Firmele, mai precaute cu angajările în ultima parte a anului
Potrivit Studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă, angajatorii români preconizează creșteri de personal între octombrie și decembrie 2016, însă optimismul lor e mai ponderat decât în trimestrul trei. Comparativ cu planurile record de angajare formulate în trimestrul trei doar 19% dintre cei 627 de angajatori din România intervievați prevăd creșteri ale numărului total de angajați, 13% prevăd reduceri, iar 66% nu anticipează nicio schimbare.
Cea mai puternică prognoză la nivel de sector de activitate se raportează, și de data aceasta, în industria prelucrătoare, unde previziunea este de (+32%), în uşoară scădere faţă de trimestrul anterior, dar îmbunătățindu-se cu 5 puncte procentuale față de trimestrul patru 2015. Îmbunătățiri de 5 puncte procentuale față de anul anterior sunt raportate, de asemenea, de către angajatorii din industria extractivă. În comerț previziunea netă de angajare de (+25%), cea mai puternică din ultimii şapte ani, egalându-le pe cele raportate în trimestrele patru din 2008 și 2012. Perspectivele de angajare sunt negative în două dintre cele zece sectoare, inclusiv energie electrică, apă, gaz iar cel mai abrupt declin, atât de la trimestru la trimestru, cât și de la an la an, se raportează în construcții. Previziunea Netă de Angajare pentru acest sector este de (-3%), situându-se în la cote negative după șapte trimestre consecutive de intenții de angajare pozitive.
"Slăbirea relativă a Previziunii Nete de Angajare din trimestrul patru nu trebuie privită ca semn al unei piețe a muncii nefavorabile. Este mai degrabă posibil ca proximele alegeri parlamentare, ce ar putea, așa cum s-a mai întâmplat, să ducă și la schimbări de politici, să inducă o abordare mai precaută, de expectativă,” spune Corina-Bianca Gonteanu, Director Strategic de Marketing pentru Europa în cadrul ManpowerGroup.
La nivel de regiuni, cele mai multe oportunităţi de angajare vor fi în centrul ţării, unde previziunile sunt mai bune decât ultima parte a anului trecut. Îmbunătățiri față de trimestrul patru 2015 sunt preconizate și în regiunea București și Ilfov. Variația cea mai mare este raportată de către angajatorii din regiunea Sud. Cel mai slab ritm de angajare din toate regiunile țării se prognozează în regiunea sud-est, unde angajatorii raportează o previziune de (-5%), cea mai puțin optimistă din ultimii şase ani. Intențiile de angajare sunt la cote negative și în regiunea sud-vest.
Studiul Manpower s-a derulat în intervalul 22 – 29 iulie 2016 pe un eșantion reprezentativ de 627 de angajatori. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.
Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă este cel mai longeviv și cuprinzător studiu din lume privind activitatea de angajare. ManpowerGroup administrează acest studiu predictiv încă din 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluși aproape 59.000 de angajatori din 43 de țări și teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intenţiile de a-și creşte sau de a-și diminua numărul total de angajați pe parcursul trimestrului următor. Studiul este un barometru al tendințelor și activităților de pe piața forței de muncă, fiind utilizat de Banca Națională a Angliei în redactarea rapoartelor sale privitor la inflație și ca sursă a raportului lunar privitor la perspectivele economice și sociale în Uniunea Europeană Monthly Monitor, redactat de Comisia Europeană.