82 de tineri din centrele de plasament şi-au găsit un loc de muncă – România stă foarte prost la integrarea copiilor instituţionalizaţi
Ce şansă au tinerii care ies din sistem la un loc de muncă? Potrivit statisticilor, în România, doar 1 din 40 de tineri care părăsesc centrele de plasament ajunge să se angajeze legal.
Motivele sunt multiple: cei mai mulți dintre tineri nu au o calificare sau o educație consolidată, nici abilități sociale dezvoltate, în condițiile unei piețe a muncii competitive și ale lipsei de încredere din partea angajatorilor.
La trei ani de la lansare, principalul program derulat de Asociația The Social Incubator a ajutat peste 320 de tineri instituționalizați să își termine studiile sau să își găsească un loc de muncă și o locuință.
Adolescenți din 8 regiuni – Constanța, Bistrița-Năsăud, Covasna, Vaslui, Prahova, Vâlcea, Timișoara și București-Ilfov – beneficiază de consiliere vocațională și psihologică, participă la ateliere de dezvoltare personală, urmează cursuri și stagii de pregătire profesională și merg în vizite la companii din diverse domenii.
Fiecare dintre adolescenții implicați în programul The Social Incubator este ajutat să își găsească un loc de muncă după finalizarea perioadei de pregătire educațională și profesională.
Până acum, 82 de tineri care au părăsit orfelinatul și-au găsit un job cu ajutorul specialiștilor și voluntarilor care participă la acest proiect.
Pe lângă programul principal, asociația gestionează și 4 întreprinderi sociale – un atelier de croitorie și unul de tâmplărie, un atelier de reciclare și o școală de training. Toate veniturile obținute se îndreaptă exclusiv către programul de integrare socială a tinerilor instituționalizați.