Băncile nu angajează doar absolvenţi de ASE. Vezi ce alte diplome pot fi acceptate
Claudiu Cornoiu, Employer Branding Manager în cadrul UniCredit Bank, spune că are colegi în cadrul băncii care, la momentul angajării, erau licenţiaţi în matematică, ştiinţe politice, psihologie şi chiar tehnică dentară. „Am căutat să privim dincolo de profilul academic al celor care doreau să ne devină colegi şi am descoperit oameni cu motivaţie şi orientare spre dezvoltare personală şi profesională.” Claudiu Cornoiu povesteşte că, de exemplu, în zona de Banking Products are colegi absolvenţi de profil tehnic, electrotehnică, automatică sau mecanică. „În acest moment ei dezvoltă produse şi strategii comerciale şi identifică posibile canale alternative pentru utilizarea produselor şi serviciilor bancare. Formarea lor profesională în cadrul băncii a presupus parcurgerea unor programe specifice activităţii bancare, dar şi programe şi iniţiative menite să dezvolte şi alte abilităţi utile în orice domeniu.”
Absolventă a unei facultăţi cu profil tehnic –Politehnică – este şi Mihaela Moraru care este Coordonator Regional Corporate în cadrul OTP Bank. Cum au ajutat-o studiile tehnice în domeniul bancar ?
„În general, ştiinţele exacte formează indivizi care au capacitatea de a face faţă, a învăţa şi a se adapta unor situaţii diferite de pregătirea lor profesională, bazându-se pe gândirea logică” afirmă ea.
„Domeniul bancar este plin de astfel de exemple, în special din anii ’90, când specializările din învăţământul superior nu erau atât de diversificate dar începeau să prindă contur noi domenii de activitate. În prezent, un nou trend începe să ia amploare, şi anume – absolvenţi de ştiinţe economice care lucrează în domeniul IT” adaugă aceasta.
Mihaela Cristina Moraru a intrat în echipa OTP Bank în anul 2012, pe poziţia de Coordonator regional al clienţilor din retail, pentru ca apoi să se ocupe de portofoliul din zona corporate, poziţie în care se află şi în prezent. „Printre calităţile care ne-au atras atenţia în cadrul discuţiilor şi care ne-au convins apoi că Mihaela este persoană potrivită pentru această poziţie au fost, printre altele, abilitatea ei de a privi activitatea în ansamblu, sociabilitatea şi orientarea către colaborare în echipă, perseverenţa, precum şi creativitatea ei” afirmă Alina Gheorghe, HR Business Partner, OTP Bank.
Cum descrie un HR profilul unui tânăr care vrea să lucreze într-o bancă
Claudiu Cornoiu, Employer Branding Manager în cadrul UniCredit Bank afirmă că este uimit de felul în care tinerii de azi combină ideile şi rapiditatea cu care le văd aplicabilitatea.
„Suntem fascinaţi de viziunea pe care tinerii o au când vine vorba despre angajamente profesionale. Făcând abstracţie de faptul că tastează şi se descurcă cu gadget-urile momentului la fel de repede precum gândesc”, afirmă Claudiu Cornoiu, Employer Branding Manager în cadrul UniCredit Bank.
Potrivit acestuia, profilul general al unui tânăr dornic să lucreze în sectorul bancar implică:
• să aibă bune cunoştinţe de IT&C, şi nu doar la modul de simplă operare a unui PC. „Orice întâlnire cu un tânăr din ziua de astăzi se transformă într-o lecţie despre cum să fii «up to date» afirmă Claudiu Cornoiu. De la aplicaţii care îţi uşurează activitatea, de genul mind mapping (tehnică de reprezentare grafică a ideilor) ori softuri care te ajută să creezi prezentări memorabile, la tot felul de instrumente care te fac să fii «cool» ca profesionist”;
• viteza cu care integrează limbile străine în setul de abilităţi. „Limba engleză este considerată standardul, dar pe lângă engleză, limbile germană şi franceză apar ca necesare pentru o piaţă a muncii fără graniţe”;
• «vibe-ul» care vine la pachet cu energie, inţiativă, inspiraţie, creativitate. „Este cel care ajunge să facă diferenţa între candidaţi”;
• o anumită flexibilitate şi adaptabilitate la rigorile sistemului bancar, sistem puternic reglementat şi destul de rigid. „Căutăm tineri care nu se sperie de acest lucru şi care se simt provocaţi să rămână creativi şi inspiraţi într-un astfel de sistem” încheie Claudiu Cornoiu descrierea profilului tinerilor dornici să lucreze în sistemul bancar.
