EKG-uri sau să stau la consultaţii”, povesteşte Dan Mitrea, cu atâta vivacitate în glas, încât eşti convins pe loc că asta a fost cea mai bună cale de a învăţa.
Cum s-a născut ideea Intermedicas
Tânărul student, pasionat de tehnologie, făcea site-uri ca să mai câştige un ban de buzunar, până când şi-a dat seama că poate face ceva mai mult decât atât și a început să lucreze în domeniul second opinion.
“Veneau oameni care se simţeau neglijaţi sau nu înţelegeau. Studiam dosarele lor, mă uitam să mă uitam la ce e mai nou în afară şi începeam să le scriu doctorilor. Le spuneam că sunt student şi vreau să vorbim despre un caz. Mi-am dat seama că ei au deschidere foarte mare şi că e o chestie pe care o putem folosi şi ca business. Pot să şi dezvolt ceva, să şi ajut oamenii si să îmi fac şi o afacere”, îşi aminteşte Dan Mitrea.
Aşadar, în 2010, în ultimul an de facultate, Dan Mitrea pune bazele clinicii Intermedicas, alături de primul său partener, care a venit cu know-how-ul legat de partea de marketing şi de internet. Cu un plan de afaceri făcut pe teresa părinţilor din Braşov şi un capital de 1000 de euro şi o maşină, un biroul mobil de fapt.
„Veneau pacienţii la mine şi spuneau că trebuie să cumpărăm bilet de avion şi mă întrebau dacă vreau să cumpere ei bilet sau îmi cumpăr eu. Şi spuneam că îmi cumpăr singur şi nu simţeau că aş fi chiar la început. Şi când făceam facturi vedeau 2010 şi trebuia să mai dau explicaţii, să spun că scrie 2010, dar lucrez de mai demult. Dar, în general, veneau prieteni sau cunoştinţe sau cunoştinţe ale cunoştinţelor. Şi mă întâlneam cu ei la ei acasă, la birou, la cafenea, la mall, unde voiau ei. Când mă întrebau unde e biroul, spuneam că e în construcţie”, povesteşte tânărul medic.
După un an în care îşi petrecea trei săptămâni dintr-o lună alături de pacienţi, în Germania, Dan Mitrea a transformat biroul mobil într-unul stabil, din beton armat. Clinica Intermedicas se află în zona Aviatorilor. În doar un an de la fondare, compania a avut un sediu discret, elegant, graţie unui investitor care a crezut în tânărul medic antreprenor. Este vorba despre un fost trader pe Wall-Street, român de origine, pe care norocul sau providenţa l-au scos în calea lui Dan Mitrea.
Importanţa mentorului
Prima oară, Dan Mitrea şi-a întâlnit mentorul în afaceri atunci când era student. Acesta a apelat la serviciile firmei pentru care lucra Dan Mitrea pentru părinţii săi. Avea nevoie de cineva care să fie mereu disponibil şi acel om a fost tânărul braşovean. Cu toate astea, nu a vrut să intre de la început în afacere, ca să nu strice relaţia de prietenie. A intervenit abia în 2011, cu o investiţie în sediu, atunci când a văzut că tinerii antreprenori sunt serioşi şi dedicaţi muncii lor.
„Teoria nu se pupă cu practica. La început, nu înţelegeam nimic. Cel mai mult am învăţat de la asociatul meu. El a fost trader pe Wall-Street, a fost acolo de mic, a făcut facultatea la Dallas şi pe urmă s-a mutat la Salmon Brothers şi după aceea a lucrat la Prudence, a fost la World Trade Center în momentul atentatelor. De la el am învăţat ce înseamnă business”, povesteşte Dan Mitrea.
De la mentorul său, tânărul a rămas cu câteva principii, pe care le aplica şi care, iată, au rezultate. Cel mai important dintre acestea este keep it simple. De aceea, la Intemedicas, medicul Dan Mitrea încearcă să le explice oamenilor cât mai simplu, lucru care le dă încredere. Un alt pricipiu este cel de fi corect, chiar dacă este în detrimentul companiei. Iar acest principiu este aplicat la Intermedicas atunci când pacienţii sunt sfătuiţi să nu le plece în străinătate, decât atunci când este cazul.
“Sunt pacienţi care vin aici chitiţi pe ideea că vor să plece în străinătate. Le spun să înceapă ceva în România şi să îşi păstreze banii. Începem aici, vedem ce rezultate sunt şi este posibil să fie rezultate la fel de bune ca în afara ţării. În cazul încare nu funcţionează sau rezultatele sunt sub nivelul aşteptărilor noastre, merită să încercăm să mergem în afara ţării. Le explic faptul că sunt protocoale internaţionale de multe ori, mai ales pe domeniul hematologiei, unde costurile sunt uriaşe. E frumos, mergi în afara ţării. Stai acolo trei săptămâni. Te costă. Pacientul stă în spital, dar familia trebuie să îşi găsească. Noi ne ocupăm şi de logistică, le asigurăm tot ce au nevoie. Dar dacă pot să îi ajut în ţară, într-o primă fază, de ce să nu îi ajut aşa?”, explică medicul.
