LIDERII ADEVARATI coboara in teren!
O organizatie, asemenea unui om, trece prin mai multe cicluri de transformare: creare, dezvoltare, maturizare, turbulente, haos, eliberare si hibernare. Asadar, trebuie sa fim constienti ca totul se schimba in jurul nostru. Pentru a avea succes intr-un astfel de context, si noi trebuie sa fim intr-o continua miscare si transformare.
Discutia a plecat de la leadership si puterea gandurilor, de la responsabilitatea de a-ti trai viata si de a te transforma continuu. Pentru a fi lider trebuie intai sa intelegi ca esti consecinta tuturor alegerilor pe care le-ai facut in trecut, sa iti cunosti punctele tari si sa le pui in valoare. In momentul in care alegem sa "impingem ziduri", sa opunem rezistenta, acest lucru se reflecta in starea de oboseala. Lucrurile se schimba radical cand ceea ce gandim se aliniaza cu ceea ce spunem si ce facem. Calea se elibereaza, apar asa-numitele "sincronicitati" si lucrurile se obtin mult mai usor.
O alta idee interesanta care s-a vehiculat in continuarea cursului este aceea ca liderul trebuie sa ii ajute pe cei din jur sa isi identifice propria cale. Practic insa, nu de putine ori, auzim justificari de genul: "Este vina lui X pentru acest esec sau a lui Y"… Acest tip de comportament, un soi de "delegare de vina", este un puternic generator de confuzie si, totodata, de pierderi. IntellCompetitiv descrie liderul-jucator ca fiind o persoana perseverenta. Aceasta forta se dobandeste atat prin vointa, cat si prin exercitiu fizic. "Sa faci lucrurile diferit, sa introduci o activitate noua timp de zece minute in fiecare zi, sa duci lucrurile pana la capat si sa alegi in mod sistematic" sunt recomandari care ar trebui sa se afle in agenda fiecaruia.
Liderul vizionar vede ce nu vad ceilalti, vede "maiestria" la care visam cu totii sa ajungem. Prin crearea unor noi obiceiuri generatoare de noi cercuri de oameni si situatii avem sansa sa ne indeplinim obiectivele mult mai usor.
Un alt aspect de care trebuie sa tinem seama sunt semnele pe care le primim din exterior. Faptul ca ceva nu merge, refuzurile, accidentele, boala, succesul, profitul sunt semne care ne indica daca suntem sau nu pe calea noastra. Trebuie doar sa le observam si sa tinem cont de ele.
Odata creionata viziunea, trebuie sa te comporti "ca si cum". Cu alte cuvinte, iti stabilesti obiectivele, un program sistematic care te va ghida cum sa ajungi acolo, oamenii care te pot ajuta si resursele. Fiecare participant si-a schitat propria sa "cale" si a pus pe hartie cativa pasi pe care ii va urma pana va ajunge la ea.
Pe termen lung, prin acest curs, IntellCompetitiv vizeaza sa formeze un numar critic de cateva mii de lideri, de toate varstele, care sa-i inspire pe altii, la randul lor, si care, odata ajunsi in societate sa reuseasca sa schimbe ceva.
- Fixati-va tot timpul obiective indraznete
- Recititi constant obiectivele
- O companie se transforma in momentul in care liderul ei promoveaza valori precum: integritate, sprijin, recunoastere si inspiratie.
- Angajati talente si aptitudini, nu CV-uri si referinte
- Realitatea externa este o reflectare a realitatii noastre interne
- Ca sa obtii altceva trebuie sa renunti la ceva
- Valorile in care credem ne spun de fapt cine suntem
- Evenimentele sunt trecatoare. Important este cum te raportezi la ele.
- Avem abilitatile necesare pentru a gestiona ceea ce altii cred ca este de neconceput.
Marcel Raducu, trainer & coach IntellCompetitiv, spune ca impactul pe care il are acest curs in companii rezida in:
- Atitudine si motivatie: Diferenta intre performanta si succes este data de atitudinea si motivatia angajatilor
- Rezultate strategice: Pentru a obtine rezultate trebuie sa creezi un context relational care nu a mai existat
- Relationare si comunicare: Vitalitatea unei organizatii este generata de tipul de relationare si comunicare
- Continuitate: Odata demarat acest proiect, procesul de transformare al organizatiilor nu mai poate fi oprit pentru ca oamenii simt ca in ei pulseaza o alta viata