Laserul de la Măgurele intră într-o nouă fază de dezvoltare: Ar putea fi create până la 7.000 de joburi
”A început etapa a doua a implementării, în care se instalează şi se testează diferitele componente ale marilor echipamente şi ale experimentelor. S-a trecut în linie dreaptă spre finalizare. Sunt instalate toate componentele, dar testarea se face progresiv”, a spus directorul proiectului Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele, profesorul Nicolae Zamfir, pentru News.ro.
Testele de până acum arată bine şi sunt în grafic, potrivit directorului.
”Intenţia este să obţinem în toamnă primul fascicul laser, sigur, de putere mai mică. Până se va ajunge la parametri maximi, de 10PW, va mai dura”, a menţionat Zamfir. Aceste teste vor dura doi ani. ”Undeva în vara lui 2019 sperăm să fim operaţionali în întregime”, a adăugat directorul ELI-NP.
Atunci când va fi operaţional, ELI-NP va fi cel mai important centru de cercetare ştiinţifică din România.
Anul trecut, fostul premier al României, Dacian Cioloş, estima ca proiectul are potenţialul de a crea 6-7.000 de locuri de muncă.
"Investiția poate genera (…) o cifră de afaceri de peste 600 de milioane de euro anual, ar putea genera până la 6 — 7.000 de locuri de muncă, cu valoare adăugată ridicată", a menţionat atunci acesta.
La acea vreme, Cioloș a insistat asupra nevoii de a conecta prin infrastructură localitatea Măgurele de București și de Aeroportul Henri Coandă, pentru a valorifica mai bine potențialul laserului.