GTCI 2017: România codașă la capitolul de atragerea candidaților
La acest capitol, atragerea candidaților, țara noastră ocupă locul 82 din 118 țări care alcătuiesc clasamentul. În cazul formării candidaților, România se plasează pe locul 65 iar al cunoștințelor globale, locul 60. În cazul reținerii candidaților și a aptitudinilor tehnice, țara noastră ocupă în ambele cazuri locul 56. Singurul capitol la care România performează mai bine este cel al dezvoltării resurselor umane, unde ne situăm pe locul 53.
Aptitudinile tehnice plus competențele sociale sunt cruciale pentru noul profil al candidatului din moment de inovarea este tot mai des rezultatul colaborării. Lumea în care trăim este imprevizibilă, iar tinerii trebuie să fie ajutați să "învețe cum să învețe", să se bazeze pe creativitate, să fie orientați către rezolvarea problemelor și să dezvolte abilități de comunicare. Curicula trebuie să se bazeze experimentare și proiecte, inclusiv prin oportunități de formare bazate pe muncă, cum ar fi sistemele de ucenicie. În epoca carierelor multiple, învățarea pe tot parcursul vieții este o necesitate este una dintre concluziile raportului GCTCI.
Oamenii și organizațiile vor trebui să se adapteze la un mediu de lucru în care tehnologia, abilitățile personale, flexibilitatea și colaborarea dintre candidați reprezintă cheia succesului și în care rețelele orizontale înlocuiesc ierarhiile. Guvernele și companiile trebuie să lucreze împreună pentru a construi sisteme educaționale și politici specifice pieței muncii adecvate noilor realități se mai arată în raport.
"Avansul rapid al automatizării și inteligența artificială reprezintă sursa celei mai profunde schimbări a modului în care trăim și muncim. Tranziția nu va fi una ușoară, așa că guvernele și companiile trebuie să acționeze. Reformele sistemului de educație sunt extrem de necesare pentru a oferi candidaților abilitățile tehnice și sociale potrivite, precum și capacitatea de a se adapta la schimbările ce vor veni. Pe măsură ce multi-cariera devine un lucru obișnuit, muncitorii trebuie să își crească șansele de a fi recrutați prin apelarea la învățarea pe tot parcursul vieții. În același timp, politicile de angajare trebuie să combine flexibilitatea cu nevoia angajatorilor de protecție socială. Numai lucrând împreună vom răspunde acestor provocări, vom folosi pe deplin munca oamenilor și vom prospera," a declarat Alain Dehaze, Adecco Group Chief Executive Officer.
Tema acestei a patra ediții a Global Talent Competitiveness Index 2017 este Talent și Tehnologie: viitorul locului de muncă. Elveția, Singapore și Marea Britanie conduc în acest raport care compară capacitatea țărilor de a concura pentru candidați. Țările de la vârful topului împărtășesc trăsături-cheie, cum ar fi sisteme educaționale care satisfac nevoile economiei, politici de angajare care favorizează flexibilitatea, mobilitatea și spiritul antreprenorial, precum și relații strânse între mediul de afaceri și decidenții politici.
Global Talent Competitiveness Index (GTCI) este realizat de școala de business INSEAD în parteneriat cu Grupul Adecco și Human Capital Leadership Institute din Singapore (HCLI).