Raed Arafat: Munca mea la SMURD
La prima convorbire cu Raed Arafat, coordonatorul Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare Mures, acesta se afla in elicopter, indreptandu-se spre un accident cu mai multe victime pe sosea. Si nu era decat o zi obisnuita de munca. Cavaler al lumii medicale romanesti, calatorind nu pe un cal alb, ci cu o ambulanta sau un elicopter, Raed Arafat a resuscitat medicina romaneasca de urgenta.
Raed Arafat a venit sa studieze medicina in Romania din pura intamplare: a fost prima tara, dintre cele in care isi depusese dosarul, care l-a acceptat la studii medicale. A inceput studiile la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj. Perioada studentiei nu a fost usoara: desi platea pentru studii, ca orice student strain, era supus regimului de economii la sange pe care-l aveau colegii romani. Despre acele timpuri povesteste: "A fost o perioada frumoasa, dar grea. Nu uit anul pregatitor de la Pitesti, in care am slabit 16 kilograme in doua luni. Era un regim de economie mai deosebit…nu aveam voie sa cumparam nimic de la magazine, mancam numai la cantina, unde mancarea era destul de proasta. Asta se intampla prin `80 – `81".
Dupa ce a terminat facultatea, chiar in anul Revolutiei, s-a hotarat sa ramana in Romania, la specializare. Un vis a inceput sa prinda viata: echipa de urgenta care s-a dezvoltat in ceea ce este astazi Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare Mures. Adica SMURD. Dupa cursuri de medicina de urgenta care ar putea umple programa unei intregi universitati, Raed Arafat nu mai era un novice in aceasta ramura a medicinei. In plus, pasiunea pentru medicina de urgenta, adaugata cunostintelor, a fost un adevarat catalizator. Raed Arafat povesteste: "Pentru mine, asistenta de urgenta a fost intotdeauna un hobby, de la 14 ani studiam si predam primul ajutor la colegii mei de clasa. Am creat prima echipa de prim ajutor la liceul nostru in anii `70, cand eram elev in Nablus, orasul in care am trait. Este foarte greu de explicat ce m-a atras, nu exista <
Cele mai interesante cursuri? Toate! "Nu se invata neaparat numai medicina, se invata si problemele de management in asistenta de urgenta, de management al dezastrelor, al situatiilor speciale. De exemplu, cursul de comandant de operatiuni de salvare din Franta, pentru comanda si coordonarea interventiilor cu multiple victime, a durat trei saptamani. Au participat la el cinci medici si zece comandanti de unitati de pompieri. Am invatat ce inseamna coordonarea unei astfel de operatiuni, atat din punct de vedere logistic, al misiunii pompierilor, cat si medical".
In biroul din cladirea gri a Serviciului de Primiri Urgente din Tg. Mures, cu peretii tapetati de certificate, diplome, dar si incarcati cu dulapuri si bibliorafturi, am stat de vorba cu Raed Arafat despre cum s-a nascut si a supravietuit SMURD, ce inseamna management al dezastrelor si ce planuri de viitor exista.
Cariere: Cum ati pus bazele SMURD?
R.A.: SMURD a fost infiintat din pasiune pentru medicina de urgenta! Am ramas in Romania, am achizitionat o masina mica de medic de urgenta, cu echipament, si am inceput sa fac treaba asta, de unul singur, cu sprijinul clinicii de terapie intensiva a profesorului Teleanu. Apoi au venit voluntarii, am fost sprijiniti de foarte multi oameni, chiar si din strainatate. Veneau, vedeau ca facem ceva bun, eventual ne mai dadeau cate o idee, hai sa mai facem asta, hai sa mai facem asta. Incet-incet, am primit prima ambulanta donata, dupa care ne-am combinat activitatile cu cele ale pompierilor, am primit sprijinul autoritatilor locale. Ne-am infratit cu diferite servicii de urgenta din Edinburgh, Germania, Norvegia, care fiecare a venit si ne-a sprijinit. Cladirea in care ne aflam acum, de exemplu, s-a facut cu sprijinul Scotiei, de la care am primit si toata dotarea ca sa cream Serviciul de Primiri Urgente, primul de acest tip din tara, in 1994.