Tot de la traderul de pe Wall-Street, Dan Mitrea a învăţat să îşi gestioneze banii şi timpul şi tot ce ţine de acte, deşi este un om destul de organizat, lucru la care la ajutat şi sportul. Iar asta s-a traduc prin schimbarea multor contabili, care erau unri neglijenţi în ceea ce priveşte actele.
“Şi m-a învăţat principii de marketing simple. Unul din ele zice să nu îţi fie frică să le ceri oamenilor să te recomande. Aţi fost mulţumit? Da. Vă rog să vorbiţi despre mine. Şi acum când vin oameni la noi şi am avut o întâlnire cu nişte tineri psihologi care au vrut să facă un parteneriat cu noi şi să le trimitem pacienţi. Şi le-am zis, nicio problemă, cum vă marchetaţi? Cum vorbiţi despre voi? Păi pe net, că preţuri, discount, promo, etc. Am zis, e greşit, nu aşa se face. Vorbiţi despre voi, vorbiţi despre ce faceţi şi explicaţi de ce faceţi voi”, a mai spus medicul.
Puterea echipei
Intermedicas se dezvolta însă, iar Dan Mitrea simţea că este, pe alocuri, depăşit de situaţie. Astfel, în 2012, îl contactează pe Sergiu Neguţ, ca să îl sfătuiască cum să îşi gestioneze mai bine banii, având o cifră de afaceri undeva la 80.000-100.000 de euro. I-a povestit, i-a prezentat business planul şi ideile de dezvoltare. După aproape un an, în 2013, Dan Mitrea a primit un telefon de la Sergiu Neguţ, care i-a spus că vrea să intre în afacere, alături de Ana-Maria Marian. Aşa că, din decembrie 2013, compania Intermedicas Worldwide are patru acţionari. Iar priceperea echipei manageriale şi forţa echipei se traduc, în acest moment, prin creşterea cifrei de afaceri de mai mult de cinci ori în doi ani de zile.
„Noi nu facem turism medical, facem medicină”, spune, hotărât, Dan Mitrea. La Intermedicas pacienţii vin cu un dosar şi pleacă cu o soluţie. De altfel, atunci când au ales numele companiei, Dan şi primul său partener s-au gândit la The Solution Company, dar, spune zâmbind, "suna a detergent”.
Clinica de la care pleci cu o soluţie
Cum se delimitează clinica de alte comapnii care oferă servicii similarea pe piaţă? Prin modul în care pune problema, în care pacienţii sunt trataţi şi mai, ales, urmăriţi după ce au intrat în sistemul Intermedicas.
“Nu îmi las pacienţii de izbelişte când se întorc în ţară. În cazul în care a avut loc o intervenţie chirurgicală avem nevoie de pansament şi tot de ţine de operaţie. Îi monitorizez, apoi sunt evalurile trimestriale, bianuale, anuale sau la câţiva ani. Mai ales pacienţii oncologici. Ei pot să facă totul aici. Noi le putem aduce doctorii ca să facă totul la noi sau, dacă nu, în reţeaua noastră de parteneri. În general sunt trimişi unde noi ştim că avem control”, spune Dan Mitrea.
Cele mai frecvente afecţiuni pentru care pacienţii apelează la serviciile Intermedicas sunt cele oncologice: cancer mamar, cancer de ovar , gastrointestinal. Sunt cereri şi la boli infecţioase, mai ales pe partea virală, de hepatită, pentru că Intermedicas este printre puţinii care au acces la cele mai noi terapii. Cum ar fi diagnosticul molecular, care presupune un profil genetic al tumorii şi care se face, prin intermediul clinicii româneşti , într-un laborator din Statele Unite ale Americii.
Reţeaua de medici şi laboratoare la care Intermedicas are acces se întinde pe mai multe continente, până în Asia.
„Asiaticii au foarte mare experienţă pe tot ce ţine de tumori gastrice. Japonezii merg foarte bine pe aşa ceva şi sunt nişte limitări legislative existente în Europa, care acolo nu pun probleme. De exemplu, partea de fertilizare. Sau în Israel poţi să ai mai mulţi embrioni implantaţi pentru a avea un copil, faţă de Europa. În ultimul nu am mai trimis în Israel, pentru că a fost o zonă mai tensionată şi încercăm să le oferim siguranţă pacienţilor. Deşi, poate că ei s-ar duce la cât de interesaţi sunt de problema lor. Şi încercăm să rezolvăm altfel”, explică medicul.
