Opinii despre succes, leadership și echilibrul dintre viața profesională și viața privată. Femei lider care inspiră
A avea succes este un lucru greu de realizat în sine. Dacă adăugăm aici și rolul de a-i inspira pe alții, avem de-a face cu unul dintre cele mai dificile obiective. Și totuși, există nenumărate femei lider de afaceri care inspiră zi de zi și care au reușit să-și facă vocea auzită. Aceste femei excepționale nu numai că au reușit să realizeze ceva durabil, dar au și inspirat la rândul lor.
Crowe România, membră a rețelei globale de consultanță, audit și contabilitate Crowe, cotată în top 10 rețele de specialitate la nivel mondial, activează în baza unui set comun de valori fundamentale, dintre care, cea mai importantă este angajamentul de a oferi servicii impecabile, la standarde internaționale. Așadar, reputația este un pilon important al strategiei de business, o reputație pe care poți să o consolidezi doar alături de oameni care vor să crească profesional și, în același timp, să dezvolte relații durabile, profesioniste și echilibrate, în interiorul și în afara companiei. Și cum din cei 8 parteneri Crowe România, 5 sunt femei, le-am provocat la o discuție despre leadership în era schimbării, despre diversitate și incluziune, despre surse de energie și vulnerabilități, despre șabloane și prejudecăți.
Ce amprentă își lasă leadershipul feminin în industria de consultanță, mai ales într-o companie prezentă în peste 130 de țări din întreaga lume, cum să atingi echilibrul între viața profesională și cea privată atunci când îți asumi o funcție cu un nivel înalt de responsabilitate, ori ce bariere trebuie să ridici, ca femeie, în lungul drum spre excelență sunt doar câteva dintre întrebările la care au răspuns: Manuela Furdui, Managing Partner; Suzana Adamache, Accounting Partner; Lucia Gurbănescu, Payroll Partner; Raluca Ghiciușcă, Accounting Partner; și Ionela Boghițoi, Accounting Partner Crowe Romania.
În industria de consultanță, femeile au rescris istoria leadershipului
„Consider că leadershipul nu are gen atunci când faci performanță. Cred cu tărie că acest lucru se aplică în orice domeniu de activitate și că ai dreptul să îți folosești vocea pentru a te poziționa pe picior egal cu orice coleg de breaslă. La nivelul societății s-a conturat acest fenomen al susținerii profesionale a femeilor, iar astăzi ne aflăm într-un punct în care orice femeie capabilă este auzită, recunoscută și poate deveni lider în companiile din România”, a creionat, pentru început, un tablou general al poziției femeii lider în mediul de business actual, Manuela Furdui, Managing Partner Crowe Romania.
În ceea ce o privește, consideră că nu a făcut o schimbare majoră în stilul de leadership din ultimii ani, ci doar a căutat să-și îmbunătățească în permanență modelul de conducere, să își rafineze tehnicile și să se adapteze la noile metode de leadership. I se pare esențial să poată acorda „emoționalul” cu „raționalul”, să aloce mai mult timp și atenție oamenilor din jurul ei, indiferent că vorbim despre mediul de business sau de mediul familial: ”Înțeleg prin schimbare de «neimaginat» o provocare majoră. Nu sunt reticentă la schimbări, îmi plac provocările, iar viața mea profesională dovedește asta, așa că nu m-am gândit niciodată la o schimbare ca fiind de neimaginat. Este important să fii deschis la schimbare și să rămâi adaptabil, dar, în același timp, să îți păstrezi valorile și principiile, pentru că acestea te vor ajuta să rămâi autentic și să-ți păstrezi integritatea în carieră”.
Cea mai mare provocare pe care a avut-o în ultimii 3 ani a fost însă, cu siguranță, fuziunea FINEXPERT- BOSCOLO, prin care cele două companii s-au reunit sub numele Crowe Romania, un proces complex, în timpul căruia, pe fondul unei cerințe mari de echilibru și comunicare, atât în echipă cât și în extern, a fost nevoită să deprindă noi abilități și să transforme altele. Contribuția ei a constat în crearea unor canale de comunicare internă, formale și informale, prin care să împărtășească deschis din experiența profesională a celor 20 de ani de când crease FiNEXPERT și 30 de ani de carieră în domeniul financiar. Își amintește că, în tot acest proces, întreaga echipă a pus accentul pe empatie, perseverență, compasiune, flexibilitate și, mai ales, încredere în ceilalți. Și, așa cum atunci viziunea comună le-a ghidat pașii și i-a determinat să realizeze că fuziunea FiNEXPERT – BOSCOLO îi va putea face mai puternici, și astăzi consideră că femeile din cadrul Crowe Romania sunt un motor real în companie și că au un rol important în istoria grupului. Mai mult decât atât, este convinsă că vor avea un rol cel puțin la fel de important și în viitor: ”În ultimii 10 ani, pe piața serviciilor de consultanță din România, femeile au rescris istoria leadershipului în acest domeniu. Cele mai răsunătoare povești de leadership din ultimii ani aparțin unor femei care au demonstrat prin activitatea lor profesională că nu mai este loc de stereotipuri”.
Dar drumul către succes al Manuelei Furdui nu a început cu această fuziune. Împreună cu alte trei femei face parte dintre partenerii fondatori ai companiei FiNEXPERT, companie fondată în anul 2003.
„Poveștile de succes din ziua de astăzi se bazează exclusiv pe competență. Pe măsură ce avansezi în carieră, definiția succesului se schimbă. Acum aș defini succesul cu ceva care mă face să mă trezesc cu entuziasm în fiecare dimineață și care mă face fericită și mulțumită”, mărturisește Manuela.
