Firmele străine se gândesc să-și mute producția, nemulțumite de majorările salariale
Firmele străine se gândesc să-și mute producția, nemulțumite de majorările salariale, realizate peste noapte, în dezacord cu măsurile anunțate la început de an. Acestea atrag atenția că modificările salariului minim în forma anunțată de guvern poate afecta întreaga economie a țării, prin creșterea costurilor cu forța de muncă, reflectată într-un final în majorarea prețurilor. Cele mai afectate vor fi firmele mici și mijlocii.
Salariu minim s-a dublat în ultimii patru ani
Comunitatea germană de business din România anunță că pe termen scurt și mediu unele companii – mai ales cele din industria prelucrătoare – ar putea să-și reducă anumite activități sau pe viitor vor renunța complet la ele.
„În ultimii 4 ani salariu minim s-a dublat, fără însă ca productivitatea să poată ține pasul cu aceste creșteri. Pentru a se asigura că creșterea salariilor este legată și de creșterea productivității, este deosebit de important pentru companiile germane din România ca Guvernul României să investească masiv și urgent în educația profesională și universitară, dar și în proiecte de infrastructură. În afară de asta mai este absolut necesar ca Guvernul să creeze pentru mediul economic condiții-cadru stabile și sustenabile din punct de vedere economic. Există pericolul ca, prin creșterea salariilor, odată cu creșterea importurilor, deficitul de cont curent să continue să crească, ceea ce ar duce la creșterea inflației respectiv la deprecierea leului.”, au transmis reprezentanții investitorilor germani.
Și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER) atrage atenția că modificările salariului minim în forma anunțată de guvern pot afecta întreaga economie a țării, prin creșterea costurilor cu forța de muncă, reflectată într-un final în majorarea prețurilor. Francezii obiectează și asupra măsurii de stabilire a salariului minim în funcție de vechimea în muncă.
„CCIFER consideră că stimulentele financiare acordate salariaților pentru vechimea în muncă trebuie să rămână reglementate prin sporul de vechime și acordate în baza negocierii dintre partenerii sociali, în funcție de realitățile economice și de piața din fiecare industrie și unitate comercială. Estimăm că o asemenea măsură va afecta în mod nerezonabil și nejustificat posibilitatea de a găsi un loc de muncă corespunător pregătirii și competențelor pentru unele persoane ce au o vechime mai mare de 15 ani, care constituie cea mai mare bază de forță de muncă din România”.
Guvernul a adoptat vineri o ordonanţă de urgenţă prin care se majorează salariul minim brut de la 1 decembrie 2018 de la 1.900 de lei la 2.080 de lei. Măsura era anunţată iniţial pentru 1 ianuarie 2019.