Cu cine bateti palma?
In 2007, Albert Andras, fondatorul celei mai mari tipografii locale, Infopress, parasea compania. Decizia ii apartinea in totalitate, preciza la momentul respectiv pentru presa Birgir Jonsson, reprezentantul Kvos, fondul de investitii islandez care preluase pachetul majoritar al Infopress in 2005/2006. „Ma gandesc ca a fost influentat si de faptul ca am impus directorilor un contract pe un termen de minimum cinci ani, perioada poate prea mare din punctul de vedere al lui Andras. Personal, regret decizia acestuia”.
In prezent, Andras este CEO al EDS Romania (n.r. – o discutie cu domnia sa ar fi fost utila, insa agenda incarcata nu i-a permis sa ne acorde un interviu), iar Infopress a ajuns anul acesta in mainile fondului de investitii spaniol GED. Omul de afaceri se afla printre primii care a devenit partener cu un fond de investitii. Recent, acestuia i s-au alaturat si alte persoane. De pilda, CEO-ul Smartree, Alina Kish, si Presedintele Medlife, Mihai Marcu.
Aceleasi intentii
„Decizia de a lua un partener financiar on board poate fi una de succes doar in cazul in care intre cele doua parti exista o potrivire totala in stabilirea viitorului firmei si in asteptarile fiecarei parti dupa tranzactie”, afirma CEO-ul Smartree, Alina Kish.
„Ne-am intrebat care ar fi implicatiile pentru clientii si angajatii firmei, daca este momentul potrivit pentru noi, personal, cum am putea onora un astfel de deal, cum am putea contribui pe viitor, ce responsabilitati am avea, ce asteptari…” – Alina Kish, CEO Smartree
Ea nu crede ca se poate construi o colaborare de succes doar pe considerente financiare sau de putere. „O comunicare impecabila intre cele doua parti se simte de la inceput. Fara existenta acesteia, nici nu merita sa te apuci de due diligence sau de alti pasi laboriosi, pentru ca totul se va narui ca un castel de carti de joc”.
Compania Smartree Romania, liderul pietei de outsourcing in resurse umane, a fost abordata in repetate randuri de catre investitori si brokeri. Chiar si cativa angel investors au parut interesati. Cand sotii Kish (Alina Kish, CEO, si Eric Kish, owner) au simtit ca e momentul potrivit, au inceput sa investigheze atragerea de capital pentru dezvoltarea proiectelor si pentru sustinerea noilor linii de business: „Am dezbatut impreuna cu colegii nostri daca am putea creste la fel de rapid fara a ne asocia cu un fond de investitii sau nu”, marturiseste Alina Kish.
Bunul mers al companiei si al clientilor i-a interesat mai mult decat buzunarul propriu. Era important sa atraga un investitor puternic, cu perspective bune la nivel international, cu care sa poata colabora pe termen lung si care sa aiba pentru firma aceleasi obiective strategice si financiare ca ale lor. La fel de importanta a fost potrivirea cu cei cu care au stat de vorba, la nivel personal. „Ne-am asociat cu Enterprise Investors fiind convinsi ca deciziile finale se vor lua avand la baza intentiile pozitive pe care le-am avut si noi in business”.
Serban Semeniuc, Head of Legal Centrul Medical Unirea, afirma ca: „Documentele tranzactiei reprezinta biblia colaborarii viitoare dintre manager/antreprenor si investitor. Clauzele prevazute trebuie sa cuprinda si sa respecte fidel intelegerea comerciala si planul de afaceri convenit anterior de catre parti. In situatia in care se transfera chiar pachetul de control, managerul/ antreprenorul trebuie sa beneficieze de consiliere adecvata pentru ca representations and warranties sa fie corecte, complete si clare pentru a inlatura sau reduce posibilul liability din dreptul managerului/antreprenorului, dar cel mai important pentru a se pastra un rol hotarator in deciziile viitoare ale companiei” .