Abilitatea de a asculta activ
Leadership-ul feminin în industria de consultanță din Europa și în special din România a luat din ce în ce mai mare amploare pe măsură ce companiile s-au străduit să promoveze diversitatea și incluziunea la locul de muncă. A fi lider în acest domeniu necesită un set unic de abilități și caracteristici și este esențial să înțelegi aceste calități pentru a reuși.
Una dintre trăsăturile cheie ale unui lider de succes în industria de consultanță este capacitatea de a gândi strategic. Femeile lider din acest domeniu trebuie să fie capabile să analizeze date complexe, să identifice tendințele și să ia decizii clare pe baza acestor informații. De asemenea, trebuie să fie capabile să gândească creativ, să găsească soluții inovatoare la probleme și să identifice rapid oportunități de creștere.
„Lucru valabil în egală măsură și pentru liderii de gen masculin! Multe femei, și în mod special mamele, au în mod instinctiv grijă de ceilalți și știu să facă față situațiilor de criză de acasă cu compasiune și răbdare. Aceste calități devin foarte relevante atunci când o femeie lider se confruntă cu situații de criză.”, explică Suzana Adamache, Accounting Partner Crowe Romania.
Mai mult, pe lângă gândirea strategică, femeile lider din industria de consultanță trebuie să posede și abilități puternice de comunicare. Acestea trebuie să fie capabile să comunice eficient cu clienții, colegii și angajații, transmițând informații complexe într-o manieră clară și concisă. Acest lucru necesită abilitatea de a asculta activ, de a pune întrebări și de a oferi feedback într-un mod constructiv și empatic.
„Nu există nimic mai frumos decât puterea de a înapoi. Când ajungi într-o poziție de conducere, încearcă să recreezi oportunitatea pe care ai avut-o atunci când ai ajuns în acel rol. Îmi doresc să ofer oportunități celorlalte femei și acord întotdeauna credit acolo unde este cuvenit. Pentru mine este fundamental să am posibilitatea să sprijin și să apreciez alte femei la locul de muncă și în viață, și este o responsabilitate și misiune personală de a crea un mediu de lucru în care femeile sunt sprijinite și împuternicite.”, susține Lucia Gurbănescu, Payroll Partner Crowe Romania.
Cultura responsabilității și conducerea prin exemplu
O altă caracteristică importantă a liderilor din această industrie și nu numai este capacitatea de a conduce prin exemplu. Aceasta înseamnă stabilirea unui ton pozitiv și profesional, promovarea unei culturi a responsabilității și conducerea prin exemplu în ceea ce privește etica și integritatea muncii. Înseamnă, de asemenea, să fii un model de urmat pentru alte femei din industrie, inspirându-le să aspire la rândul lor la poziții de conducere.
„Piața serviciilor profesionale este în continuă evoluție, iar liderii trebuie să fie capabili să se adapteze noilor tehnologii, reglementărilor în schimbare și condițiilor de piață în schimbare. De asemenea, trebuie să poată face față stresului și adversității, rămânând calmi și determinați în fața provocărilor și eșecurilor.”, adaugă Raluca Ghiciușcă, Accounting Partner Crowe Romania.
Putem fi, însă, în permanență puternice, calme, determinate? Suntem obligate să ținem întotdeauna sub control emoțiile, slăbiciunile? Ei bine, NU. Un exemplu puternic de leadership feminin este atunci când ne putem arăta vulnerabilitatea și empatia și nu trebuie să ne îmbrăcăm în armură pentru a conduce.
Ionela Boghițoi, Accounting Partner Crowe Romania, povestește „Mi s-a spus în repetate rânduri, că trebuie să îmi ascut dinții pentru a fi lider, dar am ales o altă cale. Ca femei lider, putem fi puternice prin autenticitate și nu trebuie să fim dure și condescendente pentru a conduce o echipă. Clienții ne apreciază pentru calitatea serviciilor pe care le oferim, iar colegii ne apreciază pentru profesionalism și caracteristicile specifice fiecăreia dintre noi”.
Drept dovadă, în cadrul companiei Crowe, oamenii sunt întotdeauna susținuți și recunoscuți pe bază de merit, genul neavând un loc la masa negocierilor. Se pleacă de la premisa că liderii din toată lumea au un anumit set de abilități în comun. Prin dezvoltarea capacității de a gândi strategic, de a comunica eficient, de a conduce prin exemplu și de a fi adaptabil și rezilient, oricine poate deveni un lider de succes în orice domeniu și poate contribui la succesul companiei din care face parte.
Mai puternici împreună!
Organizațional, Crowe Romania susține programe care promovează diversitatea și incluziunea, precum și programe care facilitează accesul tuturor la funcții de conducere. Acestea pot include mentorat, training-uri de dezvoltare a abilităților, programe și oportunități de creștere profesională echitabile pentru toți angajații, indiferent de gen.
În cadrul Crowe Romania indicatorii de performanță pentru activitatea angajaților sunt aliniați și uniformizați. Compania analizează în mod egal performanța pe un anumit segment de activitate sau rol, iar astfel toți angajații se bucură de drepturi egale, independență decizională și satisfacții profesionale. Evaluarea și promovarea oamenilor din companie este abordată corect, în baza unui set bine definit de valori, toate având la bază principiul meritocrației.
“Cu o pondere de peste 75% femei în cadrul Crowe Romania, credem cu putere în egalitatea șanselor. «Mai puternici împreună» este motivația care ne menține activi și orientați către performanță zi de zi, pe noi, oamenii Crowe”, încheie Manuela Furdui.
A deveni lider implică, așadar, mult mai mult decât a fi pus într-un rol de conducere, implică dobândirea de noi abilități și adaptarea stilului la cerințele acelui rol. Pentru partenerele Crowe Romania, fiecare lider este unic, inspiră și conduce în stilul propriu!
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 282
Pentru abonare, click aici