Intermedicas lucrează cu promotorii, cei care au făcut studiile şi care au scris prospectele medicamentelor şi sunt tot timpul la zi cu informaţia. Pacienţii clinicii au şi şansa de a intra în programe de cercetare, de a deveni studii clinice, cu medicamente noi care încă nu au ieşit pe piaţă, dar sunt în stadiu de a solicita un volum de pacienţi.
Oamenii apelează, uneori, la serviciile Intermedicas sfătuiţi chiar de medicii lor să se trateze în străinătate. Care îşi dau seama că există limitări în ceea ce priveşte unele servicii medicale. Pacienţii vor să meargă la clinici din străinătate în special pentru intervenţiilecare ţin de robotică, de minimal invasive, dar şi pentru că serviciile medicale postoperatorii sunt mai bune.
Există şi varianta ca serviciile medicale din străinătate să fie decontate de stat. Însă acest lucru este mai dificil, pentru că statul român are datorii foarte mari la clinicile din străinătate şi a intervenit neîncrederea. Intermedicas este o garanţie pentru aceste clinici şi, de cele mai multe ori, obţine cele mai bune preţuri pentru cele mai performate servicii medicale din străinătate.
Reţeta medicală a succesului
Dan Mitrea a explicat pentru Revista Cariere cum a reuşit să facă acest lucru: „La început mergeam cu pacienţii. Mergeam cu ei ca să cunosc doctorii, ca să mă cunoscă şi ei pe mine, să aibă şi ei încredere în ce trimit. Există şi relaţia asta. Anual mă duc şi încerc cât mai mult, încerc să îi văd pe toţi şi Franţa şi Germania şi Anglia şi unde avem noi cele mai bune contacte. În State e mai complicat un pic, dar mă văd cu cei cu care ştiu că am zilnic conversaţii. E foarte important să te vadă”.
„Am avut un caz recent în care am reuşit să decontăm serviciile de către statul român. Este vorba despre un coleg asistent medical de la Braşov, al cărui operaţie era undeva în jur la 50.000. A luat două luni să rezolve. La noi a fost totul pro bono. A avut o tumoare foarte mare pe creier cu un prognostic bun dacă se opera. În România nimeni nu a vrut să opereze. L-am trimis la Berlin, la profesorul Peter Vajkoczy, care este un tip foarte fain şi care nu zice nu, oricât de complicat ar fi. Şi este bine”, ne-a spus medicul.
„Sunt şi cazuri în care oamenii vin şi spun Vreau să mă vindec. Asta nu pot, dar pot să-ţi prelungesc cât mai mult viaţa, să te bucuri de ea. Încercăm să fim cât mai optimişti. Asta îi face pe oameni să aibă încredere şi în mine şi în Intermedicas”, adaugă Dan Mitrea.
Un alt lucru pe care pacienţii îl apreciază la Intermedicas este discreţia. Între progrămări este suficient timp astfel încât fiecare să fie trataţi cu atenţie şi să nu se simtă ca la spital. În plus, oamenii care apelează la serviciile clinicii au parte de cea mai sinceră opinie medicală şi de totală transparenţă a preţurilor.
Discreţia este unul dintre elementele cheie ale politicii Intermedicas şi de ea se bucură şi managerii de top sau personalul diplomatic care beneficiază de pachetul Personal Health Assitance. Dan Mitrea ne-a povestit că, la început, expaţii apelau la el pentru cazuri complicate. Apoi şi-au dat seama că pot conta pe ajutorul lui pentru orice ţine domeniul medical în România. Astfel încât, după ce merg la medic, trec pe la Intermedicas ca să li se explice foarte clar ce au de făcut. De asemenea, Intermedicas se ocupă şi de programările lor la cei mai bun specialişti. De exemplu, medicul ne-a spus că l-a sunat un top manager din vacanţă, din Turcia, pentru că a căzut pe un tobogan. Când a ajuns în ţară, avea deja programările făcute la medicii specialişti. Iar pe segmentul corporate oamenii sunt mulţumiţi pentru că au pe cine să sune, cineva este în permanenţă disponibil. Iar de acest lucru nu beneficiază în alt loc.
Planuri de viitor
Intermedicas are şi un servicu de Personal Health Assiatance pentru seniori. De care se ocupă chiar Dan Mitrea, care merge în week-end-uri să îi viziteze personal pe cei care i-au devenit, în timp, un fel de bunici. Le pregăteşte medicamentele, îi duce, dacă este nevoie, la spital şi, poate cel mai important, mai stă de vorbă cu ei. Tot pe acest segment, Intermedicas are deja planurile construirii unui azil de bătrâni, care va fi funcţional în doi ani. Toate astea făceau parte şi planul de afaceri făcut pe terasa casei părinteşti a medicului şi care îşi dovedeşte eficienţa. Acestea, precum şi alte planuri de extindere internaţională asupra cărora, ca orice bun antreprenor, Dan Mitrea rămâne discret pentru moment.
