Beneficii: Cum se face că spunem ”adio” orelor clasice de muncă si navetei
Iar 2017 ar putea deveni anul în care mulţi dintre angajaţi vor renunţa la orele clasice de muncă în favoarea unui program mai relaxat.
Companiile încep să ofere tot mai des astfel de posibilităţi, pentru a se asigura că angajaţii valoroşi sunt mulţumiţi.
Un studiu realizat în rândul utilizatorilor platformei Harris Poll pentru Ernst and Young arată că programul flexibil şi posibilitatea de lucra de acasă se află in fruntea listei cu beneficiile pe care un angajat vrea să le aibă la un loc de muncă, imediat după salariul competitiv si bonusuri.
Şi nu ar trebui să ne mire. Există persoane care ştiu să se organizeze în aşa fel încât pot îndeplini cu succes sarcinile zilnice chiar dacă mai „strecoară” printre lucrurile pe care le are de făcut pentru job şi alte activităţi ce ţin de interesele personale.
Pentru unele persoane e contraproductiv să facă naveta şi să fie legate de orarul clasic 9:00-18:00. Poate pentru că ceasul lor biologic nu se „mulează” pe aceast program ori sunt nevoiţi să îşi sacrifice prea mult din timpul dedicat familiei.
Iar companiile americane au făcut deja schimbările necesare pentru a se adapta nevoile angajaţilor. În fapt, 80% dintre firmele din SUA oferă o anumita flexibilitate. fie că e vorba de posibilitatea de a munci de acasă, fie de a lucra part-time, ori să facă anumite lucruri pe Skype sau alte platforme online. Cel puţin aşa arată un studiu realizat de WorldAtWork şi FlexJobs.
Beneficiile flexibilităţii la locul de muncă sunt evidente pentru angajat, care obţine un confort sporit din faptul că poate lucra de acasă sau că îşi poate face programul după bunul plac, dar şi angajatorul obţine unele avantaje importante.
Firmele preferă să facă astfel de aranjamente pentru că înseamnă reducerea costurilor. Un angajat part-time vine la pachet cu taxe mai mici către stat, de exemplu. În plus, nu mai e nevoie de un spaţiu foarte mare pentru birouri, deci chiria scade, după cum arată Sara Sutton Fell, fondator si CEO la FlexJobs, o platforma ce adună oferte pentru cei care vor să fie freelanceri.
Munca de acasă nu mai e doar pentru părinţi
În emisiunea “On the Money“ de la postul de televiziune american CNBC, Sara Sutton Fell demontează un mit: programul flexibil şi munca de acasă nu sunt alese doar pentru părinţii care stau cu copiii şi vor să obţină un venit suplimentar.
Pentru că economia nu mai “duduie“ ca altădată şi mulţi îşi găsesc greu un job, astfel de aranjamente reprezintă o soluţie şi pentru persoanele care au numite probleme de sănătate care le limitează capacitatea de deplasare, de exemplu, dar şi de cei care vor să călătorească, freelancerii.
Nu în ultimul rând, tinerii fug de un angajament de tipul 9:00-18:00, aşa că un job part-time sau un program flexibil e perfect pentru ei.
Poate că salariul nu e acelaşi, însă asta nu-i împiedică să îşi mai găsească şi altceva de muncă.