In momentul de fata, SMURD este unic in tara?
Nu, sunt mai multe judete care au SMURD in faza prespitaliceasca. Trasatura comuna a serviciilor SMURD din tara este ca sunt servicii publice realizate in comun de catre spitale si pompieri. In SMURD se regasesc doua entitati care coordoneaza: spitalul, din punct de vedere medical si pompierii, din punct de vedere operativ. SMURD face parte din ambele structuri. Primul serviciu a fost aici, in 1990. Dupa noi, l-au infiintat la Oradea si Sibiu in 1993, Cluj in 1994. A aparut apoi SMURD la Timis si in alte localitati. In momentul actual exista foarte multe initiative de a raspandi acest sistem. Am discutat cu foarte multi oameni din autoritatile locale care vor sa copieze modelul, lasand la o parte Ministerul Administratiei si Internelor – coloana vertebrala a acestui sistem, prin pompieri si unitatea de aviatie pentru elicoptere.
Cand aveti speranta ca acest serviciu va fi raspandit in toata tara?
Nu stiu daca se va raspandi chiar la nivelul intregii tari, eu sper ca in cativa ani sa fie raspandit la nivelul majoritatii judetelor. Nu se va intampla insa peste noapte pentru ca este vorba despre formare profesionala. Daca nu ni se mai pun bete in roate, atunci poate ca in 5-10 ani vom vedea serviciul nu numai in capitalele de judet, ci si in orase mai mici si peste tot, la diferite niveluri: echipaje de prim-ajutor, de reanimare si asa mai departe.
Ce momente din cariera dv. la SMURD au fost cele mai dificile?
Cele mai grele momente sunt cele in care, in ciuda tuturor eforturilor noastre, inclusiv in actiunile cu SMURD si in Centrul de Primiri Urgente, ne confruntam cu incercari de a distruge sau a ne opri activitatea. Ultimele nu au fost foarte departe de a reusi! Sunt momentele cele mai grele, pentru ca trebuie sa te aperi, sa gasesti argumente prin care sa dovedesti unor oameni care nu pricep ce faci tu, cand de fapt este atat de clar ce facem!
Cat de departe este Romania in materie de medicina de urgenta fata de tarile vestice?
Este foarte variabil. Avem judete in care nivelul este unul primitiv si avem judete, cum este judetul Mures – si astea nu sunt vorbele mele, ci ale unor specialisti straini care au fost la noi – care au un sistem mai avansat decat unele tari din Vest. De ce? Pentru ca am combinat in Mures mai multe aspecte pozitive de la diferite modele.
Nu v-ati gandit niciodata sa ramaneti in Marea Britanie, in Elvetia, tari care au o alta deschidere si alte posibilitati pentru aceasta meserie?
Nu aveam de gand sa raman in Romania, dar, o data ce am inceput proiectul SMURD, nu mai plec, pentru ca nu las ceva inceput si neterminat. Si cum ceea ce am inceput este foarte greu, e aproape imposibil de terminat intr-o viata de om.
Aveti si foarte multe proiecte de viitor, sa inteleg…
Da. Spre exemplu, in cladirea in care ne aflam acum vrem sa facem alt Serviciu de Primiri Urgente, sa ne extindem, ca sa facem fata cel putin pana in 2020; e un proiect major si de lunga durata. Avem un proiect imediat, vrem sa achizitionam o noua masina de reanimare, care sa inlocuiasca masina noastra care deja e invechita, e cumparata acum sase ani, in 1998. Avem si alte proiecte pe linie de invatamant, de formare a personalului.
