7 semnale de alarmă la care să fii atent în timpul interviului de angajare
La ce anume ar trebui să fie atenți executivii care fac recrutarea în așa fel încât să angajeze cel mai bun om pentru poziția pe care o au vacantă? Iată câteva semne care ar trebui să-i pună pe gânduri, potrivit jobvite.com.
1. Candidatul a întârziat.
Dacă un candidat întârzie până și la interviul de angajare, asta înseamnă că va întârzia și la muncă. Din respect pentru compania în cadrul căreia își doresc să lucreze, ar trebui să ajungă la interviu cu 10-15 minute mai devreme. Pe de altă parte, fiecare dintre noi avem zile mai bune și zile mai proaste.
Citește și Întrebari inteligente pe care să i le adresezi angajatorului la final de interviu
În cazul în care ne dăm seama că nu avem cum să ajungem la un interviu de angajare la ora pe care am agreat-o împreună cu recrutorii, cel mai bine ar fi să sunăm și să anunțăm. Chiar și așa, sunt manageri de HR care îi depunctează automat pe cei care întârzie la interviu, indiferent dacă anunță sau nu.
2. Impresia generală lasă de dorit.
Evident, nu putem să învinuim pe cineva că nu are stil în ceea ce privește modul în care alege să se îmbrace și să aibă grijă de propria persoană. Părul nepieptănat, hainele șifonate și unghiile murdare sunt detalii care arată nu nepărat că cineva nu este un angajat bun, ci indică lene, o lipsă de atenție la detalii și, în final, un interes insuficient pentru oportunitatea pe care o are în față. Recrutorii trebuie să mai înțeleagă, însă, că nu toți candidații au același buget pentru garderobă și că, deși nu sunt îmbrăcați ca la carte, unii măcar încearcă. Și asta se poate vedea cu ochiul liber.
3. Nu este pregătit.
Recrutorii își pregătesc cu atenție interviurile și așteaptă același lucru de la oamenii care se vor afla în fața lor. Dacă un candidat nu știe nimic despre companie, dacă se înființează la interviu fără CV, fără o foaie de hârtie sau fără pix, atunci, cel mai probabil, candidatul respectiv va fi la fel de nepregătit și activitățile zilnice de la locul de muncă. Un alt mod prin care recrutorii își dau seama dacă candidații sunt pregătiți este în funcție de întrebările pe care le pun. Dacă nu îi interesează să afle nimic despre companie, atunci cu siguranța ar accepta orice job li s-ar oferi, indiferent de companie.
4. Se plânge de foștii angajatori.
În timp ce unele semnale de alarmă se văd fără niciun efort, altele trebuie vânate. Fiecare angajat a întâlnit, în toată cariera lui, cel puțin un șef greu de suportat. Important de analizat este modul în care alege să se comporte în situații dificile. Mai exact, indiferent de cât ai pătimit la ultimul job, cu siguranță ai avut de învățat și câteva lucruri. Dacă te plângi de fostul tău șef, nu rezolvi nimic. Dimpotrivă! Recrutorii vor înțelege că nu ești capabil să-ți asumi responsabilitatea și că ai tendința să dai vina pe ceilalți pentru nereușitele tale.
5. A renunțat la fostul loc de muncă fără un motiv real.
În timp ce recrutorii reiau parcursul profesional al candidaților, pe baza CV-ului, îi întreabă și care a fost motivul pentru care au plecat de la anumite joburi. Și de această dată, este indicat ca răspunsurile să fie diplomate și să nu includă oameni.
Citește și Cum repari un interviu dezastruos
Dacă un candidat și-a dat demisia de la un loc de muncă din cauza managerului, înseamnă că nu este capabil să aibă o imagine de ansamblu asupra rolului pe care îl are în companie și lasă afinitățile personale să-i stea în cale.
6. Nu știe să învețe din greșeli.
Cu toții facem greșeli. Chiar dacă recrutorii încearcă să angajeze candidații perfecți pentru poziția vacantă pe care o au, ei nu vor fi niciodată perfecți ca oameni. Așadar, cei care nu sunt capabili să vină cu un singur exemplu de greșeală pe care au făcut-o, înseamnă că nici măcar nu și-au dat seama că au greșit. Astfel de oameni nu vor fi capabili niciodată să învețe din greșelile pe care le fac.
7. E prea entuziasmat.
Prea mult entuziasm nu este de bun augur. De ce? Evident, toți recutorii vor să angajeze oameni pasionați, dar entuziasmul este o sabie cu două tăișuri. Acea persoană nu va mai avea acceași atitudine dacă nu va fi tratată cu respect, dacă nu i se vor oferi oportunități de avansare, dacă nu va fi apreciată și dacă nu va fi plătită bine.
Citește și Cum răspunzi la întrebarea: De ce te-am alege pe tine?
Ce trebuie să rețină recrutorii este că nu trebuie să desconsidere automat un candidat dacă ridică unul sau două semnale de alarmă. Așa cum spuneam, cu toții avem zile mai bune și zile mai rele. Pe de altă parte, angajarea candidatului nepotrivit poate ave repercusiuni asupra mersului unei întregi companii.