2.500 de joburi puse la bătaie în sectorul financiar
Potrivit reprezentanţilor site-ului Bestjobs, la începutul lunii iunie erau active aproximativ 600 de anunţuri de angajare în domeniul „Finanţe“ (care include domeniile Financiar / Contabilitate, Bănci / Instituţii financiare, Vânzări, Consultanţă, Asigurări, Management, Back Office), în total fiind scoase la concurs circa 2 500 de locuri de muncă, cele mai multe poziţii disponibile fiind pentru consilier-clienţi şi ofiţer-credite.
Cei mai activi angajatori
Compania cu cele mai multe oferte de muncă postate pe site-ul de recrutare mai sus amintit este Banca Comercială Română care, prin intermediul BCR şi BCR Banca pentru Locuinţe, pune la bătaie peste 100 de locuri de muncă. „BCR a avut în permanenţă posturi supuse procesului de recrutare externă, ca urmare a faptului că nu am identificat întotdeauna candidaţi interni pentru toate poziţiile vacante. Recrutăm în special în zonele-cheie, respectiv vânzări şi risc“, afirmă Andreea Voinea, director executiv HR în cadrul BCR.
Care sunt cerinţele principale pentru ocuparea unor astfel de posturi? „Principalele cerinţe se referă la cunoştinţe tehnice specifice pentru fiecare post în parte, dublate de un comportament adaptat la condiţiile actuale: seriozitate, implicare şi dorinţa de a depune toate eforturile pentru a îndeplini obiectivele poziţiei“, a mai spus Andreea Voinea. Fiecare post are o grilă de salarizare bine definită. Pachetul de beneficii cuprinde, în plus faţă de salariul de bază, bonus de performanţă, în funcţie de obiective clar definite la începutul fiecărui an, tichete de masă, asigurare medicală şi alte beneficii. Potrivit unui top salarial realizat de Ziarul Financiar, angajaţii BCR Banca pentru Locuinţe aveau la finele lunii septembrie 2011 un salariu mediu net de 7 340 lei, în timp ce salariaţii Băncii Comerciale Române câştigau, în medie, 4 190 lei.
Un alt angajator cu peste 50 de locuri de muncă scoase la concurs în această perioadă este grupul ING. Majoritatea joburilor disponibile sunt în divizia de asigurări de viaţă, unde sunt postate anunţuri pentru 40 de poziţii de consultant asigurări de viaţă la nivelul întregii ţări. Candidaţii care doresc să obţină un astfel de job trebuie să aibă minimum doi ani de experienţă, să aibă bune abilităţi de comunicare şi de negociere, potrivit anunţurilor de recrutare postate pe BestJobs.ro.
Nivel ridicat de specializare
„Ca strategie de recrutare în această perioadă, Raiffeisen Bank se orientează către consolidarea nivelului de competenţă în zonele specializate. Astfel, pe lângă numeroasele procese de recrutare internă, avem şi poziţii deschise către extern, pe care intenţionăm să le ocupăm în perioada imediat următoare“, declară Irina Kubinschi, director executiv Resurse Umane, Raiffeisen Bank. În prezent, instituţia bancară are postate 17 anunţuri de recrutare pe BestJobs, prin intermediul cărora intenţionează să ocupe circa 30 de posturi vacante.
„Vorbim de deschideri în departamentele de IT, risc, juridic unde derulăm procese de recrutare şi selecţie pentru poziţii de arhitect software, programator, dezvoltator de soluţii de raportare, analist de portofoliu credite, consilier juridic“, continuă reprezentantul Raiffeisen. Sunt poziţii cu un nivel ridicat de specializare, iar printre cerinţele de natură tehnică se numără studiile de specialitate finalizate, experienţă de lucru cu anumite sisteme, tehnologii, volume mari de date, expunerea consistentă la proiecte complexe, cunoştinţe specifice industriei financiar-bancare. „Din punct de vedere al competenţelor comportamentale pe care le urmărim, acestea vizează orientarea către client şi performanţă, către a lucra în echipă, capacitatea de inovare şi adaptare la schimbări frecvente“, mai precizează Kubinschi.
Oferta salarială este adaptată tipului de poziţie, dar şi nivelului de experienţă şi senioritate al fiecărui candidat calificat într-o fază finală de selecţie. Din punctul de vedere al pachetului de beneficii, acesta include bonusuri strâns corelate cu performanţa, accesul la programe de formare şi dezvoltare profesională, servicii medicale. Venitul net al unui salariat Raiffeisen Bank era, la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut, de 3 500 de lei.
Manageri de dezvoltare
Provident Financial, parte a grupului britanic IPF, intenţionează să îşi extindă şi în acest an activitatea. „Extinderea va avea loc treptat pentru a ne asigura că menţinem controlul asupra afacerii şi că dispunem de un număr suficient de angajaţi competenţi care să susţină dezvoltarea noastră într-un mod profesionist“, afirmă Csaba Gergely, HR Manager Provident. Acesta a mai precizat că, de la începutul anului, compania a angajat peste 100 de oameni, cu precădere în departamentul de operaţiuni.
