Cum aplici la un job dacă eşti supracalificat?
Când ai prea multă experienţă, mizează pe scrisoarea de intenţie. Poţi nota, de exemplu, că după 20 de ani în care ai fost director comercial vrei să îţi schimbi domeniul şi scrie neapărat care sunt motivele sincere care te fac să îţi doreşti schimbarea.
Dacă simţi că tot e prea mult, nu trece toate funcţiile pe care le-ai ocupat de-a lungul timpului. Selectează-le pe cele care au necesitat competenţe ce pot fi folosite la jobul pentru care aplici. Recrutorul îşi va putea astfel imagina cum vei lucra pentru el. Şi nu uita să prezinţi şi câteva situaţii concrete cu care te-ai confruntat şi pe care le-ai rezolvat cu brio, astfel încât recrutorul să vadă ce valoare adăugată aduci în companie.
Fă recrutorul să simtă că postul pentru care aplici face parte din strategia ta de carieră, nu aplici la întâmplare (chiar dacă aşa e). Chiar dacă ai o experinţă vastă, eşti pregătit pentru o nouă carieră. Ai lucrat 15 ani într-o multinaţională. Spune că eşti gata să pui umărul şi să îţi foloseşti competenţele ca să ridici start-up-ul la care aplici. La fel dacă vrei să treci de la un job funcţional la unul operaţional sau să mergi pe teren şi să iei contact cu clienţii. Şi dacă vrei să schimbi domeniul, precizează că eşti pregătit să o iei de jos şi că îţi doreşti să înveţi.
În general, candidaţii cu multă experienţă s-au întâlnit cu atâtea situaţii diferite în carieră, încât nu se vor prăbuşi la prima zguduitură. Insistă în scrisoarea de intenţie asupra faptului că poţi gândi la rece în situaţii de criză sau că nu îşi pierzi cumpătul în cazul în care firma înregistrează o creştere exponenţială.
Cel mai frecvent, au dificultăţi în a-şi găsi un job pentru că sunt supracalifiaţi cei care se apropie de 50 de ani sau care au depăşit această vârstă. Dacă este şi cazul tău şi aplici pentru un job pentru că eşti şomer acum, poţi preciza că printre valorile la care ţii sunt stabilitatea şi fidelitatea faţă de job. Ar putea fi un plus pentru angajator, probabil confruntat cu o migraţie de personalului tânăr foarte mare.
Cel mai elegant este să abordezi subiectul salariului abia la interviu. Poţi sugera faptul că eşti dispus să ai un salariu mai mic decât aveai înainte, în condiţiile în care munca ta va fi mai interesantă şi îţi va aduce mai multă satisfacţie.
Ai grijă însă să nu te ia valul. Evită să îţi împărtăşeşti ambiţiile secrete de promovare sau de mărire rapidă a salariului. Nu e cazul. Recrutorul trebuie să vadă la tine mai ales interesul faţă de job.
Încă o recomandare. Oricât de mult ţi-ai dori jobul pentru care ai aplicat, încearcă să te menţii pe linia fină a echilibrului. Nu este cazul să minimalizezi munca pe care ai făcut-o ani de zile sau să spui că şcoala nu ţi-a folosit la nimic