Drumul până aici a fost făcut cu sacrificii. „Începeam dimineaţa la 7 şi terminam pe la 12-1 noaptea, în fiecare zi. Cred că fără asta nu ai cum să ajungi să dezvolţi o chestie, orice business. Fără să depui un efort mare şi să te implici 100% nu ai cum. Am avut şi suportul soţiei, care, în momentul în care am deschis aici şi nu îmi permiteam să angajez pe nimeni şi a venit şi stătea la recepţie pentru mine. Aveam prieteni care veneau şi mă ajutau. Făceam sacrificii. Ajunge la un moment dat să fie frustrat, mai ales dacă ajungi să ai mulţi pacienţi dintr-o dată şi se strâng dosare, care sunt destul de complexe. În primul rând îţi sacrifici din timpul liber, din timpul cu familia, cu prietenii. Dacă cineva spune că le poate face pe toate, eu nu cred”, povesteşte tânărul medic.
Împliniri, satisfacţii, bucurii
Există însă şi împliniri, satisfacţii. Dan Mitrea ne-a vorbit despre două cazuri de excepţie la care a lucrat. Primul era un coleg de facultate, care suferă de formă foarte rară de cancer, cu 200 de cazuri în toată lumea şi al doilea o tânără din Braşov, căreia nimeni nu îi dădea nicio şansă, în urma unui accident de maşină. „Când au văzut fata, cei din Germania mi-au zis că nu au mai fost aşa pacienţi din al Doilea Război Mondial. Dar a fost ok”, spune medicul.
Tot la capitolul satisfacţii şi împliniri a inclus şi momentul în care şi-a convins partenerii, pe Sergiu Neguţ şi Ana-Maria Marian să intre în afacere şi pe cel care, într-un „moment sentimental în familie”, părinţii le-au spus lui şi surorii lui că sunt mândri de ei şi că i-ar lăsa oricând clinica de Braşov pe mână. Încrederea este reciprocă şi, în timp, Dan Mitrea a învăţat atât să delege, cât şi să îşi împartă munca, atât cu Ana-Maria Marian, pe tot ce ţine de partea administrativă, cât şi cu medicul Ana Maria Vlădilă, tot neurolog, cu care îşi împarte dosarele.
Încrederea în România
La Intermedicas medicii nu pleacă în străinătate, ci vin. Clinica are drept colaboratori mai mulţi medici români care lucrează de ani buni în străinătate şi care s-au întors şi dau consultaţii. Nu vă gândiţi că un tânăr cu un asemenea potenţial nu a fost vânat de clincile din străinătate. Dar nu a cedat tentaţiei.
„Sunt unul dintre optimiştii care cred că în România o să fie foarte bine. Am primite zeci de oferte. Anul trecut aveam şi actele pregătite actele pentru Anglia. A fost o ofertă foarte bună, 90.000 de lire pe an, nu era rău. Şi eu şi soţia. Dar nu banii sunt importanţi. Ne-am gândit că e şi familia aici. A fost aşa, un fel de presiune, să mă duc să văd şi cum e acolo. Deşi eu după facultate am stat un an în Germania şi nu mi-a plăcut. Din seria mea cred că 80% dunt plecaţi. Eram 12 serii, cam zece grupe în serie, a câte cinci oameni. Au plecat mulţi. Şi soţia a început să lucreze din anul 2 de facultate. Sacrifici mult timp, dar noi nu ştim cum e să fie altfel. Nu ne-am gândit, aşa am fost crescuţi, amândoi suntem foarte ambiţiosi. Ne place mult la Bran, unde avem o casă. La început am fost în Grecia. Şi în general mai plecăm în week-end. Şi… poate sună trist, dar ne-am obişnuit să venim la serviciu, altfel nu ştim”, adaugă tânărul, care nu este deloc trist atunci când ne spune lucrul ăsta, ci chiar este entuzismat.
Pe lângă muncă, foarte multă muncă, a fost nevoie şi de ambiţie pentru asemenea rezultate. Şi de noroc, este convins Dan Mitrea: “Am avut noroc. Trebuie şi noroc în chestia asta. Multă muncă, dar şi noroc şi să întâlneşti oamenii potriviţi şi să ştii să foloseşti informaţiile. Cu backgroundul de acasă şi cu ambiţia am reuşit să fac totul foarte bine. Şi acum mă sfătuiesc cu familia. La orice. Mi-au spus că trebuie să muncesc şi să respect şi munca altora. Dacă faci ceea ce îţi place nu există să nu te implici şi să nu ai rezultate pozitive”.