Cum repari un interviu dezastruos
Ce faci dacă ai spus o prostie la interviu?
Cu cât mai repede corectezi o greşeală, cu atât mai repede va fi uitată. Deci, dacă ai spus o prostie, este bine să recunoşti şi să corectezi rapid. Fii atent la reacţiile recrutorului, pentru a observa dacă ai comis vreo gafă. Nu ezita să te opreşti şi să reformulezi, dacă simţi că nu ai fost politicos. Studiile arată că prejudecăţile nefavorabile se pot naşte încă din primele trei minute ale unui interviu, de aceea este important să nu laşi nimic să treacă.
La fel de important este să nu ceri scuze, pentru că te vei plasa în postura de vinovat. E mai bine să spui că îţi pare rău că ai folosit o formulare nepotrivită. Psihologic, greşeala va fi mai puţin gravă şi vei descărca de tensiune situaţia.
Dacă simţi că lucrurile nu stau bine, fă o pauză
Dacă eşti atent la recrutor, vei sesiza atunci când lucrile nu mai merg în direcţia în care vrei tu şi nu mai reuşeşti să îi captezi atenţia. Există şi indicii, cum ar fi faptul că nu mai ia notiţe, priveşte în gol sau măreşte ritmul întrebărilor, ca şi cum ar vrea să termine mai repde. Nu este deloc nepoliticos să te opreşti şi să spui: "Îmi permit să mă opresc, am impresia că nu vă conving". Recrutorul nu se va aştepta la asta şi cu siguranţă îţi va spune câteva fraze, cât să îţi intri din nou în mână şi să îţi demonstrezi motivaţia.
Întreabă recrutorul ce crede despre tine
Înainte de a pleca de la un interviu, îl poţi întreba pe recrutor direct ce crede despre candidatura ta. Doar cei mai îndrăzneţi şi siguri pe sine fac uneori acest lucru, deşi ar trebui să îl facă toţi cei care merg la un interviu de angajare. În acest fel recrutorul va interacţiona cu tine. Dacă răspunsurile tale nu sunt la înăţimea aşteptărilor recrutorului, iar acesta este suficient de corect încât să îţi spună în faţă, vei avea posibilitatea să repari lucrurile, să reformulezi, să faci completările care crezi că te-ar avantaja.
Cum repari un interviu dezastruos, după interviu
Ce faci dacă după un interviu, când începi să rumegi lucrurile, îţi dai seama că a fost dezastruos? În general, e cam târziu, dar merită să încerci să trimiţi un mail de mulţumire, în care să adaugi o frază de tipul "Nu sunt sigur dacă am fost suficient de clar asupra…." sau să adaugi un comentariu pertinent. Avantajul unui mail de mulţumire este că îţi permite să îţi reafirmi motivarea şi, eventual, să ieşi în evidenţă printre ceilalţi candidaţi, mai ales în cazul unui recrutor sensibil la acest tip de politeţe.