Co-sourcing – o varianta mai rezervata de outsourcing
Daca externalizarea functioneaza bine pentru sarcinile administrative si tranzactionale care privesc nevoile angajatilor, nu se poate spune acelasi lucru si despre sistemul de compensatii al organizatiei, unde implicatiile de ordin strategic sunt mai mari. Pentru ca managementul compensatiilor sa functioneze performant, este nevoie de implicarea propriu-zisa a companiei-client.
Solutia se pare ca o constituie o relatie mai complexa, de parteneriat, intre companie si firma furnizoare de servicii HR: asa numitul “co-sourcing”.
Prin aceasta “semi-externalizare”, se creeaza o alternativa eficienta la outsourcing, varianta reusind sa se plieze mult mai bine pe nevoile managementului compensational. Spre deosebire de externalizarea propriu-zisa, in care compania isi deroga sarcinile de HR, in co-sourcing miscarea este contrara: firma isi atrage resurse aditionale pe care sa le poata aplica, intr-o maniera mai flexibila, impreuna cu furnizorul specializat de servicii.
Firmele de resurse umane partenere in co-sourcing auditeaza si evalueaza planul de compensatii al companiei, ajuta compania sa-si defineasca strategia de recompense si sa-si construiasca acele politici si programe compensatorii care i se potrivesc cel mai bine. Comunicarea indeaproape intre partenerii co-sourcing-ului realizeaza un sistem mai flexibil si mai profitabil, cel putin pe anumite portiuni strategice ale resurselor umane.