83% dintre angajați primesc beneficii extrasalariale. Care sunt cele mai apreciate

83% dintre angajații participanți la cel mai recent sondaj eJobs afirmă că primesc beneficii extrasalariale la locul de muncă. Tichetele de masă sunt principalul avantaj oferit de angajatori, ele sunt menționate de 81,6% dintre respondenți. Primele de sărbători sunt incluse în pachetul salarial pentru 71,4% dintre angajați, iar abonamentele medicale sunt oferite de 63,3% dintre companii. De asemenea, 51% dintre angajați beneficiază de zile libere suplimentare și posibilitatea de lucru remote.
Care sunt cele mai apreciate
Printre cele mai apreciate beneficii se numără tichetele de masă, abonamentele medicale, zilele libere suplimentare și flexibilitatea muncii de acasă. Decontarea transportului, tichetele cadou, abonamentele la sală sau masajul la birou sunt alte avantaje pe care angajații le consideră valoroase. Pe lângă acestea, beneficiile financiare, precum bonusurile sau primele, au o rată de utilizare de 100%, fiind percepute de angajați drept parte integrantă a salariului.
Evoluția pachetelor de beneficii
69,4% dintre angajatori mențin aceleași beneficii ca anul trecut, 22,4% au introdus mai multe, iar 8,2% au redus valoarea acestora. Creșterile cele mai frecvente, de până la 5%, sunt menționate de 36% dintre angajatori, în timp ce 27% majorează beneficiile cu 5-10%.
36% dintre angajatori oferă beneficii între 601 și 1.000 de lei lunar, 32% acordă beneficii între 201 și 600 de lei, iar 18% depășesc pragul de 1.000 de lei pe lună. Angajații consideră că valoarea optimă a beneficiilor ar trebui să fie peste 1.000 de lei (50% dintre respondenți), iar 40% vizează o sumă între 500 și 1.000 de lei.
Perspective pentru 2026
12% dintre angajatori intenționează să suplimenteze beneficiile anul viitor, 10% iau în calcul reducerea lor, iar 22% vor restructura pachetul de beneficii, vor renunța la cele mai puțin utilizate.
Salariul al 13-lea, extinderea beneficiilor către membrii familiei și săptămâna de lucru de patru zile sunt cele mai dorite beneficii pentru diferențierea companiilor pe piața muncii. 65% dintre angajați consideră că beneficiile extrasalariale sunt esențiale, iar 41% ar accepta un nou loc de muncă dacă ar primi un pachet mai generos.
Cu toate acestea, 46% dintre angajați evită să solicite beneficii personalizate, iar 37% nu fac o astfel de cerere. Printre principalele motive se numără lipsa de încădere că angajatorul o să ia în considerare solicitarea sau lipsa informațiilor despre posibilitatea unei astfel de cereri. Dintre cei care cer beneficii suplimentare, doar 28% le-au obținut.
Sondajul este realizat în luna martie pe un eșantion de 1.162 de angajați și 122 de angajatori.
CITEȘTE ȘI: Cum să-ți dezvolți abilitățile soft prin muzică
Foto: ID 150106793 © Jakub Jirsak | Dreamstime.com