Legea care interzice angajatorilor să pună o întrebare cu dus şi-ntors la interviul de angajare
Legea care interzice angajatorilor din New York City să întrebe candidaţii care vin la interviul de angajare câţi bani câştigau la fostul loc de muncă a fost aprobată în această săptămână de către consiliul local.
Astfel, companiile private si publice nu mai au voie să se intereseze de salariul obţinut anterior de către o persoană în timpul procesului de recrutare.
NYC se alătură altor regiuni din SUA care au adoptat acte normative similare, printre care Philadelphia, New Orleans, Puerto Rico şi Massachusetts.
Acest lucru ar trebui să vină în ajutorul celor care vor să-şi schimbe locul de muncă, pentru că vor putea cere un salariu fără ca angajatorul să aibă un termen de comparaţie.
În fapt, presiunea remunerării anterioare nici măcar nu ar trebui să existe. În fapt, ca angajat, ar trebui să pui preț pe tine exact așa cum pui preț pe o casă pe care vrei s-o vinzi. Sună puţin ciudat, dar ideea e că e recomandat să te evaluezi dintr-un punct de vedere obiectiv.
"Trebuie să le aduci angajatorilor la cunoștință care este prețul tău. Dacă aștepți ca angajatorul să-ți facă oferta de angajare ca să afli cu cât plănuiește să te plătească, te afli în cea mai ingrată situație de negociere din lume", consideră Liz Ryan, CEO-ul și fondatorul companiei Human Workplace.
Ea mai spune că, de fapt, obligația fiecărei persoane care își caută un loc de muncă este ca, în timpul interviului de angajare, să-i demonstreze angajatorului (nu doar să-i spună) cât valorează: „Dacă, după două sau trei interviuri, intervievatorii ajung, cu toții, la concluzia că valorezi o anumită sumă de bani, exact atât valorezi în ochii lor și ți-ai ratat șansa de a le demonstra că lucrurile stau altfel.”
CEO-ul Human Workplace subliniază că, înainte să enunțăm o sumă, trebuie să știm cât valorăm cu adevărat și să venim cu argumente solide care să ne demonstreze valoarea.