Google, IBM, Apple, EY şi alte corporaţii NU mai consideră că studiile superioare reprezintă un criteriu de selecţie la angajare
De curând, site-ul de joburi Glassdoor a făcut o listă cu 15 corporaţii care susţin că studiile superioare nu mai reprezintă un criteriu de selecţie la angajare. Printre acestea se află Google, Apple, IBM şi EY, potrivit CNBC.
De exemplu, în 2017, Joanna Daley, care se ocupă de divizia de recrutare de talente la IBM, a precizat că 15% dintre noii angajaţi nu au terminat o facultate.
Astfel, ea a explicat că în loc să se uite la studii, caută mai degrabă abilităţi, care pot fi deprinse şi în alte părţi decât la o universitate. De exemplu, în domeniul IT, prin participarea la programe independente ori cursuri de formare profesională.
Iată lista companiilor de top din SUA care susţin că studiile superioare nu mai reprezintă un criteriu de selecţie la angajare:
- EY
- Penguin Random House
- Costco Wholesale
- Whole Foods
- Hilton
- Publix
- Apple
- Starbucks
- Nordstrom
- Home Depot
- IBM
- Bank of America
- Chipotle
- Lowe’s
O scurtă privire la situaţia din România
România se află pe ultimul loc în rândul statelor membre UE când vine vorba de ponderea tinerilor cu studii superioare. Potrivit unui Eurobarometru, doar un sfert reprezintă absolvenţi de facultate.
Şi asta nu ar fi o tragedie dacă sistemul de învăţământ i-ar pregăti pentru alte meserii, care nu necesită o astfel de diplomă. Cum şcolile profesionale s-au desfiinţat, companiile private au început să conceapă programe şi şcoli de învăţământ dual pentru a umple golul de pe piaţa muncii.
Numai că unii nu vor să muncească sau nu îşi găsesc locul pe piaţa muncii actuală. În fapt, România are cea mai mare proporţie de NEET din UE, adică tineri care nici nu studiază, nici nu lucrează.
Problema este complexă, mai ales dacă ne raportăm şi la faptul că avem cel mai mare deficit de talente din lume, după Japonia. Asta înseamnă că o parte din cei cu studii superioare nu se potrivesc cu cerinţele angajatorilor sau cererea e mai mare ca oferta (în domenii precum inginerie, medicină, IT, printre altele), dar şi că există inclusiv o penurie de meseriaşi precum electricieni, sudori, mecanici şi şoferi profesionişti (lista e mult prea lungă).