Cine mai angajează în 2012?
Specialiştii în piaţa muncii susţin că nu se poate vorbi despre „sectoare“ întregi în care se fac angajări în acest an. „Ar însemna să asistăm la o creştere economică vizibilă, acest lucru fiind foarte puţin probabil. Putem să vorbim doar despre o firmă sau alta care face angajări, însă în niciun caz despre un sector întreg“, afirmă cu tărie Head-Hunterul George Butunoiu. În ceea ce priveşte numărul locurilor scoase la concurs, specialistul spune că a stagnat. „Toată lumea este în aşteptare, iar dintre posturile vacante aproape toate sunt de înlocuire“, adaugă head-hunterul.
Şi Alexandra Urşeanu, senior consultant al companiei Hart Human Resource Consulting, spune că există în continuare o reţinere în angajările din exterior – mai ales pentru poziţii manageriale. „Orientarea este mai degrabă către promovare şi loializare în acelaşi timp a angajaţilor existenţi şi numai în situaţii excepţionale se apelează la recrutarea din afara companiei.“
Cu o activitate mai pregnantă în zona recrutării rămân companiile din industria farmacetutică, IT&C, BPO, distribuţie. „În continuare se caută forţă de vânzări, specialişti IT, programatori sau developeri. În ceea ce priveşte salariile, probabil că vom asista la o stagnare a acestora, indiferent de domeniu sau de poziţia ierarhică“, conchide Alexandra Urşeanu.
Astfel, Microsoft, Endava, Bosh, Arctic, DeLonghi, Oracle, Lidl, Route 66 sunt doar câteva dintre companiile care fac angajări în 2012.
Sectorul IT rămâne şi în acest an unul dintre cele mai ofertante, atât din punctul de vedere al numărului de joburi disponibile, cât şi al salariilor oferite. Un salariu mediu în acest domeniu este de 4 000 de lei.
În acest moment, Microsoft are 40 de locuri de muncă scoase la concurs, inclusiv 15 poziţii în cadrul unui stagiu de practică în această primăvară. „Estimăm o creştere a numărului de poziţii de consultanţi şi ingineri de suport. Anticipăm că vom creşte şi numărul de locuri de muncă pe roluri de vânzări şi marketing“, spune Mihai Bonta, Recruitment Lead al Microsoft România.
Cele mai multe dintre angajări vor fi pentru poziţii noi. „O pondere semnificativă o vor avea poziţiile de inginer de suport vorbitor de germană, franceză, olandeză şi daneză“, mai spune Bonta. Reprezentanţii Microsoft România estimează şi o creştere a numărului de poziţii noi de vânzări şi marketing.
Şi Endava, firma britanică de servicii şi soluţii IT pentru companii, a dat startul angajărilor pentru acest an. Se caută peste 250 de specialişti la nivel naţional, cea mai mare parte pentru centrul de la Iaşi.
Printre cei mai căutaţi IT-işti se numără dezvoltatorii Java şi .Net, testerii software, project managerii şi business analiştii. În acelaşi timp, pentru centrele de dezvoltare din Cluj-Napoca şi Bucureşti sunt căutaţi arhitecţi software, specialişti Business Inteligence, ingineri de suport, analişti service desk.
Aproximativ 180 de posturi sunt deschise la Iaşi, unde compania are în prezent peste 130 de angajaţi.
La Cluj-Napoca, unde se află cel mai mare centru de dezvoltare al companiei din România, cu peste 200 de angajaţi, vor fi recrutaţi alţi 35 de specialişti IT în primele 6 luni din acest an.
De asemenea, şi Hewlett-Packard urmează să facă câteva sute de angajări în domeniul IT, dar şi în marketing, suport clienţi şi vânzări. Candidatul ideal trebuie să ştie engleza la nivel avansat, să aibă experienţă în domeniu, precum şi „background“ tehnic.
Totodată, IBM Global Delivery Center recrutează candidaţi din Bucureşti, Timişoara şi Braşov pentru posturile de programatori, arhitecţi software, specialişti IT şi manageri.
Pe de altă parte, compania Oracle angajează în Bucureşti programatori, analişti financiari, ingineri, consultaţi, dar şi vorbitori de limbi străine care deţin cunoştinţe tehnice.
Compania olandeză Route 66, dezvoltatoare de sisteme de navigaţie GPS, recrutează şi ea programatori şi dezvoltatori software. Candidatul ideal trebuie să fie pasionat de programare, să fie orientat spre calitate şi dornic să accepte provocări.
Şi Huawei continuă procesul de recrutare şi în acest an, dorind să-şi extindă echipa cu 1000 de persoane până la sfârşitul anului 2014. Joburile se adresează specialiştilor din IT, Telecomunicaţii şi Inginerie.
Peste 14.000 de poziţii vacante pe eJobs
În acest moment, pe site-ul eJobs sunt 14.028 posturi, 2.180 dintre acestea fiind disponibile pentru străinătate. Emerson, Genpact, Continental Automotive, Evoline, Trenkvalder, Sanador, Ubisoft, Microsift şi Coca Cola sunt companiile cu cele mai multe posturi publicate pe Ejobs.
Pe de altă parte, domeniile cu cel mai mare număr de posturi vacante sunt: sales/ vânzări/ comerţ – 4 147, customoer/ client service -3 098, IT (software şi hardware) -1 912, restaurant/ foodservice/ catering -1 452 şi telecomunicaţii -1 354. La polul opus, domeniile cu cel mai mic număr de poziţii disponibile sunt ştiinţe politice -3, statistică, matematică – 24, protecţia muncii – 28, tipografii/ edituri – 36 şi naval – 58.
„Profilul candidatului ideal diferă de la un domeniu la altul, în funcţie de cerinţe/responsabilităţi. Însă, caracteristicile esenţiale ce apar frecvent în profilul candidatului ideal sunt: cunoştinţe avansate de limbi străine (engleză, franceză, germană, dar şi limbi străine mai rar întâlnite: daneză, cehă, olandeză, chineză), cunoştinţe solide de operare PC, minimum şase luni/un an experienţă pentru domeniul în care urmează să-şi desfăşoare activitatea, organizat, orientat către detalii, centrat pe rezultate, cu rezultate dovedite în scurt timp de la angajare“, spune Laura Chilom, HR Consultant al eJobs.
Investiţiile din FMCG vor crea 1300 de noi locuri de muncă
Şi sectorul comerţ/vânzări stă foarte bine la capitolul locuri de muncă vacante. Companiile DeLonghi, Bosch şi Arctic au anunţat că intenţionează să facă investiţii majore în acest an, care ar urma să ducă la crearea a cel puţin 1 300 de locuri de muncă.
Producătorul italian de electrocasnice DeLonghi va cumpăra hala deţinută de Nokia la Jucu, unde va fi construită cea de-a cincea fabrică a companiei. Investiţia totală ar urma să se ridice la aproximativ 30 de milioane de euro, în cadrul fabricii urmând să lucreze între 600 şi 1 000 de persoane.
Compania germană Bosch are în plan o investiţie de 77 de milioane de euro care va crea, în prima fază, 300 de noi locuri de muncă, în timp ce Arctic intenţionează să îşi extindă capacitatea de producţie prin crearea unei noi linii de fabricaţie, care ar genera cel puţin 400 de noi locuri de muncă.
700 de posturi puse la bătaie de retaileri
O altă companie care recrutează este Lidl, retailer-ul german urmând să facă 150-200 de angajări pentru cele şase magazine pe care le va inaugura în acest an. Printre posturile scoase la concurs se numără cele de lucrător comercial, pentru care salariul poate ajunge la 2 450 de lei, şef adjunct de magazin, cu salariul de până la 3 700 de lei şi şef de magazin, remunerat cu 6 000 de lei.
Pe de altă parte, lanţul de magazine Cora a anunţat că va face aproximativ 500 de angajări în acest an, în oraşele Bucureşti, Constanţa, Bacău şi Slobozia.
În concluzie, deşi specialiştii în piaţa muncii susţin că nu se poate discuta despre angajări în sectoare întregi, totuşi IT-ul şi comerţul rămân domeniile cu un număr vizibil mai mare de locuri de muncă vacante, faţă de celelalte sectoare. Programatori, ingineri de suport, analişti financiari, ingineri şi dezvoltatori Java şi .Net, testeri software, project manageri sunt cei mai căutaţi, dar şi poziţiile din vânzări sunt numeroase.
Numărul joburilor postate pe Bestjobs, în uşoară creştere
Oracle, Genpact, Continental, Orange şi Adobe sunt firmele cu cele mai multe posturi disponibile postate pe site-ul BestJobs.
Monica Cacina, specialist marketing al Bestjobs, spune că numărul locurilor de muncă existente pe site între 1 şi 30 ianuarie 2012 a crescut cu 8%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Cei mai căutaţi candidaţi au fost cei cu o experienţă între trei şi cinci ani, 43% dintre posturile vacante având această cerinţă.
Domeniile cu cele mai multe oferte sunt în mare parte aceleaşi din ultimii trei ani: serviciile, vânzările, IT/ Telecom, marketing şi inginerie. Pe de altă parte, cele mai puţine oferte se regăsesc în departamente precum Cultură / Artă, Traduceri, Naval, Training şi Piscicultură / Silvicultură, încadrate în domeniile mari Muncitori / Tehnicieni şi Instituţii / profesii liberale.
În ceea ce priveşte nivelul studiilor, 9% din totalul ofertelor publicate în luna curentă au acceptat aplicaţia candidaţilor cu studii superioare şi 8% au permis doar aplicaţia candidaţilor ce cunosc o limbă străină. Din restul de oferte (90%) aproximativ 20% solicită studii superioare şi/sau o anumită limbă străină, însă în cazul acestora aplicarea candidaţilor nu este condiţionată.