FSLI cere pensii speciale pentru profesori și reducerea vârstei de pensionare
Sindicaliștii susţin că, în prezent, un cadru didactic este nevoie să lucreze chiar şi cu 38 de elevi în acelaşi timp, ceea ce însemnă "o atenţie sporită atât la fiecare elev în parte, cât şi la propria persoană”, un consum psihic deosebit pentru activităţile desfăşurate atât în timpul orelor, cât şi în timpul pregătirii acestora. Federația cere ca profesorii să poată ieși mai devreme la pensie menționând că numărul anual al dascălilor care ar putea solicita acest lucru nu va fi atât de mare încât să pună presiune pe bugetul pensiilor şi asigurărilor sociale pentru că pensiile mici îi forțează pe aceștia să rămână în activitate și majoritatea cadrelor didactice solicită prelungirea activității.
De asemenea, sindicaliştii sunt nemulţumiţi că pensiile profesorilor sunt mult mai mici faţă de cele din alte sisteme. Ei spun că un profesor primește o pensie de 1500 de lei după 43 de ani de muncă în vreme ce alte categorii de bugetari primesc 10.000 de lei pensie. „Considerăm că singurul principiu care trebuie să stea la baza calculului pensiilor din România trebuie să fie cel al contributivităţii la fondul de pensii! Dacă nu, atunci cerem pensii speciale şi pentru profesori!", susţine FSLI, potrivit Mediafax.
Federaţia atrage atenţia Guvernului României că din cauza salariilor mult prea mici, numărul tinerilor care vor să meargă la catedră este în scădere. În unităţile de învăţământ din România, în acest an şcolar, 2017-2018, la catedră au ajuns 4.500 de cadre didactice necalificate. România este singura ţară din Uniunea Europeană în care există titulatura de necalificat în sistemul educaţional.