Bilanț îngrijorător! Câți specialiști din sănătate au emigrat în ultimii nouă ani
România pregătește specialiști în medicină care au grijă de sănătatea altora. În ultimii nouă ani, 43.500 de specialiști din sănătate au solicitat ministerului de resort documente care să ateste calificările medicale necesare pentru a emigra. În 88 de sate din România nu există acces la niciun fel de serviciu medical iar între județele României există o diferență colosală în ceea ce privește densitatea medicilor. Numărul acestora raportat la numărul de locuitori este mai mic decât cel existent la nivel european deși universitățile raportează 8000 de absolvenți pe an.
„România se confruntă de câțiva ani buni cu o criză severă a resurselor umane în sănătate și știm că nivelul scăzut al veniturilor, condițiile proaste de muncă și lipsa echipamentelor, posibilitățile reduse de dezvoltare profesională sunt doar câțiva dintre factorii care au condus în timp la această criză. Ca rezultat, peste 43.500 de specialiști au solicitat din 2007 până astăzi Ministerului Sănătății documentele de care au nevoie pentru a emigra. Chiar dacă nu toți au plecat, aceste cifre în sine sunt de natură să ne îngrijoreze”, a explicat Vlad Voiculescu.
Potrivit Institutului Național de Statistică, la sfârșitul lui 2015 în România erau angajați 56.110 medici și 133.173 de asistenți medicali. Anual, 8.000 de absolvenți de medicină sunt pregătiți din surse bugetare.