„În acest moment, căutăm manageri de dezvoltare şi funcţionari administrativi în mai multe oraşe din ţară. Poziţiile disponibile sunt prezentate în secţiunea de cariere a site-ului nostru web. Pentru promovarea lor colaborăm atât cu site-uri specializate, cât şi cu agenţii externe de recrutare – cu precădere pentru poziţii de middle şi senior management“, a adăugat oficialul Provident.
În prezent, pe site-ul BestJobs sunt postate 13 anunţuri de angajare vizând 18 posturi, majoritatea fiind pentru manageri de dezvoltare în oraşe, precum: Timişoara, Alba Iulia sau Târgovişte. Aceştia sunt sunt cei care gestionează portofoliul de clienţi într-o zonă delimitată geografic şi care coordonează echipa de agenţi independenţi pentru a asigura atingerea obiectivelor de performanţă.
„Căutăm oameni deschişi, pasionaţi, cu bune aptitudini de comunicare, planificare şi organizare, care iau dezvoltarea personală în serios şi sunt dispuşi să contribuie la obiectivul comun pe care ni l-am asumat, acela de a deveni cea mai respectată organizaţie din România în ceea ce priveşte calitatea serviciilor oferite clienţilor“, continuă Csaba Gergely.
Pe lângă pachetele salariale, care includ bonusuri de performanţă, angajaţii Provient au acces gratuit la servicii private medicale, dar şi un preţ special negociat pentru toţi membrii familiei. „De asemenea, în fiecare an, susţinem în jur de 200 de sesiuni personalizate de training pentru angajaţi. Analizăm nevoile de pregătire pentru fiecare departament în parte şi, în funcţie de necesităţile de dezvoltare ale afacerii, le oferim angajaţilor burse şi concedii de studii la diverse centre de pregătire din ţară şi din străinătate“, conchide HR managerul Provident.
Ofiţeri raportare investiţii şi evaluatori daune
Pe lângă marile grupuri bancare, şi societăţile de asigurări sunt prezente cu anunţuri de recrutare pe site-urile de profil. „Avem în acest moment poziţii deschise, în concordanţă cu strategia companiei şi necesităţile identificate“, declară Valentina Ilie-Goga – Human Resources Manager Aviva Asigurări de Viaţă.
Printre poziţiile deschise sunt preponderent poziţii de specialist, corespunzătoare domeniului asigurărilor de viaţă: ofiţer raportare investiţii sau evaluator daune, dar şi HR representative.
„Oferta financiară se discută în ultima etapă a procesului de recrutare şi selecţie şi este în concordanţă cu politica salarială a companiei. Pe lângă salariul de bază există şi alte beneficii, de exemplu produse de asigurare de viaţă sau pensie privată facultativă, bonus de performanţă sau oportunităţi de dezvoltare profesională“, a mai precizat reprezentantul Aviva.
Consultanţi financiari, unit manageri şi manageri de agenţie
„Oficial nu avem anunţuri postate pe site-urile de recrutare, cel puţin nu sub numele companiei pentru că poziţiile pentru care recrutăm nu sunt pentru sediul central, ci pentru agenţii. Pentru agenţiile Eureko, suntem într-un proces continuu de căutare a unor oameni buni pe vânzări dispuşi să îşi contruiască o carieră în Eureko“, declară Alexandru Leondari, Director general adjunct Eureko Asigurări România.
Consultant financiar, unit manager şi manager de agenţie sunt categoriile de poziţii din cadrul Eureko Asigurări care sunt disponibile pentru cei ce doresc să lucreze în vânzări în cadrul organizaţiei. Posturile pentru care recrutează compania sunt pe bază de contract de mandatar şi nu pe carte de muncă, astfel că persoanele care aleg să lucreze pentru Eureko nu au o restricţie privind numărul de ore alocate acestei activităţi, fiecare având posibilitatea de a-şi face programul astfel încât să poată respecta criteriile şi standardele de performanţă din companie.
Beneficiile se acordă în funcţie de rezultatele obţinute de agentul sau managerul respectiv. Cu cât rezultatele sunt mai bune, cu atât câştigul este mai mare. „Nu există o limitare sau restricţie în venituri şi acest lucru face frumuseţea acestei activităţi. Fiecare îşi poate «seta» nivelul de venit dorit, iar rezultatul este doar o «consecinţă» a activităţii desfăşurate. Căutăm oameni care sunt interesaţi de un nivel de trai ridicat, motivaţi să aibă rezultate cât mai bune, cu spirit antreprenorial, buni comunicatori şi, dacă este cazul, cu studii superioare. Astfel, orice persoană angajată în cadrul Eureko Asigurări, cu cât investeşte mai mult timp şi energie în jobul său de consultant, cu atât recompensele financiare vor fi mai mari“, menţionează oficialul Eureko.
Indiferent dacă firmele din sectorul financiar au anunţuri de recrutare publicate pe propriile site-uri sau pe cele de profil, nu strică niciodată să trimiteţi un CV pe adresele menţionate în secţiunea cariere a site-urilor instituţiilor respective. E posibil ca aplicaţia dumneavoastră să se plieze perfect pe o nevoie de moment a uneia dintre companii.