GRAFIC | Cum a ajuns România țara cu cea mai scăzută rată a locurilor de muncă vacante din UE
România se află pe primul loc la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește rata scăzută a locurilor de muncă vacante, cu un procent de sub 1%, arată datele publicate de Eurostat, biroul de statistică al UE.
Altfel, România și Bulgaria au înregistrat cea mai scăzută rată a locurilor de muncă vacante din UE, de câte 0,8%, urmată de Polonia și Spania, cu câte 0,9%.
Cele mai ridicate rate ale locurilor de muncă vacante în trimestrul al treilea din 2024 s-au înregistrat în Olanda (4,3%), Belgia (4,2%) și Austria (3,8%).
Rata locurilor de muncă vacante, la nivelul întregii economii, în trimestrul al treilea din 2024, în procente (Sursa: Eurostat)
La nivel general, rata locurilor de muncă vacante în Uniunea Europeană a fost de 2,3% în trimestrul al treilea din 2024, în scădere față de 2,4% în trimestrul anterior și de 2,7% în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit sursei citate. În zona euro, rata a fost ușor mai ridicată, la 2,5%, dar în scădere de la 3,0% în trimestrul al treilea din 2023.
La nivelul Uniunii Europene, rata locurilor de muncă vacante a variat în funcție de sector:
- 2,0% în industrie și construcții;
- 2,5% în servicii.
În zona euro, aceste rate au fost ușor mai mari:
- 2,1% în industrie și construcții;
- 2,7% în servicii.
În comparație cu aceeași perioadă din 2023, rata locurilor de muncă vacante a scăzut în majoritatea statelor membre. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Germania (-1,1 puncte procentuale) și Austria (-0,8 pp). Cu toate acestea, cinci state membre au raportat creșteri. Cele mai mari sunt în Cipru (+0,6 pp) și Grecia (+0,5 pp).
Rata scăzută a locurilor de muncă vacante din România indică o piață a muncii relativ stabilă, dar poate reflecta și provocări structurale, precum lipsa cererii pentru anumite locuri de muncă sau condiții mai puțin favorabile pentru angajatori în ceea ce privește recrutarea.
CITEȘTE ȘI: Studiu: O treime din apelurile necunoscute au fost fraude sau spam. Câți consumatori au pierdut bani
Foto: ID 22051676 © Karenr | Dreamstime.com