Angajatorii care promovează egalitatea și diversitatea la locul de muncă au șanse mai mari de retenție a angajaților
Piața muncii din România este în permanentă schimbare, atât ca urmare a modificărilor generate de pandemia Covid-19, flexibilizarea muncii, regimul de telemuncă, dar și a contextului geopolitic actual și a crizei umanitare generate de acesta. Mediul de business trebuie să fie deschis la schimbare și să acorde o atenție sporită politicilor de personal, pentru a avea echipe performante, creative și adaptabile. Pentru a putea valorifica potențialul uman disponibil, companiile trebuie să promoveze diversitatea și egalitatea de șanse a angajaților.
Accesul la funcțiile de conducere în viața profesională și în afaceri rămâne unul dintre principalele contexte în care se manifestă inegalitatea de gen, potrivit barometrului de opinie publică din 2020, alături de nivelul inegal de plată pentru același fel de muncă. În același timp, majoritatea respondenților consideră că violența sexuală împotriva femeilor şi hărțuirea sunt foarte răspândite. De asemenea, peste 30% dintre respondenți nu sunt de acord să aibă vecini atei, romi, arabi sau străini din țări sărace (imigranți).
38% din plângerile înregistrate de Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în anul 2021 au vizat accesul la angajare și profesie. În același timp, faptele de discriminare în domeniul angajării și profesiei reprezintă peste 30% din totalul faptelor de discriminare constatate de CNCD.
Potrivit unui sondaj pilot realizat de Asociația Centrul pentru Legislație Nonprofit în perioada aprilie-mai 2022, majoritatea companiilor înregistrează mai puțin de 5 cazuri de discriminare anual, iar restul nu înregistrează niciun caz.
De ce este important să promovați egalitatea și diversitatea în compania dumneavoastră?
- Un mediu de lucru care promovează diversitatea este mai deschis spre inovare și creativitate.
- Companiile care promovează diversitatea sunt mai adaptabile și iau decizii mai bune.
- Angajatorii care promovează egalitatea și diversitatea au o reputație mai bună în rândul angajaților și șanse mai mare de retenție a acestora.
- Echipele în care angajații beneficiază de egalitate de șanse, și au un profil divers, sunt mai eficiente și mai productive.
- Companiile în care angajații au experiențe și profiluri diverse au șanse mai mari să atragă o bază de clienți cu profiluri diverse.
- Afacerile care promovează diversitatea, egalitatea și echitatea au o reputație mai bună și contribuie la o societate mai bună.
Evenimentul Prevenirea și combaterea discriminării la locul de muncă, adresat specialiștilor din departamentul de resurse umane, aduce în prim plan aspecte teoretice, exemple practice și recomandări pentru angajatori în acest sens.
Agenda evenimentului:
– Discriminarea pe piața muncii: definiții, exemple și obligațiile angajatorilor, Adriana Iordache, consilier juridic, Centrul pentru Legislație Nonprofit
– Cazuri de discriminare pe piața muncii soluționate de CNCD și recomandări pentru angajatori, Istvan Haller, membru al Colegiului director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării
– Politici anti-discriminare și managementul diversității la nivelul companiei, Simina Guga, expert anti-discriminare, Centrul pentru Legislație Nonprofit.
Participarea este gratuită, iar înscrierea se face, până pe 29 mai, la acest link.
Evenimentul are loc în cadrul proiectului Proiectul Intersect Voices implementat de Centrul pentru Legislatie Nonprofit, Diakonissalaitos, E-Romnja și Romni Onlus, și este cofinanțat prin Programul „Drepturi, egalitate și cetățenie” (DEC) al Uniunii Europene.