Joburi în companii de top prin Alliance for Youth
Companiile din cadrul “Alliance for YOUth” au fost implicate în mai mult de 5.400 de activități de pregătire pentru piața muncii, ce includ consilieri pentru pregătirea CV-urilor, târguri de locuri de muncă, pregătiri pentru interviuri și alte evenimente de sprijinire a tinerilor absolvenți.
“După un an de activitate, putem spune că inițiativa Alliance for YOUth creează o nouă dinamică”, declară Luis Cantarell, Vicepreședinte Executiv al Nestlé. “Mai mult de 60% dintre partenerii de afaceri și-au îmbunătățit deja metodele de recrutare și angajare a tinerilor de când au devenit implicați în alianță”, a adăugat acesta.
Internshipurile şi stagiile, calea spre angajare
Conform unui studiu realizat de compania globală de cercetare de piață Nielsen pe un eșantion de 635 de manageri de afaceri și profesioniști de resurse umane din 70 de companii partenere în “Alliance for YOUth” din 22 de țări europene, 66% dintre respondenți spun că stagiile și internship-urile conduc la angajarea permanentă.
Multe țări, în special din sudul și estul Europei, nu sunt încă organizate să ofere acest tip de învățare duală, un mix între educația formală și instruirea la locul de muncă.
“Învățarea duală ajută tinerii să câștige experiență și încredere înainte de a intra pe piața muncii”, declară Christophe Cambournac, Președinte European al Nielsen, membru al “Alliance for YOUth”. “În plus, ajută la alimentarea conductelor de talent ale companiilor, aducând în același loc aptitudinile cu locurile de muncă de pe piață. Acest lucru este important având în vedere că societatea se schimbă într-un mod mult mai rapid decât modul de adaptare al programelor școalare tradiționale. Multe dintre locurile de muncă care vor fi în următorii 10 ani nu sunt încă disponibile astăzi.”
“Învățarea duală”, soluție pentru combaterea șomajului în Europa
În momentul în care se realizează programele de învățare duală, partenerii de business din “Alliance for YOUth” mau experimentat rolul important pe care guvernele îl pot și ar trebui să îl joace în promovarea unei colaborări mult mai bune între mediul privat și scoli sau universități. De asemenea, guvernele sunt și factori cheie în promovarea acestor programe într-o mare varietate de sectoare și profile din întreaga Europă.
Argumentul a fost făcut public în cadrul unei dezbateri în Parlamentul European. Evenimentul a implicat Comisarul European pentru ocuparea forței de muncă Marianne Thyssen, mai mulți membri ai Parlamentului European, precum și organizații de tineret și reprezentanți seniori și tineri din cadrul companiilor din “Alliance for YOUth”.
În cadrul dezbaterii, Comisarul European pentru ocuparea forței de muncă Marianne Thyssen a declarat: “Implementarea rapidă a Garanției pentru Tineret în strânsă cooperare cu companiile este crucială pentru
facilitarea tranzițiilor de la școală la muncă și să îi aducă pe tineri în locuri de muncă. Statele membre trebuie să valorifice această oportunitate și sprijinul financiar pe care Uniuniea Europeană îl are disponibil. Săptămâna trecută, Comisia a transferat aproximativ 1 miliard de euro către statele membre pentru a ajuta până la 650.000 de tineri să găsească locuri de muncă, stagii de trainining, internship-uri sau educație continuă.”
Companiile parte din “Alliance for YOUth” au stabilit recent noi sisteme duale de învățare în întreaga Europă în colaborare cu universitățile și școlile, dar se confruntă des cu obstacole birocratice. 26% dintre companii consideră că obstacolele administrative legate de aceste scheme sunt o barieră în stabilirea unor noi scheme de muncă pentru tineri. De exemplu, acest lucru se referă la procedurile lungi de a primi autorizație de la guvern pentru a schimba programele școlare.