Din ceea ce povestiti imi dau seama ca trebuie sa fiti si un foarte bun manager, nu numai un foarte bun medic.
Evident! Nu e de ajuns sa fii medic, trebuie sa stii sa faci coordonarea sistemului, care este deosebit tocmai pentru ca este un sistem in foc continuu, nu avem noapte, nu avem zi, nu avem weekend, nu avem vacanta. Pe langa faptul ca facem sa functioneze un sistem operativ, suntem si centru de instruire, de pregatire de personal, vin oameni din toata tara si chiar din alte tari la noi, avem proiecte de cercetare in colaborare cu specialisti din alte tari…sunt foarte multe lucruri care se desfasoara aici in paralel. Evident, eu nu fac asta singur, suntem o echipa care face toate astea.
Ce presupune managementul dezastrelor?
Sa-ti moara cat mai putini oameni si sa se complice situatia cat mai putin, sa salvam cat mai multi oameni. Ne gandim si la interventia rapida, si la ceea ce trebuie facut dupa dezastru, pana ce readuci viata la normal. Managementul dezastrelor incepe din momentul in care te pregatesti, inainte sa se intample dezastrul, cu planuri, cu echipamente, cu tot, si se termina cu momentul in care ai readus viata la normal intr-o comunitate. Managementul dezastrelor nu depinde de o singura organizatie, ci de mai multe servicii conjugate.
De ce anume are nevoie un medic pentru a rezista intr-un mediu in care oboseala si stresul sunt atat de mari?
Sa fie nebun si sa fie pasionat de ceea ce face. De la elicopter, la cursa cu masina la locul accidentului si apoi in Centrul de Primire Urgente, nu stii niciodata ce iti pregateste secunda urmatoare, nu e nici un pic de rutina. Cel mai mult in medicina de urgenta imi place faptul ca vedem rezultatul imediat: o viata salvata! De multe ori, decizia trebuie sa o iei de unul singur: esti acolo, trebuie sa decizi rapid. In spital, la Serviciul de Urgenta, vedem pe zi peste o suta de oameni care vin cu diferite afectiuni, mai grave sau mai putin grave. Trebuie sa te hotarasti pe cine vezi primul, ce sa-i faci unuia, ce sa-i faci altuia, ce sa nu faci, cand sa te opresti.
Pare ca telefonul mobil, statia radio si telefonul fix de pe biroul lui Raed Arafat s-au inteles sa sune in acelasi timp. Concomitent, computerul il anunta ca are noi mesaje. In usa se itesc capete nerabdatoare: oameni care au rude aduse in Centrul de Primiri Urgente, colegi care intra sau ies din tura. Desi este sambata la pranz, ziua de lucru de 24 de ore este un lucru obisnuit. Portretul robot al zilei de munca? Sublim, dar lipseste cu desavarsire. Nu exista "obisnuit" in fisa de post. Raed Arafat povesteste totusi cum este sa fii medic la SMURD: "O zi de lucru poate sa fie foarte linistita sau extrem de aglomerata. Recunosc ca nu ma trezesc mai devreme de 7.30-8.00 si incep programul la 9 de obicei, dar merg la culcare in jur de 2-3 dimineata. Exista foarte multe aspecte imprevizibile. De exemplu, ieri noapte, la ora 12 (n.r. in ziua interviului) era un accident la Sovata, altul la Iernut, cu opt victime. Nu poti prevedea munca unei zile. Poate sa fie o zi foarte linistita – si asta se intampla mai rar, si atunci am foarte multe activitati administrative de rezolvat, intalniri cu pompierii, cu directiunea spitalului. Un incendiu, un accident rupe firul activitatii administrative. Apar cazuri grave in care trebuie sa plec si sa merg cu colegii acolo".
