Deficit acut de muncitori într-un sector al economiei româneşti: Căutăm o soluție să aducem oameni din afară
Firmele de construcții nu mai au muncitori, astfel că proiectele de infrastructură demarate în acest an riscă să rămână nefinalizate, a declarat Cristian Erbașu, președintele Patronatului Societăților în Construcții, în cadrul unei conferințe.
"În 2015, când era acea frenezie de a se termina proiectele pe fonduri europene din vechiul program, 2007-2014, eram extrem de apăsați să aducem oameni și să lucrăm, dacă se poate, 40 de zile pe lună, dar le atrăgeam atenția domnilor din politică ce facem după 2015, ce facem în 2016-2017.
Ei, iată că în 2016-2017, în infrastructură nu au mai fost proiecte sau prea puține, iar foarte mulți lucrători au plecat în privat, în zona imobiliară. Va fi foarte greu să-i aducem înapoi", a spus Erbașu, citat de Agerpres
El a amintit că în zona imobiliară marja de profit este foarte mare, iar salariile vor crește, în timp ce munca la negru este foarte greu de combătut.
"În acest moment, avem circa 350.000 de angajați în construcții, poate mai mulți 370.000-380.000. În realitate, o mare parte din ei nu sunt calificați. Necesarul pentru a finaliza proiectele licitate (de infrastructură — n.red.) va fi de peste 600.000 de lucrători. Nu știu de unde vor apărea aceștia", a continuat Erbașu.
Potrivit acestuia, contractele de infrastructură scoase la licitație în acest an nu vor putea fi duse la bun sfârșit din cauza lipsei de oameni.
"O variantă este să aducem oameni din afară, dinspre est, dar nu știu cât de eficient va fi, cel puțin pentru prima parte a perioadei în care au fost aduși", a mai spus reprezentantul constructorilor.
Acesta nu este singurul domeniu în care se resimte o acută criză de personal. În primăvară, reprezentanţii industriei turismului şi ospitalităţii atrăgeau atenţia că nu au suficienţi angajaţi.
La acea vreme, preşedintele ANAT, Alin Burcea, a declarat că nu se găseşte personal calificat pentru servicii în restaurant şi că s-au ajuns la situaţii în care directorii de hotel servesc la mese pentru că nu sunt suficienţi ospătari.
Similar, şi patronatele din acest domeniu susţin că soluţia pe termen scurt ar fi să aducă personal din alte ţări.
CITEŞTE ŞI: Hotelierii caută să angajeze personal din Asia pentru că românii nu mai vor să muncească
Însă problema personalului calificat se resfrânge şi în alte domenii. Potrivit unui studiu realizat de ManpowerGroup, aproape trei sferturi dintre angajatorii români întâmpină dificultăți în ocuparea posturilor vacante. În fapt, ţara noastră se află pe locul al treilea la nivel mondial în ceea ce priveşte deficitul de talente.
Astfel, posturile cele mai dificil de ocupat sunt cele de meseriași calificați, urmate de muncitori, ingineri și operatori producție/ operatori CNC. În topul posturilor dificil de ocupat se regăsesc și șoferii (locul 5), personalul pentru hoteluri și restaurante (locul 6) și personalul de vânzări (deopotrivă reprezentanți, locul 8 și manageri, locul 10), dar și personalul contabil-financiar (locul 9).
Personalul IT, atât programatori și dezvoltatori, cât și administratori și manageri, este pe locul 7 în top.
Angajatorii consideră că principalul motiv pentru care ocuparea acestor posturi vacante prezintă dificultăți este lipsa candidaților disponibili, altfel spus numărul redus de candidați, identificat drept cauză a deficitului de 35% dintre angajatori. 21% spun că este vorba de lipsa competențelor specifice rolului (hard skills), iar 18% menționează lipsa de experiență practică.
Pentru a combate criza de personal, o bună parte dintre angajatori își extind oferta, 52% oferind beneficii și avantaje suplimentare candidaților, iar 48% oferind pachete salariale mai mari, iar peste jumătate investesc în formarea și dezvoltarea personalului existent (51%).