Cum identifici cea mai bună persoană pentru o candidatură spontană
Ai un CV perfect, o scrisoare de motivaţie impecabilă, însă dacă se pierd într-o mie de mail-uri care ajung pe adresa office@… le ai degeaba. Ai nevoie de adresa de mail a celei mai potrivite persoane din compania la care vrei să te angajezi şi eventual, de un număr de telefon, ca să îi atragi atenţia asupra CV-ului tău. De cele mai multe ori, acea persoană nu sunt directorul de resurse umane sau CEO-ul companiei. Consilierii de carieră recomandă, în cazul unei candidaturi spontane, să trimiţi CV-ul şefului departamentului în care vizezi un post. El ştie cel mai bine care îi sunt nevoile şi este foarte posibil ca el să aibă ultimul cuvânt de spus.
Aici ai mai multe posibilităţi: fie îţi folosesşti reţeaua de cunoştinţe, fie cauţi pe reţelele de socializare profesionale, fie pe site-ul companiei. Acesta poate fi o mină de aur. Sunt site-uri care îţi dau toată organigrama companiei, toţi responsabilii de departamente.
Dacă nu gaseşti adrese de mail sau numere de telefon, poţi apela la un tertip. Nu e frumos, dar dacă îţi doreşti cu adevărat…
Sună în centrală şi cere contabilitatea sau un alt departament, spunând că ai o problemă cu o factură. Apoi, la contabilitate, spune că nu ştii de ce ţi-au făcut legătura acolo şi că tu vrei să vorbeşti cu responsabilul departamentului care te interesează. Şansele să ţi se facă legătura sunt foarte mari. Dacă nu îl găseşti pe cel pe care îl cauţi, cere un număr de mobil sau măcar o adresa de e-mail.
O altă bună sursă pentru o adresă de mail, este rubrica de presă. În 90% din cazuri numele şi coordonatele celui care se ocupă de comunicare sunt pe site, aşa că, plecând de la acestea poţi reconstitui adresa celui care te interesează.
Pe reţelele de socializare profesionale poţi consulta profilurile salariaţilor întreprinderii care te interesează. În cazul în care consideri că este potrivit să trimiţi candidatura ta unuia dintre aceştia, ai două posibilităţi. Fie îl inviţi să facă parte din reţeaua ta, iar astfel vei avea coordonatele lui, fie îi trimiţi un mesaj direct. Va ţine apoi de el să dea sau nu urmare invitaţiei tale.
Desigur, Google este o altă preţioasă sursă de informaţii. Uneori este suficient să scrii mail şi numele persoanei şi ai rezolvat problema. Dacă nu apare nimic, caută @ numele societăţii care te interesează. Vei găsi astfel o adresă de mail din această companie. Iar apoi, dacă ai şi numele, cel mai probabil adresa este [email protected]. Asta dacă ai noroc, uneori cei din posturile de conducere nu au adresele atât de simple, tocmai pentru ca responsabililor să nu li se umple mail-ul foarte repede.
O altă soluţie de a-ţi identifica recrutorul şi a-i trimite o candidatură spontană este să îl întâlneşti direct şi să ceri o carte de vizită. Aşadar, mergi la târguri de joburi, la conferinţe şi evenimente ale profesioniştilor sau la reuniuni ale foştilor elevi, colegi, interni etc.
Ai găsit persoana potrivită pentru o candidatură spontană? Mai fă un pas, unul important. Pune-te la curent cu actualitatea din companie şi cu strategia acesteia. Arată, atât în mail-ul tău, cât şi în scrisoarea de intenţie, că ştii care este problematica şi că poţi aduce ceva nou, ceva bun, soluţii. Descrie în scrisoarea de intenţie cum te vor ajuta compteneţele şi experienţa ta sau aduci un plus de valoare companiei. Vorbeşte despre calităţile tale prezente, dar proiectează compania în viitor.