Conform termenilor agreati, Enterprise Venture Fund I a oferit 3 milioane de euro drept capital de expansiune, in schimbul a 56% dintre actiunile companiei. In timpul negocierilor, au existat multe intrebari si multe raspunsuri, multe evaluari si cateva reevaluari de situatii. „Au fost mai mult discutii de lucru, bazate pe cifre si pe planuri de viitor, pe analiza oportunitatilor comune si a potentialului real de dezvoltare. M-am simtit ca la o sedinta de lucru pentru stabilirea strategiei si a viitorului acestei companii, nu ca la o negociere”.
Au fost nevoiti, desigur, sa tina cont de legile in vigoare, care „nu sunt niciodata suficient de clare si care, de obicei, fac sa intarzie multe tranzactii sau chiar afaceri, in ciuda disponibilitatii partilor implicate”. Pana la urma, au gasit argumente pentru toti pasii de urmat. Potrivit Alinei Kish, evaluarea companiei a fost una corecta in conditiile de piata existente.
Tranzactia dintre Smartree si Enterprise Investors (EI) este prima din Romania a Enterprise Venture Fund I (EVF I), fondul de venture capital administrat de EI. EVF 1 are un capital de 100 de milioane de euro si finanteaza dezvoltarea companiilor mici si mijlocii din Europa Centrala si de Est. Sumele investite de EVF I variaza, in general, intre 1-5 milioane de euro pe proiect, iar cele trei milioane de euro platite pentru 56% din Smartree Romania reprezinta capital de expansiune, potrivit Enterprise Investors. Portofoliul EI in Romania cuprinde, in prezent, Siveco Romania, Macon Deva, Profi Rom Food si, acum, Smartree. Au mai investit si in Orange Romania (exit in 2005) si in Artima (exit in 2007).
Contractul de management nu a fost negociat. „Am comunicat dorintele noastre inca de la inceputul discutiilor. Din acest motiv, propunerea pe care am primit-o a fost foarte fair, conform cu prioritatile noastre”. Conform legii, puterea de decizie este direct proportionala cu procentul de actiuni pastrate. „Formal, da, ca in orice alta companie. Am fost solicitati sa ramanem la conducerea companiei insa, impreuna cu numitul board of directors. Banuiesc ca intotdeauna vom ramane implicati in aceasta afacere, ne va interesa in continuare sa se dezvolte si sa ramana un etalon in piata romaneasca de servicii in resurse umane. Cred ca oricine ar conduce vreodata aceasta firma isi va dori pozitia de lider pentru companie”.
Obiectivele principale pentru 2010 sunt accelerarea cresterii cifrei de afaceri si a profitabilitatii si lansarea liniei de business munca temporara si gestiune de personal.
„Am pastrat pachetul majoritar”
Fondurile de investitii sunt o parte importanta a businessului. „In general, creezi un leverage mult mai puternic”, afirma Mihai Marcu, presedintele Consiliului de Administratie Medlife. Tranzactia dintre companie si SGAM Eastern Europe, fondul privat de investitii al Société Générale Asset Management, subsidiara a grupului Société Générale, a fost un exit si nu un aport de capital: „Nici 5 centi din banii primiti nu au intrat in firma”.
Cand lansezi in piata un pachet minoritar (36,5%, tranzactie in valoare de peste 20 de milioane de euro), abordarea e diferita fata de momentul in care pui la bataie pachetul majoritar. „Vinzi pachetul majoritar, la revedere!”, e de parere Mihai Marcu. „Desigur, te alegi cu mult mai multi bani, insa noi nu am vrut sa existe un compromis. Altii, pot avea alte optiuni. Fiecare face ceea ce simte si ce doreste cu banii lui. Pana la urma, e vorba despre o investitie”.
In discutiile preliminare, Société Générale trebuia convins de existenta unei viziuni comune. „Cel mai mult a contat faptul ca avem acelasi punct de vedere. Si pentru urmatorii ani avem aceeasi abordare a pietei.”
In urma exitului, nu au avut loc nici un fel de schimbari manageriale. Componenta boardului este acum corespunzatoare cu participarea fiecarui actionar. „SGAM se implica doar in zona de strategie. Know-how-ul pe businessul international, viziunea lor pe zona strategica e foarte importanta si utila pentru noi”, incheie oficialul. In prezent, harta actionariatului este: 51% familia Marcu, 36,5% SGAM Eastern Europe,12,5% Banca Mondiala IFC.