Femeile întâmpină dificultăți în carieră din cauză că …sunt femei
Codul Muncii prevede că orice discriminare este interzisă, inclusiv cea legată de gen și vârstă. Și totuși… Trei din patru femei cred că șefii apreciază mai mult munca bărbaților iar femeile de peste 45 de ani care se află în căutarea unui loc de muncă reuşesc să-l obţină cel mai greu. Sunt date ale celor mai recente sondaje date publicității, evident, de Ziua Femeii.
Femeile de peste 45 de ani care se află în căutarea unui loc de muncă reuşesc să-l obţină cel mai greu, arată o analiză a Great HRs Community. Vârsta este, de cele mai multe ori, cauza pentru care acestea sunt respinse la angajare, chiar dacă este rareori invocată. „Atunci când o femeie de peste 45 de ani se prezintă la interviu, mulţi angajatori se gândesc automat: ce fel de responsabilități are în afara locului de muncă și în ce fel acestea îi pot afecta disponibilitatea. Şi, corect sau nu, dar cu siguranţă pe nedrept, aceştia presupun că a lipsit ceva timp de pe piaţa forţei de muncă şi că a desfăşurat o activitate fără relevanţă în concediul maternal”, explică Alina Anghel, co-fondator al Great HRs Community şi al proiectului Angajez 45+.
Angajatorii cred că un concediu maternal înseamnă pierderea aptitudinilor și are ca efect descalificarea fără a verifica mai departe această presupunere. Prin urmare, mecanismele psihologice care dictează această abordare din partea unor firme trebuie înţelese şi educate, ceea ce îşi propune, printre altele, proiectul Angajez 45+.
Potrivit analizei, şi bărbaţii după această vârstă întâmpină aceleași dificultăţi.
Fenomenul discriminării pe motive de vârstă nu este unul izolat. Companii de renume precum Facebook sau Amazon au fost acuzate de discriminare după ce s-a descoperit că orientau anunţurile de angajare către anumite segmente de utilizatori.
Mai precis cei 45+ nici nu ajungeau să vadă, pe reţelele sociale, respectivele anunţuri.
Trei din patru femei cred că șefii apreciază mai mult munca bărbaților
Potrivit statisticii europene, româncele sunt printre cel mai bine plasate în UE în ceea ce priveşte deţinătorii funcţiei de manageri. Ele ocupă 41% din aceste posturi, restul fiind deţinute de bărbaţi. Media europeană este de 35%. De asemenea, în România există una dintre cele mai mici diferenţe între salariile managerilor femei şi cele ale bărbaţilor în aceeaşi funcţie. Și totuși…
Trei sferturi dintre femei consideră că s-au găsit cel puțin o dată de-a lungul carierei în situația în care munca depusă de către colegii de sex opus a fost mai apreciată de șefi, chiar dacă a fost la fel sau chiar mai slabă decât cea făcută de o femeie, arată rezultatele celui mai recent sondaj efectuat de BestJobs.
Aproape trei din cinci respondenți ale aceluiaș sondaj consideră că au avut dificultăți profesionale prin prisma faptului că sunt femei, precum ratarea jobului dorit (15,3% dintre răspunsuri), ori accesul mai dificil la un job decât pentru un candidat de sex opus (21,3% dintre răspunsuri). De asemenea, două din cinci femei spun că accesul lor la o funcție mai bună sau la promovare în companie a fost mai dificil. 18% consideră că șefii le-au impus standarde mai ridicate de performanță decât unui coleg de sex opus aflat pe o poziție similară.
Discriminarea nu ține cont de studii
Discriminarea pe criteriu de vârstă afectează pe toată lumea indiferent de studii și dezvoltare profesională. Chiar și cu un MBA, tot există dificultăți în găsirea unui job așa cum ne declara un jurist într-un articol al Revistei CARIERE.
Juriștii nu prea fac programe de MBA, în general cei care aplică sunt oameni cu un background economic care își doresc să acceadă în pozițiile de top sau middle management iar aceste studii suplimentare îi ajută. Simona, de profesie jurist, a fost șef departament juridic într-o bancă timp de 15 ani și a renunțat la post de aproape un an. A lucrat în două bănci, a coordonat echipe. Studiile de MBA le-a plătit din banii proprii însă consideră că a fost norocoasă plătind mai puțin pentru că a obținut o bursă. Ce îngrijorări are legate de carieră? „Există o îngrijorare pentru că am constatat pe de o parte că piața din România în domeniul resurselor umane este dificilă, se mișcă foarte greu. Spre exemplu, aplici pentru o poziție și nu primești niciun fel de feedback. Mergi la un interviu, nu se mai întâmplă nimic după aceea, deși la interviu se stabilește «da, ne vedem» la al doilea sau la al treilea interviu nu se mai întâmplă nimic. Și da, cu înaintarea în vârstă pot să spun că este o problemă. După ce am plecat din bancă eu eram într-o lume a iluziilor, aveam impresia că vor veni oferte din toate părțile. Pe de-o parte auzim că firmele au nevoie de oameni, și că nu găsesc oameni, iar de partea cealaltă când ești un potențial angajat, ești overqualified, nu mai ai sub 30 de ani, nu ești dezirabil, consideră că trebuie să te plătească prea mult, pentru că până la urmă acolo e problema. În concluzie, nu e o problemă că nu sunt oameni, ar fi oameni, dar firmele nu sunt dispuse să plătească experiență”.
Femeile care au devenit mame au resimțit însă și alte efecte negative pe plan profesional de-a lungul carierei. Din același sondaj rezultă că există și cazuri în care femeile care s-au întors din concediul de creștere a copilului au fost retrogradate pe o poziție inferioară (16%), și-au pierdut slujba în primul an de la reîntoarcerea la muncă (6,9%) sau li s-a redus salariul (5,34%).
Discriminarea pe motive de vârstă, un complex al nostru, al românilor ?
Există și voci care spun că cei care nu își găsesc de lucru s-ar putea să nu fie chiar așa de buni cum își închipuie ei. Sau nu au atitudinea potrivită: sunt fără încredere în ei ori, din contră, aroganți și superiori.
„Eu am două colege care și-au schimbat profesia din temelii după 40 de ani. Iar acum, sunt foarte bune în ceea ce fac, se simt împlinite profesional. Vă spun cât se poate de sincer: eu nu am întâlnit forme de discriminare pe motive de vârstă. S-ar putea să fie, mai degrabă, un complex al nostru, al românilor. Încercăm să ne explicăm insuccesul folosindu-ne de această credință care generează ceea ce se numește ‹profeția auto-împlinită›. Pe de altă parte, angajatorii cum să ne refuze politicos? Ne spun că suntem ‹over qualified›, ‹nu mai corespundem standardelor profesionale› sau ‹audienței companiei›. Au și ei clișeele lor” a declarat Andrei Goșu Managing Partner Ascendis, pentru Revista CARIERE.
În fiecare an, pe 8 martie, întreaga lume sărbătorește Ziua Internațională a Femeilor, care reprezintă 51% din populația lumii. Ziua Internațională a Femeii a fost sărbătorită pentru prima dată pe 8 martie în anul 1975. Doi ani mai târziu a fost adoptată printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU.