Richard Branson: Secretul succesului
În primul rând, succesul în carieră este strâns legat de a face ce ne place şi de dezvoltarea competenţelor şi a propriului talent. Dacă aveţi în vedere o carieră de antreprenor, amintiţi-vă că liderii în acest domeniu sunt de obicei flexibili şi deschişi la minte. Ei se pot aşeza cu uşurinţă în papucii clienţilor. Ei au empatie nu doar pentru colegii şi angajaţii lor, dar şi pentru oamenii cărora le oferă un set de produse sau servicii. Mediul de business este propice acelora care, atunci când văd o problemă sau o nedreptate, încearcă să întreprindă ceva în legătură cu asta. Vi se potriveşte această descriere?
Să ne evaluăm punctele tari şi punctele slabe poate fi destul de dificil. Dar dacă nu aveţi deja un mentor, ar fi bine să contactaţi pe cineva care are experienţă în domeniul în care vă gândiţi să intraţi. Asociaţiile oamenilor de afaceri ar putea fi în măsură să vă pună în contact cu cineva care să vă ajute să treceţi în revistă care sunt cele mai bune opţiuni.
Nu uitaţi că un mentor bun nu este neapărat cineva foarte cunoscut, ci mai degrabă cineva care duce o viaţă bogată şi plină. Căutaţi un lider de afaceri care a făcut ceva semnificativ în opinia voastră.
Mulţi tineri se concentrează pe dezvoltarea abilităţilor pe care nu au reuşit să şi le dezvolte prea bine. Nu cu mult timp în urmă, i-am răspuns cuiva care, ca şi mine, este dislexic. I-am spus că este important să încerce să exceleze la ceea ce este el mai bun. Aşadar, nu lăsaţi limitele să vă ştirbească încrederea în voi înşivă. Daţi-le de-o parte!
Mult mai bine ar fi să vă concentraţi pe punctele voastre forte, pentru că succesul ca antreprenor este legat de idei şi de excelenţă. Nu o excelenţă măsurată în premii sau în recunoaşterea primită din partea altor persoane, ci în acele realizări personale provenite din explorarea lumii şi a ce are ea de oferit. Deci, în loc să aşteptaţi ca alţii să vă dea un semnal atunci când aţi realizat ceva, mai bine gândiţi-vă ce înseamnă succesul în termenii dumneavoastră. Gândiţi-vă la chestiuni foarte personale, cum sunt speranţele legate de familie şi de viaţa privată, pentru că s-ar putea să vă ajute la a vă contura o viziune mai clară.
Visaţi la o mare avere? Atunci trebuie să vă avertizez că succesul în afaceri nu are nimic de-a face cu profitul. Profitul este necesar pentru a investi în următorul proiect – pentru a plăti facturile, rambursarea datoriilor către investitori şi remunerarea oamenilor care lucrează pentru voi– şi cam atât. Realitatea este că, în afaceri, banii sunr ca o apă curgătoare. Într-un anotimp, poate veni un torent de bani cash, dar apoi poate să nu mai vină nimic şi să fiţi nevoiţi să investiţi pentru a vă menţine afacerea când numerarul dispare cu totul peste noapte.
Americanii discută de regulă despre avere. În Marea Britanie însă e uşor jenant să discuţi aduci vorba de banii pe care i-ai făcut şi eu cred că e un lucru bun. Când merg la o petrecere, văd oameni, nu extrase de cont, şi mi-ar plăcea să cred că şi ceilalţi mă văd pe mine mai întâti ca om. Banii sunt importanţi doar în măsura în care îţi permit să faci ceva cu ei, să creezi ceva.
Iar dacă banii nu sunt măsura succesului, celebritatea nici atât.. Mass-media are tendinţa de a personaliza şi a schematiza lucrurile. E mult mai uşor pentru reporteri să vorbească despre Steve Jobs de la Apple, Larry Page de la Google şi Richard Branson de la Virgin, dar asta nu reflectă realitatea. Există o mulţime de manageri în aceste companii, care iau decizii majore în fiecare zi şi nu vorbesc în presă despre asta.
Dacă nici banii, nici celebritatea nu sunt reprezintă măsura succesului, ce se poate spune despre influenţă? Mi-am petrecut peste 40 ani construind brandul Virgin, şi sunt conştient că dacă aş dispărea mâine, echipa va continua fără mine, la fel cum şi Google va continua când fondatorii lui vor pleca, şi cum Microsoft continuă să funcţioneze din 2008, de când Bill Gates nu a mai fost CEO.
Succesul în afaceri se măsoară în ceva cu care să te poţi mândri cu adevărat, când ai făcut ceva pentru alţii. Acesta este motivul pentru care mă trezesc dimineaţa. Este şi explicaţia pentru care nu am vrut să conduc o companie mare şi că am satisfacţii din crearea şi menţinerea mai multor companii mici. Tocmai pentru că nu uit niciodată de unde am plecat, Virgin a făcut o diferenţă pozitivă în multe domenii diferite şi pentru mulţi oameni.
Cu cât sunteţi mai activi şi mai implicaţi, cu atât vă veţi simţi mai împlinţi. Chiar acum, mă văd făcând mai multe pentru a proteja viitorului planetei noastre. Mă va face asta un om de succes? Pesemne că nu. Dar cu siguranţă mă va face fericit.
Atunci când aveţi de făcut alegeri cu privire la carieră, concentraţi-vă pe obiectivele dumneavoastră şi încercaţi să nu vă lăsaţi influenţaţi de ale altora. Gândiţi-vă care sunt nevoile comunităţii în care trăiţi şi cum le-aţi putea răspunde mai bine. Cum vedeţi dumneavoastră lucrurile ? Începeţi să schimbaţi ceva în sensul acesta. În afaceri, ca şi în viaţă, tot ceea ce contează este să poţi să faci un bine.