Cristina McCarthy: De ce este important auditul HR-ului?
Cristina McCarthy este Fondator și Managing Partner al Green Umbrella HR, o companie de nișă în HR, care își sprijină clienții în procese de schimbare ce implică sau au impact asupra resurselor umane, pornind de la datele problemei și construind către obiective.
De aproape un an de zile energia și pasiunea ta sunt canalizate pe Green Umbrella HR. Cum s-a născut afacerea?
După 10 ani de muncă în zona corporate am decis să aplic cunoștințele pe care le-am dobândit în sfera resurselor umane, dar să o fac în manieră în care consider că pot produce maximul de impact în business, așadar am simțit că fac acest pas într-un moment de maturitate profesională.
Tot atunci s-a ivit ocazia de a derula un proiect major în America de Sud, în Peru, unde am auditat funcția de resurse umane de la A la Z într-o companie cu peste 2.000 de angajați și am construit strategia de HR pentru următoarea etapă. Așa s-a născut ideea de a oferi pieței din România un serviciu profesional de Audit de HR.
De ce Audit de Resurse Umane?
Auditul, în general, este o unealtă care sprijină compania să se protejeze în ceea ce înseamnă conformitate privind documentație, calcul salarial. Obiectivul nostru, însă, merge mai departe de atât și urmărește să identifice ariile în care HR-ul poate optimiza, recunoaște meritele, ajuta la standardizarea proceselor și aliniază practicile la obiectivele mari, de business.
Cum ai știut că este momentul potrivit?
Principalele provocări cu care se confruntă companiile și implicit HR-ul din România sunt reprezentate de dificultatea de a reține angajații valoroși în contextul unei piețe a muncii foarte competitive iar, pe cealaltă parte, de a forma expertiza necesară performanței într-un ritm accelerat și de a crește lideri, având în vedere că cerințele cu care se confruntă acum angajații și managerii sunt foarte diferite față de ceea ce se cerea acum 10 sau 20 de ani. De aceea, companiile care sunt ajutate de informații acurate și care aplică măsuri corelate direct cu așteptările de ordin organizațional și implicit financiar pe care le targetează, au de câștigat.
Cu ce diferă acest tip de audit cu cel realizat de o companie de audit financiar, spre exemplu?
În mod tradițional, auditul extern se concentrează pe conformitatea legislativă și pe cea a evidențelor contabile. Auditul HR-ului revizuiește atât documentația de administrare a personalului, dar și toate celelalte secțiuni: recrutarea, onboarding-ul, compensații și beneficii, evaluarea personalului, exit-ul din companie, învățarea și dezvoltarea.
În acest context, se poate dovedi o resursă deosebit de utilă, oferind conducerii HR-ului sau conducerii companiei o vedere de ansamblu, obiectivă, care să sprijine procesul decizional privind alocarea de buget și alte resurse, având claritate asupra stadiului actual și obiectivelor generale.
În această manieră, sprijină HR-ul în a căpăta tracțiune accelerată pe direcțiile cu impact mare și insuflă mai mare credibilitate funcției HR-ului la nivelul companiei.
Când ar trebui companiile să apeleze la acest serviciu?
Majoritatea organizațiilor nu ar avea de ce să treacă printr-un proces complet de audit mai mult de o dată pe an, însă mici “revizii” care să permită corecții a traseului se pot face și la șase luni, fără un consum mare de resurse.
În mod neapărat însă, companiile ar trebui să facă un Audit de HR atunci când planifică să facă schimbări organizaționale majore, pentru a descoperi cum să folosească în mod eficient resursele existente și cum să se organizeze pentru a preîntâmpina cerințele schimbărilor.
De asemenea, la schimbări semnificative de management, cum ar fi un nou HR Manager, HR Director sau General Manager, un audit la funcției de HR oferă oportunitatea unui proces mai rapid de induction și a unei eficacități sporite de înțelegerea corectă și completă a situației de la momentul respectiv.
Atunci când o companie a trecut printr-o fuziune sau când se pregătește pentru o restructurare, este esențial că factorul decizional să obțină informații corecte, relevante și acționabile pentru a maximiza câștigurile ori pentru a diminua riscul și eventualele pierderi.
Istoric, în due-dilligence și fuziuni, contabilii sunt principalii implicați, iar funcția de HR pare un add-on, însă componenta culturii organizaționale și a potențialului impact al capitalului uman asupra întregii tranzacții și al întregului demers trebuie luate în considerare.
Este Auditul HR-ului singurul serviciu din portofoliul Green Umbrella HR?
Așa cum spune și numele, avem sub umbrela noastră o paleta extinsă de soluții de HR, toate customizate exclusiv pe nevoile fiecărui client în parte, pe specificul și obiectivele lor.
Cum fiecare business are o poveste diferită, nimic din ceea ce oferim nu este off the shelf, ci este proiectat și ajustat pentru acel client, acea organizație.
Oferim clienților noștri servicii premium de Outplacement, Executive Search, creăm programe bespoke de Employee Experience, Assessment, Succession Planning, Talent Management și alocăm clienților Consultanți Seniori dedicați, cu background relevant pe obiectivul colaborării.