Cat am stat in Centru, a fost adus un copil cazut de la etajul 7 al unui bloc. Caz menit sa tulbure si cel mai calm om. In meseria lui, Raed Arafat vede astfel de cazuri zilnic. Cu toate acestea, are o privire blajina si nu pare un om dur, insensibil, care sa trateze cazul mecanic si fara sentimente. Il intreb cum isi pastreaza sangele rece. "In timp, te obisnuiesti! Mai ales cand stii ca viata unui om depinde de tine si de calmul tau, nu ai timp sa te stresezi. Ma impresioneaza enorm cazurile cu copii sau tineri implicati in accidente, devine foarte greu sa iti pastrezi sangele rece".
Pe langa munca de medic, atat de complexa, dat fiind specificul medicinei de urgente, Raed Arafat inca studiaza. A absolvit de curand un program european de masterat in medicina de catastrofa, iar acum este doctorand, tot in acest domeniu. Despre masteratul organizat de Universitatea Libera din Bruxelles si Universitatea Novara din Italia povesteste ca a fost o reactualizare a cunostintelor in problemele managementului dezastrelor, dar l-au ajutat si cursurile de managementul dezastrelor foarte mari, care implica un numar mare de oameni.
Raed Arafat e mereu pe fuga. Timpul liber? Inexistent…Sau combinat cu alte activitati, tot pentru serviciu. Marea lui pasiune sunt filmele, la care se uita noaptea. "Imi plac mai ales filmele science-fiction si cele bazate pe povesti reale. Filmul meu preferat este <
Carte de vizita
Nascut la Damasc, Siria la 24 mai 1964. Din 1998, este cetatean roman. Este necasatorit.
Studii si calificari
Raed Arafat a obtinut diploma de doctor in medicina la Universitatea de Medicina si Farmacie Cluj-Napoca, dupa care a efectuat perioada de rezidentiat in anestezie – terapie intensiva la U.M.F. Cluj si U.M.F. Targu Mures. Este absolvent al unui numar foarte mare de cursuri de medicina de urgenta si management al dezastrelor, atat in Romania, cat si in strainatate, cum ar fi cursurile de Comandant de Operatiuni de Salvare (C.O.S), la Brigada de Pompieri din Paris, Urgente Nucleare Civile, US Army National Guard, Maryland, SUA, Medic sef de urgenta, Copenhaga, Danemarca sau Transport medical aerian – Serviciul de Ambulanta Aeriana Norvegia.
Raed Arafat este si instructor in probleme de medicina de urgenta si a fost membru al colectivului de instructori al cursurilor internationale de medic sef de urgenta la Atena in 2002 si la Graz in 2003. De curand, a absolvit Programul European de Masterat in medicina de catastrofa la Universitatea Libera din Bruxelles, Belgia. In prezent, este doctorand al UMF Cluj.
Experienta profesionala:
- 1988 – stagii la Spitalul Regional Fribourg, Elvetia;
- 1989 – 1991, Arrow Park Hospital – Dept. de Urgenta, Marea Britanie;
- 1991 – 1994, rezident la Spitalul Clinic Judetean Cluj si la Spitalul Clinic Judetean Mures;
- septembrie 1991 – prezent, fondator si coordonator al Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare Mures (SMURD). Din 2001 este si coordonator extern al Dispeceratului Integrat 112 din judetul Mures;
- noiembrie 1992 – august 1998, Consultant din partea Ministerului Sanatatii din Romania, pentru Centrul Pilot de Medicina de Urgenta Mures;
- iulie 1994 – prezent, Medic sef al Dept. de Urgenta din cadrul Spitalului Clinic Judetean Mures;
- ianuarie 1998 – prezent, Membru al Comisiei Nationale de Medicina de Urgenta;
- 1999 – 2001, expert tehnic pentru Programul Bancii Mondiale pentru implementarea si integrarea serviciilor medicale de urgenta bazata pe modelul din Tg. Mures;
- in 2003 a obtinut Ordinul pentru merit in grad de Cavaler acordat de Presedintele Romaniei.