Avertismentul mediului de afaceri: Creşterea salariilor în sectorul public introduce o competiţie nesănătoasă între stat şi privat
Majorarea salariului minim va crea o problemă suplimentară în economia reală, și așa constrânsă de lipsa angajaților și ar putea scoate din piaţă firme care nu îşi permit creşterea salariilor. Rezultatele unui studiu al Ministerului Muncii relevă că o creştere a salariului minim duce pe termen lung la transferul angajaților către economia subterană. De asemenea, creşterea salariului minim face şi mai neatractive pentru investiţii zonele cele mai sărace ale România cum sunt Modova sau sudul României unde se înregistrează şi cele mai mari rate ale şomajului.
„Susținem, fără îndoială, creșterea salariilor în sectorul public, ca modalitate de a atrage buni profeșioniști. Acest lucru trebuie însă să fie condiționat de evaluarea performanței, scăderea personalului bugetar și încadrarea într-un buget fix total. Cota unică de impozitare a salariilor şi a profiturilor, unul dintre avantajele competitive ale României şi cel mai bun lucru care s-a întâmplat economiei româneşti, trebuie să rămână neschimbată” se arată în comunicatul Fundației Romanian Business Leaders.
Programul de guvernare prevede eliminarea cotei unice de impozitare a veniturilor de la 1 ianuarie 2018. Astfel, contribuabilii care câștigă minimum 2.000 de lei brut nu vor mai fi impozitaţi, iar cei cu venituri peste 2.000 de lei brut vor fi impozitați cu 10%, față de 16%. Această schemă duce în opinia Fundației RBL la prăbușirea veniturilor bugetare, complicații birocratice și poate conduce la o majorare ulterioară a cotelor de impunere pentru persoanele fizice cu venituri mai mari, adică exact clasa medie. Acest lucru îi va afecta pe cei care lucrează în sectoare performante şi care pot migra uşor către ţări în care serviciile sociale primite în schimbul impozitelor plătite sunt de o mai bună calitate.
Noul regim de taxare pentru microîntreprinderi avantajează companii cu marje mari de profit și dezavantajează zona productivă și companiile care realizează investiții, atâta timp cât regimul acesta de impunere continuă să fie obigatoriu şi nu opţional.
„Programul economic al guvernului este unul optimist, plin de promisiuni, însă o evaluare obiectivă a măsurilor propuse şi a deciziilor economice luate în ultimele trei săptămâni de către Guvernul României arată consecinţe negative pentru milioane de angajaţi şi sute de mii de firme” transmit reprezentanții Fundației.