Corespondenta speciala de la Paris Congresul Managerilor Romani din Franta
Organizatorii Florin Paun si Ingrid Vaileanu au deja experienta congresului. Aceasta a doua editie s-a bucurat de sprijinul organizatiilor Celidea Consultanta SRL si Centreurope.org, al primariei din Issy-les-Moulineaux si al investitorilor francezi in Romania prezenti la dezbateri. Evenimentul a avut si binecuvantarea autoritatilor romane prin mesajul lui Theodor Stolojan, Prim Consilier al Presedintelui, participarea lui Fabian Calin, Ministru Consilier Diplomatic al Primului Ministru, si a Roxanei Iftimie, ministru plenipotentiar la Ambasada Romaniei din Franta.
Congresul a avut de toate: participanti de marca in sesiunea plenara, discutii incinse in sesiunea de lucru pe ateliere si vinuri romanesti la receptie. Sesiunea plenara a constat intr-o suita de interventii ale invitatilor: Patrick Gelin (BRD Groupe Societe Generale), Yves Gauthier (Deputy CEO si CCO, Orange), Florin Talpes (Asociatia Nationala a Industriei de Software din Romania) si Dan Cheroiu (Lafarge Romania).
Mesajul oamenilor de afaceri francezi a fost simplu: in Romania se angajeaza! Romania este tara cu cel mai mare potential din regiune pentru urmatorii ani. Intrarea in Uniunea Europeana, construirea de conducte de gaz natural intre Marea Caspica si Europa de Vest, reorganizarea sectoarelor industriale si cresterea puterii locale de cumparare sunt oportunitati deschise firmelor straine si personalului bine calificat. Firmele doresc ca in urmatorii ani sa inlocuiasca francezii in pozitii de conducere cu manageri romani. Dar angajarile preconizate nu privesc doar posturile de varf. Nevoile precise ale firmelor straine in Romania sunt personal managerial cu practica si cunostinte in metodele moderne de management, marketing si dezvoltare internationala.
Cat priveste conditiile de angajare, romanii cu experienta in strainatate sunt bine plasati pentru a obtine posturi in Romania, deoarece cunosc atat economia de piata din Vest, cat si obiceiurile locale romanesti. Studiile in strainatate nu sunt insa garantia unei pozitii privilegiate in companiile romanesti sau al unei remunerari de tip “expat” sistematice. Sa fie vorba de discriminare, cum a sugerat cineva in timpul dezbaterilor, in momentul in care un francez este angajat pentru Romania cu un salariu de expat, iar un roman venit din Franta cu unul romanesc? Reprezentatii francezi au intors intrebarea catre auditori: de ce sa merite un roman scolit in Franta sa fie platit mai mult decat unul scolit in Romania, daca singura diferenta dintre ei este limba in care au invatat? Ca regula generala, la angajare, fiecare candidat este evaluat in mod invididual si remunerat potrivit pregatirii scolare si a experientei de lucru pe care o are – in functie, bineinteles, de nevoile angajatorului. Este responsabilitatea candidatului la post sa-si formeze experienta, sa caute pozitii care sa il ajute sa se dezvolte si sa-si ofere serviciile acolo unde sunt cel mai cautate.
Cred ca nu am fost singura impresionata de reusita evenimentului. Congresul a reunit studenti si manageri romani din Franta in jurul unui interes profesional comun – o initiativa admirabila. Sugestia pe care o am pentru viitoarea editie este adaugarea unui for pentru romanii din Franta care doresc sa se implice in Romania altfel decat ca viitori angajati ai multinationalelor. Imaginea pietei muncii construita de firmele franceze prezente a fost partiala, in masura in care cererea de resurse umane exista si din partea firmelor romanesti, si din partea antreprenorilor romani din diaspora. Ar fi interesant de auzit, in viitor, opinia companiilor romanesti interesate in calificarile romanilor din strainatate, precum si planurile antreprenorilor romani din Franta pentru dezvoltarea legaturilor cu tara.
Alo, diaspora? Aveti legatura cu Romania!