In ce masura cultura corporatista incurajeaza organizarea sindicala?
Din pacate, sunt multe companii in piata romaneasca unde nu exista un sindicat care sa reprezinte salariatii si sa le apere drepturile si unde nici nu par sa se contureze astfel de structuri, mai ales in mediile caracterizate de un grad inalt de individualism si competitie. Pentru ca acesta pare un aspect ingrijorator, am cerut HR managerilor sa comenteze in ce masura cultura corporatista incurajeaza miscarea sindicala.
Q. Exista sindicate in noile corporatii?
Olguta Dana Totolici, Manager Relatii Sociale, Distrigaz Sud: Din acest punct de vedere, in opinia mea, exista doua categorii de corporatii. Pe de o parte sunt corporatiile care fie si-au infiintat filiale noi in Romania, fie au preluat un jucator local "tanar" in care salariatii nu au avut initiativa infiintarii unui sindicat sau, daca acesta a fost infiintat, exista mai mult formal. Multe dintre acestea nu au, de altfel, nici contract colectiv de munca al companiei.
De cealalta parte sunt corporatiile care au achizitionat pachetul majoritar de actiuni de la marile companii romanesti detinute de statul roman in care exista o puternica traditie sindicala. In acestea din urma exista chiar mai multe sindicate, unele afiliate la o federatie sindicala. Gradul de sindicalizare al salariatilor din aceste companii ajunge chiar pana la 99%.
Ruxandra Teodorescu, Director Resurse Umane, Televiziunea Romana (TVR): In cele mai multe corporatii private nu exista sindicate. Existenta sau inexistenta sindicatului este insa mai putin relevanta, avand in vedere ca sunt incheiate, la nivel national si de ramura, contracte colective de munca, care trebuie respectate de catre toti angajatorii, indiferent daca exista sau nu un sindicat legal constituit in cadrul organizatiei.
Q. Pe ce teme se lucreaza cu sindicatele?
Olguta Dana Totolici, Manager Relatii Sociale, Distrigaz Sud:
Si aici cred ca putem face o distinctie, in functie de tipul de companie: exista companii in care procesele de resurse umane si sanatate in munca sunt foarte clar definite si se aplica consecvent, iar salariatii si reprezentantii lor cunosc foarte bine cadrul in care pot evolua.
Pe de alta parte, exista companii mari, in care sunt in desfasurare adevarate "santiere" in materie de resurse umane, se analizeaza si se evalueaza posturi, se implementeaza noi sisteme de evaluare a performantei profesionale si de recompensare, se investeste foarte mult in dezvoltarea profesionala a salariatilor. Intr-o astfel de perioada de schimbari majore este esential sa se colaboreze cu sindicatul pe toate aceste teme, nu numai pentru ca acestea trebuie reglementate prin contractele colective de munca, dar si pentru ca atunci cand noutatile sunt acceptate si sustinute de sindicat, comunicarea cu salariatii este inlesnita, iar acestia primesc schimbarile cu mai putina suspiciune. De asemenea, pentru companiile mari cu un numar ridicat de posturi la nivel operational, teme importante de discutii cu sindicatele sunt: maririle anuale de salarii, acordarea anumitor bonusuri colective, conditiile de munca, asigurarea sanatatii si securitatii in munca.
Ruxandra Teodorescu, Director Resurse Umane, TVR: In Televiziunea Romana avem mai multe sindicate, dintre care unul este reprezentativ, avand aproximativ 1.200 de membri. In fiecare an, negociem impreuna Contractul Colectiv de Munca la nivel de unitate. Desi are cea mai mare vizibilitate in activitatea sindicala, acesta nu este unicul rol pe care o organizatie sindicala il are intr-o organizatie. Pe parcursul intregului an, colaboram cu sindicatele pe mai multe aspecte: efectuarea de determinari privind conditiile de munca, rezolvarea unor probleme sociale ale salariatilor, implicarea lor in procedurile de cercetare prealabila pentru abateri disciplinare efectuate de catre salariati, consultarea lor in intocmirea unor regulamente si norme interne etc.
Q. Are liderul sindical un rol activ in board-ul de administratie?
Olguta Dana Totolici, Manager Relatii Sociale, Distrigaz Sud:
Liderul sindical are dreptul de a participa in consiliul de administratie al companiei ca observator. El primeste materialele informative si documentele relevante pentru salariati si are dreptul de a-si exprima opinia fata de subiectele ce privesc salariatii, insa nu are drept de veto. Liderul sindical e obligat sa respecte confidentialitatea datelor transmise cu acest caracter.
Ruxandra Teodorescu, Director Resurse Umane, TVR: Depinde de lider. Mai depinde si de presedintele consiliului de administratie, de modul in care acesta concepe relatia consiliului cu sindicatul. Legal, sindicatele au premizele de a fi active si de a-si spune punctul de vedere in probleme importante pentru organizatie, depinde insa de ele daca se folosesc sau nu de aceste drepturi conferite de lege.