Evaluarea candidaţilor care vor să lucreze în sistemul bancar diferă de la o poziţie la alta. „În principal, în primele etape ale procesului de selecţie ne orientăm către conturarea unui profil comportamental al candidatului şi încercăm să identificăm acele abilităţi soft ce îi vor fi necesare în activitate. Ulterior, evaluarea se mută în zona tehnică unde, prin testări interne, stabilim nivelul competenţelor şi raportarea la profilul job-ului din acest punct de vedere” afirmă Claudiu Cornoiu, Employer Branding Manager în cadrul UniCredit Bank.
Testele pe care un HR le aplică sunt teste de personalitate, centrate pe zona de comportamente native şi care le oferă argumente în plus pentru a lua decizia potrivită. „Aceste teste ne aduc un grad de predictibilitate a comportamentelor în raport cu echipa din care va face parte, cu managerul direct şi cu activitatea în sine. Mediul şi echipa în care vin noii colegi trebuie să fie pregătite pentru a primi noua generaţie de profesionişti” concluzionează Alina Gheorghe HR Business Partner OTP Bank.
Aşadar, cei care nu au studii în domeniu nu trebuie să se lase descurajaţi pentru că în sectorul bancar lucrează persoane cu o varietate de studii. ASE, instituţia care livrează cei mai mulţi lucrători în domeniul bancar, are 12 facultăţi care oferă celor aproape 22 000 de studenţi posibilitatea de a urma în limbile română, engleză, franceză sau germană 24 de programe de licenţă, peste 80 de programe de masterat, studii doctorale în 10 domenii și peste 145 de programe postuniversitare de formare şi dezvoltare profesională continuă. Conform sondajului de opinie, realizat în rândul promoţiei din 2015, 55% şi-au găsit un loc de muncă în mai puţin de 3 luni de la absolvire, 79% – în mai puţin de 6 luni.
Bancheri de succes care au la bază alte studii decât economice
Sergiu Oprescu – Preşedinte Executiv Alpha Bank
A fost numit preşedinte al Alpha Bank la 43 de ani. A terminat Facultatea de aeronave, promoţia 1987, după care a început imediat să lucreze în aviaţia utilitară ca inginer de instalaţii electrice şi aparatură de bord. În 1993 a intrat în sistemul bancar ca analist în cadrul Serviciului de analiză şi evaluare de garanţii materiale al Băncii Române de Comerţ Exterior (BRCE).
Radu Gheţea – Preşedinte CEC Bank
A absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Universității București (1972) și apoi Facultatea de Științe Economice din cadrul ASE București (1985). După absolvirea Facultății de Matematică, Radu Ghețea a lucrat ca analist programator la Centrul de Calcul al Sistemului Bancar (1972-1977). Din anul 1977, este transferat la Banca Română de Comerț Exterior (Bancorex), unde îndeplinește funcțiile de analist programator (1977-1982), șef serviciu Departamentul de Informatică (1982-1987).
Aurelia Cionga – Preşedinte Raiffeisen Banca pentru Locuinţe
În 1981 termina Facultatea de Fizică, spre a urma o carieră de cercetător ştiinţific, mai întâi la Institutul de Cercetări şi Proiectări Electrotehnice, continuată din 1988, timp de 13 ani, la Institutul de Ştiinţe Spaţiale, în calitate de cercetător ştiinţific grad I. Ulterior Aurelia Cionga a obţinut o diplomă de doctorat la Universitatea Paris VII şi un MBA cu specializare în finanţe (ASE Bucureşti, Universitatea Ottawa şi Şcoala de Înalte Studii Comerciale Montreal) cu calificativul Summa cum Laude.