Q. Cand apar situatiile conflictuale? De ce natura sunt si cum se rezolva?
Olguta Dana Totolici, Manager Relatii Sociale, Distrigaz Sud:
Situatiile conflictuale pot aparea atunci cand lipseste comunicarea, cand salariatii si reprezentantii lor nu sunt implicati in schimbarile care ii afecteaza in mod direct, cand nu exista flexibilitate din partea companiei si a sindicatului. Avand in vedere nivelul inca scazut al salariilor din Romania, negocierile salariale reprezinta subiectul care genereaza cel mai frecvent conflicte.
Solutionarea acestora depinde in primul rand de dorinta companiilor, dar si a sindicatului, de a imbunatati situatia printr-o negociere orientata spre castigul ambelor parti. In astfel de situatii companiile si liderii de sindicat trebuie sa fie constienti ca atunci cand obtin ceva ce defavorizeaza considerabil partea adversa, relatiile se pot deteriora pe termen lung.
Ruxandra Teodorescu, Director Resurse Umane, TVR: Inainte de anul 2002 au existat multe conflicte legate de procesele de restructurare, in care sindicatele au aparat drepturile salariatilor, inclusiv in instanta, unde au avut castig de cauza. In ultimii ani am avut insa o colaborare excelenta. Dupa anul 2002, au existat sa spunem doar tensiuni, nu conflicte. Anul acesta a existat un singur moment de tensiune in cazul unui proces de concediere colectiva (a aproximativ 40 de persoane). Sindicatul a incercat sa evite aceasta masura si nu a reusit, apoi a lucrat cot la cot cu departamentul de HR, a participat la sedinte de consiliere cu fiecare salariat in parte, precum si la intalnirile avute cu Agentia Locala pentru Ocuparea Fortei de Munca, care ne-a asistat in incercarile noastre de a le gasi un nou loc de munca.
Q. Au existat greve? Ce tip de greve si cum s-au solutionat?
Olguta Dana Totolici, Manager Relatii Sociale, Distrigaz Sud:
In domeniul privat, grevele sunt mult mai putin frecvente. Potentialele conflicte sunt solutionate, fiind in interesul ambelor parti sa nu se ajunga la greva. In compania pentru care lucrez, de la privatizarea societatii in 2005, nu au existat greve.
Ruxandra Teodorescu, Director Resurse Umane, TVR: Ultima greva a avut loc in Televiziunea Romana in anul 2000. Atunci, sindicatele au cerut cresterea salariilor. S-a oprit emisia, pana la urma solicitarile lor au fost, in parte, solutionate. Si la nivel national au fost mai putine greve dupa anul 2000, comparativ cu anii '90.
Q. E util sa sustii si sa incurajezi activitatea sindicala?
Olguta Dana Totolici, Manager Relatii Sociale, Distrigaz Sud: Avand in vedere dinamica pietei muncii din Romania in ultima perioada, companiile sunt primele interesate sa retina si sa motiveze angajatii performanti si vor deveni din ce in ce mai atente la respectarea drepturilor salariatilor si la oferirea unor conditii de munca din ce in ce mai bune.
Acesta este insa un proces care necesita timp, investitii si multe eforturi din partea managementului companiilor si a departamentelor de resurse umane pentru a raspunde la nevoile angajatilor si mai ales pentru a identifica aceste nevoi individuale. Astfel, rolul sindicatului in acest demers este important deoarece cunoaste mai indeaproape situatia angajatilor si poate propune mijloacele adecvate de solutionare a nevoilor individuale.
Ruxandra Teodorescu, Director Resurse Umane, TVR: In momentul in care exista un sindicat la nivelul organizatiei, cel mai bine este sa incerci sa comunici cu acesta. Daca nu a existat un sindicat si se formeaza unul, angajatorul trebuie sa treaca rapid peste senzatia de panica sau frustrare si sa incerce sa obtina chiar beneficii de pe urma lui. In mentalitatea romaneasca, sindicatele sunt asimilate cu sectorul public, cu cresteri salariale, greve si actiuni cu conotatii negative, in general.
Sindicatele se afla si ele intr-o situatie delicata, lucrand, permanent, sub presiunea angajatilor. Daca sindicatul colaboreaza cu conducerea si este implicat sau consultat in deciziile majore adoptate de catre organizatie, este etichetat drept aservit conducerii. Daca sindicatul nu are o relatie de colaborare cu conducerea, ba chiar respinge orice masura manageriala a consiliului de administratie, atunci imaginea sindicatului poate fi buna printre salariati, dar compromisa total fata de patronat.
Sindicatele s-au maturizat insa in ultimii ani. Discursul lor s-a modificat, incearca sa tina pasul cu piata, iar aceasta este foarte bine pentru angajatori, care pot gasi de multe ori in sindicate aliati neasteptati.